Ostali sportovi

Bojkot prijeti Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj

Davor Sajko • srijeda, 22.06.2005.

Neujednačeni kriteriji koji su igračima osiguravali nastupa na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj povod je da se prvog dana petog Svjetskog prvenstva u Berlinu počelo pričati o bojkotu neameričkih igrača...

Slika 2 od 3.

Berlin ugošćuje Svjetsko prvenstvo u odbojci na pijesku u muškoj i ženskoj konkurenciji po prvi puta, a milijun dolara nagradnog fonda podijelit će među sobom 48 parova. Oni najuspješniji, novi svjetski prvaci ponosno će moći podignuti pobjednički pehar i ček na 62.000 US$. Drugoplasirani će se morati zadovoljiti sa 45.000 US$, dok će dvojac na najnižoj stepenici pobjedničkog postolja berlinski Schlossplatz napustiti sa 35.000 dolara.

Na berlinskom Schlossplatzu na dva će terena preko 10.000 ljubitelja odbojke na pijesku uživati u igrama najboljih svjetkih igrača i igračica iako postoji velika bojazan da neke stvari neće biti onako kao što je to organizator i planirao. Do problema i pomutnje je među igračima došlo nakon što su američki parovi na ovo Svjetsko prvenstvo došli mimo uobičajene procedure koja nalaže da svaki par nastupi na minimalno osam turnira Svjetske serije. S obzirom da američki parovi zarađuju puno više na premijama u svojoj nacionalnoj Seriji nego na turnirima u sklopu Svjetske serije isti su odbili potpisati takav ugovor s krovnom svjetskom odbojkaškom organizacijom, FIVB.

Kako su se američki parovi ipak pojavili na ovom Svjetskom prvenstvu ostatak je igrača najavio mogući bojkot prvenstva. Prema riječima najbolje njemačke igračice, Danje Müsch, u pripremi je osnivanja igračkog sindikata koji bi zastupao interese igrača u ovoj zavrzlami. "Zahtijevamo da svi igrači imaju iste ugovore, a osim toga u pripremi je osnivanja igračkog sindikata koji će zastupati naše interese. Bilo bi žalosno kada bi to sukoba došlo upravo na ovom Svjetskom prvenstvu u Berlinu, ali sam uvjerena da će doći do dogovora među sukobljenim stranama."

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Prije dvije godine Svjetsko se prvenstvo održalo na Copacabani u Rio de Janeiru gdje su u muškoj konkurenciji nepobjedivi bili trećeplasirani sa zagrebačkog VIP Opena, Ricardo i Emanuel, dok su među odbojkašicama slavile Amerikanke Walsh i May.

Ovo je peto po redu Svjetsko prvenstvo, a od osam naslova svjetskih prvaka (muška i ženska konkurencija), tek jedan nije osvojila brazilska kombinacija (Walsh/May SAD, 2003), dok su u dva navrata naslov svjetskog prvaka uspjeli ponovno osvojiti Emanuel (1999, 2003) u muškoj konkurenciji te Brazilkinje Behar/Shelda (1999, 2001) među odbojkašicama. Od ukupno 26 do sada podijeljenih medalja na svjetskim prvenstvima, Brazilci su odnijeli čak 12, a za njima slijede Amerikanci s devet osvojenih medalja.

Bez obzira na poteškoće, prvog je dana berlinsko središte pohodilo preko 10.000 gledatelja što je još jedan razlog organizatorima (FIVB) da naprave sve da eventualnog igračkog bojkota ne bude, te da nastupe upravo onih 48 najboljih svjetskih parova.

Detalje s ovog izuzetno atraktivnog događanja ćete moći pratiti na Sportnet.hr-u koji će biti on the face of the place u središtu njemačke prijestolnice.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!