Ostali sportovi

Završena "polarna avantura" Kike Curavića

Sportnet, HINA • ponedjeljak, 25.04.2005.

Jučerašnji povratkom u Zagreb završen je dvotjedni projekt Kristijana Kike Curavića koji je ispod leda Sjevernog pola srušio vlastiti rekord u ronjenju na dah zaronivši do dubine 51.2 metra...

Slika 1 od 2.

"Ovaj rezultat velika je stvar ne samo za mene već i za Hrvatsku. Nitko do sada nije zaronio ispod leda Sjevernog pola. Ovim nije samo srušen svjetski rekord u ronjenju na dah ispod leda, već je ovime osvojeno i podmorje Sjevera", kazao je Curavić, na novinarskoj konferenciju u hotelu Regent Esplanade, nakon što je okončan projekt pod nazivom "Polarna avantura".

Curaviću je pri temperaturi zraka -18 stupnjeva Celzijusa i vode -2 stupnja Celzijusa trebalo minuta i 34 sekunde da za metar i 20 centimetara popravi svoj prošlogodišnji rezultat ostvaren na zaleđenom norveškom jezeru Djupvatnet.

Nakon polaska 10. travnja iz Zagreba dva su se dana zadržali u Oslu, kako bi upotpunili svoju opremu. Sljedeća stanica bio je ribarski gradić Longyearbyn, odakle su zrakoplovom odletjeli do ruske istraživačke stanice Borneo, udaljene svega osamdesetak kilometara od Sjevernog pola. Upravo je Borneo bio baza u kojoj je mnogobrojna ekipa bila smještena sljedećih tjedan dana. Nakon kratke aklimatizacije, krenulo se u potragu za primjerenom lokacijom. Probijanje leda debljine 140 centimetara, kako bi se napravila rupa promjera 2,5 metra, označilo je početak napornih pripremama uoči prvog pokušaja postavljanja rekorda, planiranog za prošlu nedjelju. No, zbog jake snježne oluje bili su prisiljeni na odgodu i ostanak u bazi. Sutradan se vrijeme smirilo i dugo očekivani zaron u mračne dubine mogao je početi. Tako je u ponedjeljak, 18. travnja, usprkos velikoj hladnoći, već iz prvog pokušaja, Kike uspio ostvariti svoj konačni cilj - zaroniti do dubine od 51,2 metar i vratiti se na ledenu površinu kao novi svjetski rekorder.

Slika 2 od 3.

"Uron je bio lakši dio, 30-tak posto cijele akcije. Do te dubine trebalo mi je 40 sekundi. Izron je bio mnogo teži i morao sam biti vrlo oprezan i maksimalno koncentriran", pojasnio je Kike, dodavši kako se nemoguće kvalitetno pripremiti za uvjete koji vladaju na najsjevernijoj točki Zemlje. U njegovoj ekipi bili su ronioci iz Belgije, Rusije, Norveške i dvojica Hrvata.

"Mentalno i fizički nismo bili dobro pripremljeni, no snagom volje sve smo nadoknadili", zaključio je 31-godišnji Curavić, koji je rođen na Krapnju, međutim veći dio mladosti proveo je u Norveškoj, a i danas živi na relaciji Krapanj - Oslo.

Podršku njegovom velikom uspjehu koji, osim u sportskom smislu, znači i promociju za Hrvatsku pružio je i ministar znanosti, obrazovanja i športa, Dragan Primorac naglasivši kako je ovaj pothvat velika stvar za našu domovinu i razlog za ponos svima nama.

"Svojim samoodricanjem i radom Kike je pokazao kako se treba ponašati i on bi trebao biti uzor za mlade", naglasio je Primorac čestitavši Curaviću u ime hrvatske Vlade i svog ministarstva.

"Željela bih od srca čestitati Kikeu na postignutom rekordu ostvarenom u teškim uvjetima vječnog snijega i leda. Od početka smo bili uvjereni u njegov uspjeh te smo ga i podržali u njegovom nastojanju da još jednom pokuša pomaknuti granicu ljudske izdržljivosti i zaroni pod led Sjevernog pola, kao prvi čovjek u povijesti. " - izjavila je Andrea Blažičević, rukovoditeljica Marketing komunikacija VIPneta, generalnog sponzora Kike Curavića i projekta Polarna avantura.

Dio "Polarne avanture" imat će priliku vidjeti i gledatelji RTL televizije, koja je Curavića pratila na Sjevernom polu. Snimljeno je 50-tak sati materijala, a prema riječima producenta Danijela Peka snimljeni dokumentarni film emitirat će se u nekoliko nastavak tijekom svibnja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!