Nogomet

Dinamo - Rijeka: Riječka Žila kucavica

Tomislav Pacak, Dario Dodić • subota, 25.03.2006.

Slika 6 od 7.
Foto: Davor Sajko

U derbi susretu 24. kola 1. HNL "Ožujsko", Rijeka je s 2:1 svladala Dinamo i tako vratila zanimljivost prvenstvu. Dvoboj vodećih momčadi lige može se podijeliti na dva dijela - relativno nezanimljivih prvih sat vremena igre, te uzbudljivu završnicu u kojoj je Rijeka znala kazniti promašaje Dinama i tako potvrditi da najave uoči dolaska u Maksimir ipak nisu bile samo "mlaćenje prazne slame".

Slika 3 od 4.
Foto: Davor Sajko

Derbi je presudila agresivnost Riječana, ali i sjajni Dragan Žilić, vratar Rijeke pravi je junak Bijelih. Žilić je najzaslužniji što je 20-ak tisuća navijača Dinama kući otišlo razočarano, no Dinamo ipak i dalje ima odličnu situaciju na vrhu ljestvice. Treba pohvaliti Bad Blue Boyse koji su još jednom kreirali odličnu atmosferu s puno zanimljivih koreografija, no ovoga puta Modri ih nisu uspjeli nagraditi pobjedom.

Slika 5 od 6.
Foto: Davor Sajko

Dinamo je utakmicu otvorio na najbolji mogući način, odmah je pogotkom "smrznuo" goste. Obrana Rijeke napravila je neshvatljiv propust u šestoj minuti, Luka Modrić prošetao se kroz sredinu i neometan pucao s 18 metara, Dragan Žilić uspio je tek odbiti loptu, no ravno u noge Ettou koji lako posprema loptu u mrežu za ranih 1:0.

Slika 4 od 5.
Foto: Davor Sajko

Obično je tako brz pogodak dobra stvar za utakmicu, no ovom prigodom to nije bio slučaj. Igra se umrtvila, obje momčadi igrale su loše u napadu, ili, ako je trenerima to draže - dobro u obrani. Rijeka je blokirala glavne poluge Modrih, Eduardo i Bošnjak bili su dobro čuvani, Modrić zatvoren, a Mamić i Chago prezauzeti obrambenim zadacima. S druge strane, Vugrinec se nije uspio nametnuti u sredini, Novaković i Rendulić nisu bili previše opasni po bokovima, pa je Sharbini također bio nevidljiv. Takva igra teško je mogla donijeti puno pravih akcija, pa su i prilike dolazile na 'kapaljku'.

U 15. minuti Modrić je opet bio nečuvan, s lijevog ruba šesnaesterca puca u suprotni kut, a Žilić se odlično ispružio i odbio loptu u korner. Rijeka je izjednačila u prvoj ozbiljnijoj akciji - Rendulić se probio po lijevoj strani, ubacio oštro i nisko u sredinu, a nes(p)retni Dino Drpić s nekoliko metara skreće loptu u vlastiti gol.

Slika 1 od 2.
Foto: Davor Sajko

Pokušao se Dinamov branič iskupiti pet minuta kasnije, iz slobodnog udarca s 25 metara napucao je "živi zid", a odbijenu loptu u mrežu posprema Chago. Ipak, pogodak opravdano nije priznat zbog zaleđa. Uslijedila je 'bonaca', malo toga zanimljivog se događalo na terenu, a opasnijih situacija pred vratima nije bilo sve do 40. minute. Vugrinec je tada proigrao Rendulića na lijevoj strani, ovaj puca nisko u prvi kut, no Turina je na mjestu.

Slika 2 od 3.
Foto: Davor Sajko

Dinamo je jednu od opasnijih akcija izveo pri samom kraju poluvremena, Etto je dobro ubacio s desne strane, najviši u skoku bio je Ćorluka, no loptu je glavom poslao iznad gola. Bilo je to sve u prvih 45 minuta koji nikoga nisu mogli pretjerano zadovoljiti, osim možda trenere u aspektu 'ispunjavanja taktičkih zadataka'.

Drugi dio donio je nešto bolji nogomet, momčadi su se izmijenjivale u dominaciji - Rijeka je apsolutno ravnopravno parirala Dinamu, na trenutke je bila i aktivnija momčad, no bolje prilike ipak su pripale Modrima. Ipak, daleko najefikasnija momčad prvenstva nikako nije uspijevala pronaći recept za izvrsnog Žilića na golu Rijeke, vratar iz SiCG pokazao je sasvim drugo lice u odnosu na prvi posjet Maksimiru ove sezone kada je 'popio' pet 'komada'.

U trećoj minuti nastavka Buljat je odlično centrirao za Bošnjaka koji dobro puca glavom, no loptu iz donjeg desnog kuta vadi Žilić. Uslijedio je period igre u kojem su obje momčadi po nekoliko minuta držale inicijativu bez opasnijih prilika, a onda je utakmica ušla u zanimljivu i događajima bogatu završnicu. U 66. minuti Dinamo je imao "meč-loptu". Knežević je vrlo neoprezno izgubio loptu na sredini terena, Eduardo i Bošnjak išli su sami na Bosnara i činilo se da je mat neizbježan. Eduardo je nesebično dao za svog suigrača u napadu, no Bošnjak iz prve puca sa 16 metara, a njegov udarac dobro nogom brani Žilić.

Četiri minute kasnije Bošnjak ima još jednu sjajnu šansu, Chago ga je dobro proigrao, plavokosi napadač krenuo je iskosa sam prema Žiliću, no riječki vratar još jednom je pobjednik tog dvoboja. Zaprijetila je i Rijeka, Rendulić je nabacio u sredinu, Novaković je prvi došao do lopte, pucao lijevom nogom iz okreta, no Turina brani nisku njegovu loptu.

Neraspoloženog Bošnjaka zamijenio je Marić, koji je odmah imao priliku za pogodak. Nakon dijagonale Chaga i ubacivanja Mamića, Marić je pucao glavom pod gredu, ali Žilić je opet nesavladiv. Kazna za promašaje Modre je snašla u 85. minuti - nakon ubacivanja s desne strane, lopta je prošla kroz sredinu Dinamovog šesnaesterca, loptu je na drugoj stativi dočekao Vugrinec i "smrznuo" Maksimir, Rijeka je nanijela treći prvenstveni poraz Dinamu i koliko-toliko vratila draž prvenstvu.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!