Ostali sportovi

Splićani uzeli i Kup u Novalji!

Ivan Varat, Sportnet • nedjelja, 24.07.2005.

Trodnevna uzbuđenja na Sony Ericsson Kupu 2005 još jedanput su potvrdila zašto je odbojka na pijesku jedan od najatraktivnijih i publici najinteresantnijih sportova današnjice. Iznimne borbe i velik broj sjajnih mečeva ponudili su oduševljenoj publici odbojku na pijesku na svjetskoj razini...

Titulama su se okitili Marijana Ribičić i Mira Prnjak kod odbojkašica te Toni Ivković i Pero Križanović kod odbojkaša.

Slika 3 od 4.
Foto: Ivan Varat

Svoju impresivnu ovogodišnju seriju osvajanjem Kupa nastavio je najbolji hrvatski par u ovom trenutku, Splićani Toni Ivković i Pero Križanović. Ne samo da su slavili na sva tri dosad odigrana turnira iz Vip Tour 2005 serije (Zagreb, Rab i Novalja), čime svojim protivnicima pomalo nabijaju komplekse (što je iznimno postignuće obzirom na nikad izjednačeniju konkurenciju kakva je ove godine), već su do naslova u Novalji stigli neokrznuti, bez ijednog poraza.

Turnir odbojkašica je kao što se i predviđalo bio isključivo dvosmjeran. Kroz mečeve u skupinama, a potom i u polufinalu ekipe Ribičić/Prnjak i Jurčić/Glavaš bile su iznimno dominantne ne pružajući svojim protivnicama gotovo nikakvu šansu za eventualno iznenađenje. U finalnom meču, pred dupkom punim tribinama, koji je lako mogao otići i na drugu stranu mirnije i koncentranije u ključnim trenucima bile su Marijana Ribičić i Mira Prnjak te nakon tri seta kući nose pehar namijenjen pobjednicama Sony Ericsson Kupa 2005.

Meč je bio prilično neuobičajen, jer je prvi set prilično uvjerljivo otišao na stranu Andreje Jurčić i Tonke Glavaš (12:21), no potom pobjednice lakoćom sve vraćaju na početak (21:7), da bi na kraju u trileru trećeg seta stigle do trijumfa (26:24). U utješnom susretu za 3. mjesto Brdar/Pivac-Rkman pružile su dobar otpor, no u odlučujućem trećem setu ponestalo im je snage za nešto više od časnog poraza. Osim toga, presudilo je i veće iskustvo Dalide Vernier i Tine Dudić.

Slika 1 od 2.
Foto: Ivan Varat

Muški su dan, pobjedom u četvrtfinalu, otvorili Perić i Nojić. U meču u kojem je odlučivala jedna lopta, na kraju su bili bolji od Radovčića i Maniera, 18:16 u trećem setu. Nakon njih, svoje polufinalno mjesto, osigurali su i Lejo i Peris lakom pobjedom nad veteranom i legendom hrvatske odbojke Laninovićem u paru s Hanžićem. Izgled polufinalne liste svojim su pobjedama zaokružili Tomislav Steinocher i Berislav Bobuš te ove godine gotovo nepobjedivi Toni Ivković i Pero Križanović.

Intenzivan raspored nije pružao puno vremena za odmor, tako da je odbojkaška arena vrlo brzo postala poprište dvaju okršaja četvorice najboljih. Šampionskom igrom Ivković i Križanović vrlo su brzo otklonili svaku dvojbu oko toga tko će u završnom dvoboju imati priliku osvojiti veliki naslov te su u dva ekspresna seta u borbu za 3. mjesto poslali Steinochera i Bobuša. Puno veću neizvjesnost ponudilo je prvo polufinale u kojem su Leji i Perisu bila potrebna tri iscrpljujuća seta da bi slomili otpor para Perić/Nojić.

Kao uvod u žensko finale odbojkaši su odlučivali o 3. mjestu na Sony Ericsson Kupu 2005. Krešimir Perić i Željko Nojić, očito nedovoljno fizički i psihički oporavljeni od polufinalnog "maratona" nisu predstavljali previsoku prepreku za motivirani i razigrani par Bobuš/Steinocher. U oba su seta nametnuli su svoj ritam i naposljetku mirno okončali susret u svoju korist rezultatom 21:17; 21:15.

Slika 2 od 3.
Foto: Ivan Varat

Kao šlag na tortu ovog turnira definitivno je došlo muško finale, igrano pred, u Novalji, nikad većim brojem gledatelja. Akteri su bili očekivano Ivković i Križanović, kao najbolji par u našoj zemlji ove godine te najveće iznenađenje turnira, par Peris/Lejo, kojima je ovo prvi turnir ovogodišnjeg Vip Toura na kojem su nastupili. Nakon što su u neizvjesnoj borbi izgubili prvi set, u nastavku igraju kao u transu i u potpunoj dominaciji dolaze do drugog i trećeg seta te naslova osvajača Sony Ericsson Kupa 2005.

Za najbolju igračicu turnira izabrana je Andrea Jurčić, dok je ovaj laskavi naslov kod igrača pripala Mati Leji, koji je, što treba posebno istaknuti, na Zrće stigao bez i dana priprema. Sony Ericsson kao glavni sponzor turnira laureatima je poklonio vrijedne mobilne uređaje.

Vip Tour serija svoj put nastavlja u Splitu gdje će se od 11. do 14. kolovoza, po prvi puta u povijesti hrvatske odbojke na pijesku, održati večernji turnir. Svi splitski zaljubljenici u "pjeskašice" i "pjeskaše" tako će na čuvenim Prokurativama, pod okriljem noći i reflektora, moći uživati u čarima ovog atraktivnog sporta.

ŽENSKI TURNIR

Finale:
Ribičić/Prnjak - Jurčić/Glavaš 12:21; 21:7; 26:24

3. mjesto
Vernier/Dudić - Brdar/Pivac-Rkman 21:15; 12:21; 15:9

1/2-finale
Ribičić/Prnjak - Vernier/Dudić 21:9; 21:18
Jurčić/Glavaš - Brdar/Pivac-Rkman 21:13; 21:12

MUŠKI TURNIR

Finale
Ivković/Križanović - Peris/Lejo 22:24; 21:11; 15:7

3. mjesto
Perić/Nojić - Bobuš/Steinocher 17:21; 15:21

1/2-finale
Perić/Nojić - Peris/Lejo 21:19; 18:21; 13:15
Bobuš/Steinocher - Ivković/Križanović 12:21; 14:21

1/4-finale
Radovčić/Maniero - Perić/Nojić 21:17; 18:21; 18:20
Hanžić/Laninović - Peris/Lejo 15:21; 15:21
Bobuš/Steinocher - Jogunica/Bolić 21:14; 18:21; 16:14
Petrina/Žaja - Ivković/Križanović 18:21; 14:21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!