Nogomet

Momčad kola: Pula potukla konkurenciju

Hrvoje Vuković • utorak, 25.10.2005.

Pula Staro češko zasigurno je najugodnije iznenađenje 12. kola HNL-a. Njihova sjajna predstava protiv Rijeke nagrađena je sa čak tri igrača u prvih 11, dok su Dinamo, Hajduk i Kamen Ingrad uhvatili po dvije pozicije. Preostala dva nogometaša dolaze iz Rijeke i Osijeka...

Slika 5 od 6.

Vratar

Slika 2 od 2.
Foto: Goran Pervan

Stipe Pletikosa (Hajduk): Hajdukov vratar bio je prvo ime susreta u Gradskom vrtu, što dovoljno govori o igri gostiju. Iako je Balatinac uspio postići izjednačujući pogodak, da nije bilo Pletikose domaćini bi vjerojatno utrpali još nekoliko komada razbijenim Splićanima. Stipe je uistinu sjajno branio, dovodeći u očaj osječki tandem Primorac - Turković koji ni iz stopostotnih situacija nije uspijevao svladati najboljeg igrača na utakmici.

Obrana

Manuel Pamić (Pula Staro češko): Otkako je Milivoj Bračun zasjeo na klupu Pule, Manuel Pamić promijenio je poziciju u momčadi te sada u zadnjoj liniji od četiri igrača igra lijevog bočnog. A kako se snalazi na tom mjestu zorno je pokazao sjajnim nastupom protiv Rijeke. Osim što je odlično odrađivao obrambene zadaće, Pamić je briljirao i na protivničkoj polovici gdje je upisao dvije "milimetarske" asistencije. Naime, njegove ubačaje s lijeve strane odlično je "prokužio" dvostruki strijelac Asim Šehić, čime su ova dvojica zasigurno zaslužili najviše ocjene.

Slika 1 od 1.
Foto: Bruno Karadža

Dalibor Starčević (Pula Staro češko): Pulska obrana već je protiv Dinama pokazala kompaktnost i čvrstinu, a sve to još je jednom potvrđeno protiv drugog napada Lige koji nikako nije mogao pronaći put do mreže domaćina. U toj, pomalo riskantnoj formaciji bez libera koja ne "trpi" pogreške i loše postavljene "ofsajd-zamke" Dalibor Starčević još je jednom ostao zapažen. Pulski stoper odlično je surađivao s ostatkom obrane, još bolje čitao protivničke namjere, i tako drugi put zaredom zaradio nastup u prvih 11.

Ninoslav Parmaković (Kamen Ingrad): Kamen Ingrad iznenadio je Varteks na njihovom terenu i tako potvrdio vrlo dobru formu momčadi iz Velike koja se trenutno nalazi na četvrtom mjestu, a velike zasluge za takvo stanje na ljestvici idu i njihovom defanzivcu Ninoslavu Parmakoviću. Stoper Kamena bio je sjajan protiv Varaždinaca koji su tek u posljednjim trenucima susreta uspjeli postići pogodak, ali odlična igra u obrani nije bila njegovo jedino oružje. Naime, Parmaković je u 25. minuti nakon gužve u domaćem šesnaestercu prihvatio jednu loptu i postigao vodeći pogodak za Kamen, čime je uvelike odredio tijek utakmice i olakšao svojim suigračima put do pobjede.

Vezni red

Davor Vugrinec (Rijeka): Iako je njegova momčad uvjerljivo poražena na gostovanju kod Pule, Vugrinec je ponovo odigrao sjajnu utakmicu i da je imao barem još jednog ili dva raspoložena suigrača rezultat bi sigurno bio puno drugačiji. "Vuga" i društvo nisu igrali toliko loše koliko to sugerira ružnih 3:0; stvorili su gosti nekoliko dobrih prilika od kojih je njih čak tri imao bivši veznjak Varteksa. Ipak, sreća ovoga puta nije bila na njegovoj strani, pa je jednu loptu skinuo odlični Iveša, dok je još dva udarca zaustavila vratnica, ali Davor je dovoljno stršao iznad ostatka bijelih za ulazak u Sportnetovih 11.

Slika 4 od 5.
Foto: Bruno Karadža

Niko Kranjčar (Hajduk): Hajdukova igra već polako tjera njihove navijače na rub suza, a bilo bi strašno i pomisliti na što bi to sve ličilo bez alfe i omege Nike Kranjčara. Niko je postigao vodeći pogodak na asistenciju Biščevića, a podijelio je i nekoliko odličnih lopti koje su njegovi suigrači sve redom upropastili lošim i nerazumljivim potezima. Kranjčar junior kao da nije dovoljno patio gledajući akcije i reakcije bijelih napadača, pa je uz sve to morao otrpjeti i mali milijun prekršaja što su ih nad njim napravili osječki igrači, znajući otkuda kreću sve imalo opasne akcije gostiju.

Zoran Mamić (Dinamo): "Modri stroj" i dalje reda pobjedu za pobjedom. Iako više ne "proždiru" suparnike s pet golova po utakmici, Dinamovi nogometaši i dalje igraju vrlo dobar nogomet, a jedan od onih koji uistinu "život znače" maksimirskom klubu je i Zoran Mamić. Kapetan je i ove subote odigrao na razini, a postigao je i jedini pogodak na utakmici. Zahvaljujući njemu i Kameruncu Chagu Cibalia je teško dolazila u "sukob" sa zadnjom linijom "modrih", čime su njih dvojica omogućili ofanzivcima da se potpuno posvete protivničkom golu, a nerijetko su se i sami priključivali napadačkim akcijama.

Josip Balatinac (Osijek): Osječki kapetan pošteno je oznojio dres protiv Hajduka, i stvarno je zavrijedio nastup u momčadi kola. Nakon što su Splićani poveli s 1:0, Balatinac nije niti pomislio na predaju, a svladavši Pletikosu za 1:1 dodatno je podignuo svoju momčad koja je od tog trenutka zaigrala još bolje i da su domaći napadači bili nešto precizniji Hajduk bi napustio Gradski vrt bez boda.

Drago Papa (Kamen Ingrad): Bivši Dinamovac pokazao se kao ključan čovjek u pobjedi Kamena nad Varteksom. Trener Matković gurnuo je Papu dosta visoko, pa je Kamenov veznjak završio gotovo kao treća špica, a to se pokazalo kao odlično rješenje. Naime, Drago je stvarao velike probleme obrani Varaždinaca, a nakon jednog njegovog udarca, odbijenu loptu Parmaković je pospremio za vodstvo Veličana. Brzonogi Papa bio je zasigurno najbolji igrač na terenu, a to je i potvrdio još jednim odličnim prodorom nakon čega je asistirao Lakiću koji bez problema pogađa praznu mrežu Varaždinaca.

Napad

Asim Šehić (Pula Staro češko): Samo 39 minuta bilo je dovoljno pulskom napadaču za mjesto u prvih 11. Iako je njegov nastup bio pod velikim upitnikom, Šehić se ipak pojavio u momčadi, a nije potrebno posebno naglašavati kakav je to plus bio za domaćina. Prvi put Asim je zabljesnuo u 8. minuti nakon Pamićevog ubacivanja, kada je sjajnom reakcijom pogodio mrežu Rijeke za 1:0, a deset minuta prije predaha još jedan Pamićev centaršut pogodio je iz voleja vanjskom felšom u suprotni kut, čime je osigurao veliku prednost svojoj momčadi. Samo četiri minute kasnije Šehić je morao napustiti teren zbog prejakih bolova u leđima, no i ovakav poluspreman bio je prvo ime susreta.

Slika 3 od 4.
Foto: Davor Sajko

Eduardo da Silva (Dinamo): Iako će se neki iznenaditi što je Da Silva završio u prvih 11 bez postignutog pogotka, svi koji su gledali susret između Dinama i Cibalije vjerojatno će se složiti kako bi bio grijeh zanemariti onakvu predstavu mladog hrvatskog Brazilca. "Dudu" je vezao u "čvor" domaću obranu i u isto vrijeme svojim majstorijama oduševljavao navijače, da bi fenomenalnu predstavu okrunio i izborenim 11-ercem iz kojeg su domaćini postigli jedini pogodak na utakmici. Osim što se našao u tri 100%-tne prilike, Dinamov napadač namjestio je i svojim suigračima nekoliko šansi, no izostanak Ivana Bošnjaka ipak se osjetio; Silvio Marić i društvo jednostavno nisu znali relizirati sjajne lopte Eduarda, ali i ovo što je pokazao bilo je za nivo više od svih ostalih.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!