Nogomet

Momčad kola: Mršavo, mršavo

Hrvoje Vuković • utorak, 01.11.2005.

Nakon odličnih predstava u prošlom kolu, ovog puta utakmice HNL-a uglavnom su ponudile neefikasne napadače, "pospane" veznjake i čvrste obrane. Ipak, i u takvim susretima našlo se 11 odabranih koji su barem za nijansu iskočili iz "sivila" 14. kola...

Slika 3 od 3.

Vratar

Slika 2 od 2.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Ivan Turina (Dinamo): Nakon što su praktički 90 minuta bili inferiorni u srazu s Rijekom, a ipak su ostvarili minimalnu pobjedu, zagrebački "modri" morali su iznjedriti barem jednog junaka utakmice, pa je izbor pao na Ivana Turinu. Vratar Dinama nije imao "brdo" posla, pošto su one najzrelije šanse domaćini prokockali udarcima izvan okvira, no sve što je "zalutalo" prema golu, Turina je zaustavio vrlo dobrim obranama, čime je zaradio vrlo visoku ocjenu. Naravno, takav golman dao je dodatnu sigurnost gostima koji su uz njegovu pomoć uspjeli zadržati 1:0 i pobjeći na velikih 12 bodova prvom pratitelju.

Obrana

Valentin Babić (Osijek): Osječki branič odigrao je vrlo dobru utakmicu protiv Zagreba čiji napadači nikako nisu mogli proći zadnju liniju domaćina. Iako su se "pjesnici" trgnuli nakon ranog pogotka, Babić i društvo tu su jalovu inicijativu bez problema riješavali prije "opasne zone", zbog čega su gosti uglavnom pokušavali dalekometnim udarcima koji nisu donijeli ništa dobrog. Sve u svemu, Babić je obavio odličan posao, a Osijekova obrana odigrala je veliku ulogu u osvajanju nova tri boda.

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

David Junior Lopes (Osijek): Slavonski Brazilac vrlo dobro se uklopio u ideje trenera Ive Šuška, a u trolistu s Babićem i Vuicom odigrao je gotovo bez pogreške. Osijekov gorostas bio je neprelazan u fazi obrane, a pred sam kraj utakmice "okuražio" se i u napadačkom dijelu gdje je nakon izvođenja kornera pucao glavom, a lopta je pogodila desnu vratnicu. Lopes je pokazao kako je istinsko pojačanje za domaćine i nakon ovakvih igara u osječkom dresu bit će gotovo nemoguće izbaciti ga iz početne postave.

Vedran Ješe (Inter): Nakon tri mjeseca suše, momčad Intera konačno je došla do pobjede, a velike zasluge idu i Interovom stoperu Vedranu Ješeu. Domaća obrana protiv Cibalije je funkcionirala odlično, a rezultat sjajnog defanzivnog posla su mlaki napadi gostiju i gotovo besposleni vratar Mišković. Vedran se iskazao i sjajnim udarcem glavom u 67. minuti, no Kalinić je izvadio loptu ispod same grede i tako spriječio Ješea da svoj odličan nastup okruni i pogotkom.

Vezni red

Ernad Skulić (Inter): Interov veznjak posebno se istaknuo u teško izborenoj pobjedi nad Cibalijom i zasluženo je ponio naziv igrača utakmice. Skulić je bio glavni kreator svih imalo opasnih napada domaćih, a zabio je i pobjedonosni zgoditak na asistenciju Poljaka. Osim gola, Skulić je još jednom opasno zaprijetio udarcem iz daljine ali ovaj put kalinić je bio na mjestu. Možda nije odigrao ekstra klasnu utakmicu, ali loš učinak ostalih veznjaka u HNL-u omogućio mu je da i s ovakvom predstavom uđe u prvih 11.

Davor Vugrinec (Rijeka): Rijeka je poražena na kantridi s minimalnih 1:0 od zagrebačkog Dinama, no da su domaćini imali barem jednog raspoloženog napadača koji bi pospremio neku od mnogobrojnih asistencija Davora Vugrinca, teško bi se "modri" vratili doma s nekim bodom. Veznjak Rijeke odigrao je uistinu sjajnu utakmicu i kvalitetom je odskakao od većine igrača na terenu, no njegovi prodori i asistencije uglavnom su završavali promašajima tragičara Sharbinija. Unatoč porazu njegove momčadi, Vugrinec je pokazao kako Rijeka s njim može itekako parirati pa čak i nadigrati lidera prvenstva. Jednostavno nezamjenjiv čovjek ukoliko domaćini žele do ponekog trofeja ili plasmana u Europu.

Slika 4 od 4.
Foto: Bruno Karadža

Ante Vitaić (Osijek): Ivo Šušak je izgleda pravi čovjek za Osijekovu klupu. Unio je red i disciplinu, taktički ih posložio, a Ante Vitaić uzvratio mu je pobjedničkim golom protiv Zagreba. I protiv Dinama u Maksimiru vidjelo se kako momčad ove sezone ima "glavu i rep" s novim trenerom, a to su momci još jednom pokazali i protiv "pjesnika". Vitaić se odlično snašao u toj postavi, a osim lavovskog posla u sredini uspio je i jednu izboksanu lotu s 20-ak metara zakucati u Stojkićevu mrežu "bez pardona" već na samom početku susreta. Ante se ohrabrio tim potezom, pa se par minuta kasnije skoro po drugi put upisao među strijelce, no lopta je otišla pokraj stative, ali to nije umanjilo njegov veliki doprinos još jednom trijumfu Osječana.

Dario Jertec (Varteks): Jertec ove godine igra zapaženu ulogu u Varteksovoj momčadi, a tako je bilo i protiv Pule Staro češko. Veznjak Varaždinaca odlično se uklopio u Dalićevu konstrukciju koja ima jednu od najjačih veznih linija u HNL-u, a velike zasluge za to pripadaju i Dariju, koji se u ovoj utakmici iskazao kao asistent Benku za drugi pogodak. Tehničar varaždinske momčadi "ugušio" je kombinatoriku Puljana koji su upisali dvije pobjede zaredom, i tako omogućio svojoj momčadi kontrolu nad utakmicom što je rezultiralo pobjedom od 2:0.

Drago Papa (Kamen Ingrad): Jedan od junaka 14. kola definitvno nosi ime Drago Papa. Omaleni desni vezni svojom je predstavom na Poljudu upropastio 55. rođendan Torcide i bacio Hajduk na koljena. Nakon ne baš sjajnog prvog dijela, gosti su u drugom počeli igrati onako kako znaju, a Papa je iskoristio fenomenalan trk i asistenciju Sivonjića za velikih 1:1 usred Poljuda. No, gosti se s tim nisu zadovoljili, a ključnu ulogu kod novog pogotka opet je odigrao Papa, koji je iskoristio grešku Đolonge i pronašao Lakića čiji udarac s desetak metara završava u mreži za veliko slavlje Veličana.

Napad

Leon Benko (Varteks): Jedan od rijetkih napadača koji su u ovom kolu opravdali svoj izlazak na teren. Napadač Varteksa po drugi put zaredom postigao je dva pogotka, ovaj put nimalo bezopasnoj Puli koja je zahvaljujući Benku doživjela prvi poraz nakon dvije uzastopne pobjede. Benko je nakon sjajnog prvog zgoditka imao nešto više sreće kod drugog udarca kada je loše reagirao vratar Iveša, ali to ne umanjuje sjajnu formu u kojoj se nalazi mlada Dalićeva uzdanica i jedan od Bilićevih glavnih aduta za okršaje mladih protiv SiCG.

Srđan Lakić (Kamen Ingrad): Iako se nije pretjerano naigrao protiv Splićana, Srđanu Lakiću, odbačenom igraču Hajduka, jedan potez bio je dovoljan za ulazak u momčad kola. Napadač Veličana postigao je pogodak vrijedan tri boda, a uz to je pretrčao kilometre i kilometre, da bi svoju praktički jedinu pravu priliku pretvorio u zgoditak; učinak kakav se traži od ubojitih špic igrača. Lakić se ovim pogotkom smjestio na treće mjesto liste strijelaca, a drugoplasirani Ivan Jolić ima samo jedan više, što dovoljno govori o formi Hajdukovog "krvnika".

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!