Nogomet

Derbiji diljem Europe, spektakl u Francuskoj

Zoran Zdelar • petak, 02.12.2005.

Naredni nogometni vikend biti će u znaku francuskog i talijanskog derbija. Na noge zahuktalom Lyonu dolazi Paris SG, kojem neće biti lako pokušati odtrgnuti bodove Lyonu. U Italiji Fiorentina nastavalja svoj niz okršaja s velikima. Nakon pobjede nad Milanom, neodlučenog s Romom, na red je došla i utakmica s Juventusom…

Slika 3 od 3.

Italija:
Ovog vikenda saznat ćemo može li se Fiorentina nositi i s najvećima u Italiji. Nakon što su pobijedili Milan, odigrali neodlučeno s Romom, na redu je vodeći Juventus. Utakmicu će i prije no što počne obilježiti Gianluigi Buffon koji se vraća nakon duge stanke ponovno na teren. Rivalitet između ova dva kluba je iznimno velik, još otkad je Roberto Baggio iz Fiorentine prešao u Juventus. Osim Juventusa, ni Milan neće imati lak zadatak ovog tjedna, u goste odlazi Chievu, koji ove sezone igra vrlo dobro. Na Giuseppe Meazzu Interu dolazi Ascoli u goste, a Roma odlazi na noge Lecceu, koji je prikovan na dnu ljestvice. Svejedno gosti neće imati lak zadatak, jer se u Lecceu nazire izlazak iz krize nakon uvjerljive pobjede u prošlom kolu nad Siennom.

Slika 5 od 6.

Engleska:
Ni u Engleskoj ovog vikenda nam neće nedostajati dvoboj klubova iz gornjeg dijela tablice. U goste Liverpoolu na Anfield stiže klub koji je ove sezone u velikom stilu ušao u Premiership i dokazao da se može nositi i s najvećima. Wigan zasigurno neće biti bezazlen suparnik aktualnom europskom prvaku, bez obzira na niz pod pet pobjeda. Manchester United bi ovog tjedna trebao imati najlakši zadatak, stiže im Portsmouth Milana Mandarića koji je trenutno u zoni ispadanja i bez trenera. Saznat ćemo i hoće li Middlesbroughu poći za rukom napraviti senzaciju u Londonu i pokušati odtrgnuti bodove Chelseaju, koji je u posljednje vrijeme ipak zabilježio nekoliko lošijih rezultata. Arsenal će se suprotstaviti Boltonu, koji se nalazi na vrlo dobrom sedmom mjestu, a s obzirom na formu igre kod kuće, i lošu formu Arsenala u gostima, za moguću pobjedu Boltona neće se moći reći da je bila potpuno neočekivana.

Slika 4 od 4.

Njemačka:
I Njemačka nam nudi zanimljive dvoboje. Snage će odmjeriti uvijek snažni Bayern i Stuttgart, koji ne napreduje najbolje u ligi, ali se ipak može očekivati zanimljiv dvoboj. Prednost domaćeg terena očito ne ide previše na ruku Stuttgartu, jer su ove sezone na svom Gotlieb-Damiler stadionu zabilježili tek jednu pobjedu, a Bayern je ipak presnažan da bi se na njemu popravljalo statistiku. Drugoplasiranom Hamburgu u goste stiže neuvjerljivi Cologne, kojem neće biti lako ostvariti pozitivan rezultat. Još lakši zadatak od Hamburga bi trebao imati Werder, no s obzirom da se njhov napadački dvojac Klasić – Klose još nije oporavio, ipak će trebati s oprezom ući u utakmicu. Zanimljiv će biti i dvoboj klubova hrvatskih reprezentativaca. S jedne strane Marko Babić u Bayeru iz Leverkusena, a s druge Niko Kovač i Josip Šimunić u Herthi.

Slika 2 od 2.

Francuska:
Francusku ovog vikenda očekuje spektakularan derbi. Paris Saint-Germainu neće biti lako doći na gostovanje na Municipal de Gerland na noge Lyonu, koji i ove sezone gazi sve po redu. Iako Lyon u prošlom kolu nije izborio pobjedu, biti će itekako opasni. Mogući ishod utakmice? E, to nije lako predvidjeti. S jedne strane iz Pariza prijeti najboji napadač lige Pauleta, dok je s druge strane jedna od najbljoih obrana lige, koja ove sezone još ne zna za poraz. Lyon ima i velik broj pojedinaca koji mogu utakmicu riješiti jednim potezom, dok Paris uglavnom svoju igru bazia na golovima Paulete. Prednost ipak ide Lyonu, naravno zbog bolje pozicije u ligi, ali i zbog prednosti domaćeg terena. Lyon u samo jednoj utakmici odigranoj kod kuće nije uspio osvojiti sva tri boda. Iako Nantes ne stoji najbolje na tablici, njihov dvoboj s Auxerreom će također biti zanimljiv. Nantes izlazi iz krize i u posljednjih nekoliko kola ne znaju za loš rezultat. Osim derbija Lyona i Parisa, očekuje nas još jedna utakmice između vodećih klubova. Bodovna razlika između Bordeauxa i Lillea iznosi samo dva boda i to govori da će i ova utakmica biti prilično neizvjesna.

Slika 1 od 1.

Španjolska:
Španjolska Primera nam ovog vikenda ne nudi previše atraktivne dvoboje, no to ne znači da neće biti zanimljivo. Barceloni u goste stiže Villareal koji ove sezone igra odlično i u prvenstvu i u Ligi prvaka. No, teško je ipak za očekivati da će se igrači Villareala moći nositi sa magičnim Ronaldinhom i njegovim suigračima. Real Madrid koji sve više zaostaje za vodećom Barcelonom odmjerit će snage sa Getafeom, koji ima tek bod manje. Čeka nas još jedan susret klubova iz gornjeg dijela tablice. Pred vrlo dobru Sevillu dolazi Deportivo, koji pobjedom može sa trenutnog devetog mjesta skočiti na poziciju koja jamči igranje u Europi.

Škotski Celtic će tražiti nove bodove u utakmici protiv Abeerdena. Drugoplasirani Hearts će imati lak zadatak pobijediti posljednje plasirani Livngston, a Rangers će tražiti svoj izlazak iz krize pobjedom nad Falkirkom.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!