Nogomet

Klasnić ili Balaban, pitanje je sad

Tomislav Pacak • srijeda, 31.08.2005.

Neki bi je nazvali "slatkom brigom", i Zlatku Kranjčaru je drago što ima u momčadi rasne strijelce, no dvojba Klasnić ili Balaban zasigurno neda mira izborniku. Obojica briljiraju u klupskom dresu, no među "kockastima" se još nisu nametnuli. Tko će biti Pršin partner u napadu?

Slika 2 od 2.
Foto: Bruno Karadža

Istina, ipak je puno ugodnija situacija kad imaš puno dobrih kandidata od kojih nekog treba izabrati, nego kad si u toj situaciji s puno loših igrača. No, ni ovo nije lako, Kranjčar je svjestan da će izbor drugog napadača, uz nedodirljivog Pršu, za ogled s Islandom biti od presudne važnosti.

Ako sudimo po klupskoj formi, Cico ne može pogriješiti. Ne samo da Pršo, Balaban i Klasnić redovito zabijaju, čak i njihove "rezerve", Eduardo i Bošnjak, kao na traci pronalaze protivničke mreže. No, reprezentacija je druga priča, čemu je vjerojatno najbolji svjedok Ivan Klasnić, najmisteriozniji čovjek Kranjčareve škvadre.

Različiti sustavi igre reprezentacije i Werdera djelomično objašnjavaju Klasnićevu transformaciju iz jednog od najubojitih strijelaca Bundeslige u jednog od najnezapaženijih igrača "kockastih", no ne i u cijelosti. Ipak je neshvatljivo da igrač takvih kvaliteta, koji je svoj klub odveo u Ligu prvaka ne može odigrati pravu utakmicu za Hrvatsku.

Dakako, nije sve tako loše - Klasnić je uostalom standardni prvotimac momčadi koja je briljirala u kvalifikacijama (osim u Bugarskoj, Klasnić je startao u svim dvobojima), a to će reći da se već poprilično uigrao s ovom momčadi te bi uskoro trebali stići plodovi toga. Pitanje je samo - kada? Klasnić je nedvojbeno sjajan strijelac, ali Hrvatska treba njegove golove - odmah. Dobije li priliku protiv Islanda i Malte, Klasnić mora pokazati da je klasa, svjestan je i sam da na njegovo mjesto pretendiraju kvalitetni "suparnici".

Slika 1 od 1.
Foto: Dražen Patarčić

Među takvima je i Balaban, koji je poput Klasnića, golgeterski sjajno otvorio novu sezonu. Također je bio ključni čovjek Bruggeovog ulaska u Ligu prvaka, zabio je pobjednički penal protiv Valerenge, kao i pogodak koji je dvoboj poslao u produžetak.

Nakon povratka u reprezentaciju, Balabanov "najpamtljiviji" trenutak bio je promašaj "zicera" protiv Brazila, ali Boško ima i puno svijetlijih trenutaka u reprezentaciji. U pohodu na SP 2002. godine Balaban je dva puta bio ključna figura - protiv Latvije je u Osijeku dao tri fantastična pogotka, da bi protiv iste reprezentacije u gostima postigao još jedan lijep, ali i super važan pogodak za minimalnu pobjedu.

S obzirom na snagu Werdera, Klasnić je trenutačno priznatiji kao strijelac, no Balaban ima "povijest" zabijanja važnih golova i na internacionalnoj sceni, što Klasniću nedostaje. Pred Kranjčarem je nekoliko treninga na kojima će najbolje osjetiti formu svojih napadača, i s obzirom na izjednačenost kandidata, to će biti i najbolji način za donošenje odluke. Duboko vjerujemo da, bez obzira što Cico odlučio, ne može promašiti...

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!