Nogomet

"Hrvatska kolonija" potopljena, Balaban strijelac za Brugge

Marin Vuković, Filip Galić • srijeda, 02.11.2005.

Izuzetno nadahnuta Barcelona s pet je pogodaka pregazila grčki Panathinaikos za kojega je nastupila hrvatska trojka: Galinović, Bišćan i Šerić. Uspješniji od njih bio je Boško Balaban s još jednim pogotkom za Brugge. Dramatične utakmice odigrane su u Bremenu i Bernu...

Skupina A: Balaban ponovno strijelac, Juve bolji od Bayerna

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Juventus je vratio Bayernu za poraz u prošlom kolu u Munchenu. Robert Kovač je konačno uspio doći do početne jedanaestorke, i to baš protiv svojeg bivšeg kluba. BAyern je bolje počeo, imao prilika, Ze Roberto i Makaay su imali krasne prilike, ali su oba promašila okvir gola. Juventus je najviše prijetio preko Trezegueta, ali bez Nedveda domaći nisu mogli nikako kreirati pravu igru koja bi im donijela pogodak. Stvar se promjenila kada je Čeh ušao u igru. Juventus je počeo igrati i stvarati prilike. Nedved je asistirao, Trezeguet vodio bitku sa Luciom, izborio prostor i pogodio za 1:0. Nisu prošle niti četiri minute, a Bayern se vratio u igru. Deisler centrira u kazneni prostor iz slobodnog udarca, lopta prelijeće sve pa i Abbiatija i završava u mreži. Nakon toga Juventus je pokušavao svim silama doći do gola i uspio je. Viera lijepo dodaje Trezeguetu u prostor, a ovaj nema problema sa postizanjem pogotka. Ovako se Juventus vratio u bitku za prvo mjesto sa Bayernom i utakmice u sljedećim kolima će dati odgovor tko će biti prvi, a tko drugi.

Stadion Jan Breydel se smrznuo od šoka već u prvoj minuti susreta. Tek što se krenulo sa centra, Dollinger centrira u sredinu, a Marek Kincl pogađa za četvrti najbrži pogodak svih vremena u Ligi Prvaka. Ipak, led je trajao svega osam minuta. A onda je domaće navijače 'odledio' Javi Portillo. Nakon jednog kornera Balaban volejem ugrožava vrata Rapida, lopta se otkotrljala do Portilla koji pogađa za 1:1. Bio je to znak za preokret. Club Brugge je odlučno krenuo prema naprijed, stisnuvši Austrijance u mišju rupu. Bunker je popustio u 25. minuti. Balabanova specijalnost, slobodni udarci, bili su kobni za mnoge obrane, tako i Rapidovu. Sa tim se rezultatom otišlo na odmor. Opet je Balaban u igri, bježi obrani gostiju, fino dodaje 'na rolicu' Verheyenu, a ovaj sa ruba šesnaesterca pogađa za nedostižnih 3:1. Rapid se uspio vratiti pogotkom Hoffmana, no bilo je prekasno za nekakve preokrete. Club Brugge je tako osigurao treće mjesto. Balaban i Leko su izašli u posljednjim minutama.

Club Brugge - Rapid 3:2 (Portillo 9', Balaban 25', Verheyen 63'; Kincl 1', Hofmann 81')
Juventus - Bayern 2:1 (Trezeguet 62', 85', Deisler 66')

Skupina B: Arsenal sto posto, Ajax čudesno do pobjede

Arsenal se specijalizirao za Ligu Prvaka ove godine. No s obzirom u kakvoj su skupini, to im i nije previše teško. Thuna su dobili radi njihova neiskustva, Ajaxa nadigrali (makar to nije Ajax kakav je nekad bio), a Sparta već drugu godinu zaredom bilježi katastrofe. U obostrano otvorenoj utakmici, Arsenal je imao daleko više od igre i prilika, opasnost od Henrya i Piresa je stalno letjela oko Spartinog gola. Henry je autor majstorskog prvog pogotka, kada je finim udarcem prevario Blažeka. Druga dva gola djelo su van Persija koji je ušao u 66. minuti utakmice. Prvi je postigao na asistenciju Bergkampa, dok je drugi pao nakon centaršuta Ebouea.

Thun opet gubi na neiskustvo. Nakon poraza od Arsenala (Bergkamp im je dao gol u 90. minuti), sada su primili ne jedan, već dva gola. Ajax je bio opasniji u prvom poluvremenu i to je kapitalizirao golom Snejidera. Anastasiou je pucao, lopta se odbija do Snejidera koji mirno, sa 14 metara, postiže vodeći gol. Thun se pribrao u drugom poluvremenu i uzvratio preko švicarskog reprezentativca Lustrinellija. Nakon dodavanja Adriana sjajno izmiče Grygeri i niskom loptom vara Stekelenburga. No ubrzo zatim, novi šok za domaće. Sada Anastasiou glavom zakucava loptu nakon cenatršuta Babbela. I opet Thun uzvraća. Silvan Aegerter dolazi u priliku za šut, no on mjenja smjer te dolazi do Adriana koji vraća stvari na nulu. 2:2. Ajax tada navaljuje, no lako je moglo biti i 3:2 za Thun da Lustrinelli nije promašio nemoguće u 84. minuti. Ajax je to kaznio. U 91. de Jong pogađa nakon gužve u petercu, da bi Boukhari zapečatio sudbinu domaćina golom u 93., kada su Thunovi igrači već bili gotovi od šoka koji im je treći pogodak priuštio.

Arsenal - Sparta 3:0 (Henry 23', Van Persie 82', 86')
Thun - Ajax 2:4 (Lustrinelli 56', Adriano 74'; Sneijder 27', Anastasiou 63', De Jong 90', Boukhari 90')

Skupina C: Drama u Bremenu, super uvjerljiva Barça

Nevjerojatnih 12 pogodaka postignuto je u dvije večerašnje utakmice skupine C. Barcelona je s pet pogodaka u mreži "počastila" Panathinaikos i već sada može s prvog mjesta mirno pratiti rasplet borbe za drugo mjesto u ovoj skupini, budući da im je iz sljedeće četiri utakmice dovoljan tek jedan bod kako bi se sigurno plasirali u osminu finala.

Grčka momčad večeras zaista nije imala izgleda ponoviti rezultat iz Atene, kada su uspjeli izvući neodlučen rezultat. Da na golu nije bilo našeg Maria Galinovića rezultat je mogao biti daleko gori po Panathinaikos. Iako je primio čak pet pogodaka, naš vratar spasio je nekoliko stopostotnih prigoda Barcelone, uključujući i dva vrlo neugodna slobodna udarca Ronaldinha. Brazilac se večeras nije upisao u listu strijelaca, no njegovu neefikasnost uvelike je ispravio Samuel Eto'o fantastičnom predstavom i hat-trickom. Po jedan pogodak postigli su još Van Bommel i Messi.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Osim Galinovića, u redovima grčke momčadi od samog su početka zaigrali i Igor Bišćan i Anthony Šerić, no utopili su se u sivilo i nemoć Panathinaikosa. Bišćan je zamijenjen nakon prvog poluvremena, dok je Šerić zamijenjen u 79. minuti susreta.

Werder i Udinese odigrali su jednu od onih utakmica koje navijačima kidaju živce, ali isto tako i čine nogomet ovako popularnim sportom. U 51. minuti semafor na Weserstadionu pokazivao je 3:0 za domaću momčad nakon što su Miroslav Klose i Frank Baumann u prvom, a Johan Micoud u drugom poluvremenu doveli Werder u, kako se tada činilo, nedostižno vodstvo.

Zato se nitko nije zabrinuo kada je u 54. minuti Antonio Di Natale, koji je u igru ušao u 30. minuti, uz kiks domaćeg vratara Reinkea zatresao mrežu domaćih i smanjio prednost na 3:1. Međutim, nakon što je samo tri minute kasnije isti igrač pogodio za 3:2, nervoza na Weserstadionu je rasla. I to s pravom. Nepune tri minute nakon svog drugog pogotka na utakmici, Di Natale je ubacio loptu u peterac Werdera, a tamo je novu pogrešku načinio Reinke, a loptu u vlastitu mrežu skrenuo Christian Shulz. U samo šest minuta Udinese je napravio čudesan preokret i došao do 3:3. Ipak, u 67. minuti Frings je izveo slobodan udarac s desne strane, pronašao Micouda koji volejem pogađa mrežu gostiju za konačnih 4:3 i vrlo važna tri boda koji Werder ostavljaju u konkurenciji za drugo mjesto u skupini.

Sigurno se pitate gdje je Ivan Klasnić i zašto nije postigao pogodak? Našeg reprezentativca i jednog od ponajboljih igrača Werdera nije bio u momčadi zbog zdravstvenih problema. Prema njemačkim medijima radi se o upali slijepog crijeva.

Werder Bremen - Udinese 4:3 (Klose 15', Baumann 24', Micoud 51', 67'; Di Natale 54', 57', Shulz - autogol 60')
Barcelona - Panathinaikos 5:0 (Van Bommel 1', Eto'o 14', 40', 65', Messi 34')

Skupina D: Kriza Manchestera se nastavlja, Villareal na čelu

Jedan pogodak bio je dovoljan Villarealu da dođe do gostujuće pobjede nad Benficom i s večerašnja tri boda zasjedne na prvo mjesto skupine D. U tome im je uvelike pomogao i poraz Manchester Uniteda u Francuskoj. U tijesnoj utakmici u Lisabonu mreže su dugo ostale netaknute, a pobjednik je odlučen devet minuta prije kraja. Lijep pogodak udarcem s tridesetak metara postigao je Brazilac Marco Senna. Vratar Benfice Rui Nereu krivo je procijenio let lopte te je ona odsjela u mreži, donijevši gostima tri boda.

Manchester United je nedvojbeno u krizi, kako u engleskom Premiershipu, tako i u Ligi prvaka. Samo dva postignuta pogotka i pet osvojenih bodova iz četiri utakmice Lige prvaka rezultat je kakav neće zadovoljiti nijednog simpatizera crvenih vragova s Old Trafforda. Večeras su pružili još jednu u nizu blijedih partija, pa je pobjeda Lillea više nego zaslužena.

Francuzima je drugo mjesto skupine D donio Slovenac Milenko Ačimovič pogotkom u 38. minuti. Gotovo nevjerojatno zvuči podatak da je ovo prvi pogodak Lillea u dosadašnjem natjecanju u Ligi prvaka, no unatoč kriminalno lošoj realizaciji svojih napadača skupili su pet bodova i plasman u sljedeći krug više je nego izgledan.

Benfica - Villareal 0:1 (Senna 81')
Lille - Manchester United 1:0 (Ačimovič 38')

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!