Tenis

"Ljubo" protiv Australca, "Karlu" najteže

Ivor Krapac • petak, 13.01.2006.

Petero hrvatskih predstavnika u glavnom ždrijebu doznalo je prve suparnike na Australian Openu, koji počinje u ponedjeljak. Najtežeg protivnika dobio je Ivo Karlović, dok su ostali bili bolje sreće. Ivan Ljubičić će na startu svog ovogodišnjeg puta u Melbourneu ići na Australca Chrisa Guccionea...

"Ljubo" se još nije susretao s 20-godišnjim Guccioneom, 154. na svijetu, koji je u ždrijeb ušao s wild-cardom. Mladi Australac nema puno seniorskog iskustva na Grand Slam turnirima - dosad je dvaput zaigrao na Australian Openu i jednom u Roland Garrosu, a u ta tri pokušaja dvaput je dohvatio drugo kolo. Pobjednik dvoboja Ljubičić - Guccione u drugom kolu ide na boljeg iz njemačko-češkog dvoboja Philipp Kohlschreiber - Lukaš Dlouhy.

Možda nije uputno bacati pogled tako daleko, no Ivan je danas doznao još jednu povoljnu okolnost - s Rogerom Federerom mogao bi se susresti tek u finalu, obzirom da je prvopostavljeni Švicarac u drugoj polovici ždrijeba. Prvi postavljeni igrač s kojim bi se "Ljubo" mogao susresti je 31. nositelj, Španjolac Feliciano Lopez, a u toj četvrtini ždrijeba su i Andy Roddick (2.), Thomas Johansson (10.), Robby Ginepri (13.), Radek Stepanek (17.), Tomaš Berdych (19.)...

Ukoliko obojica dođu tako daleko, susret Ljubičić - Roddick moguć je u četvrtfinalu.

Mario Ančić također je u donjoj polovici ždrijeba, suprotnoj od Federera. Marija u prvom kolu čeka iskusni, 29-godišnji Argentinac Agustin Calleri (51.), s kojim se dosad nije sastajao. Pobjednik tog dvoboja u drugom kolu ide na boljeg iz ogleda Jan Hernych - Fernando Vicente.

Najviše postavljeni igrači u Ančićevoj četvrtini ždrijeba su Argentinci, David Nalbandian (4.) i Gaston Gaudio (8.). Tu su i David Ferrer (11.), Tommy Robredo (16.), James Blake (20.), Jarkko Nieminen (26.) i Carlos Moya (32.).

Ivo Karlović bio je jedini nepostavljeni među hrvatskim tenisačima, a ždrijeb mu je na startu namijenio tešku prepreku, petog nositelja Nikolaja Davidenka. "Karlo" je dosad triput igrao protiv vodećeg ruskog igrača, šestog na svijetu - dobio je 1999. na zemlji Futuresa u Njemačkoj, a izgubio u naredna dva susreta, 2003. na Challengeru u Heilbronnu i prošle sezone u Dohi.

Bolji iz ogleda Karlović - Davidenko u drugom će kolu ići na pobjednika susreta Amerikanca Kevina Kima i kvalifikanta. U toj četvrtini ždrijeba nalazi se i najbolji na svijetu, Roger Federer, s kojim se Karlović ili Davidenko mogu sastati tek u četvrtfinalu.

U ženskom turniru izravno imamo samo dvije predstavnice. Karolina Šprem je i dalje u slaboj formi, bez ovogodišnje pobjede, a prvu će pokušati dohvatiti protiv Ukrajinke Aljone Bondarenko (90.), koja čeka u prvom kolu. Šprem i Bondarenko još se nisu susretale na WTA Touru, no jednom su već bile na suprotnim stranama - Karolina je 2001. na ITF turniru u Mostaru slavila sa 6:2 i 6:3.

Šprem brani prošlogodišnju osminu finala i velik broj bodova, a ždrijeb ne izgleda dobro - ukoliko prođe Ukrajinku, u drugom kolu najvjerojatnije će ići na prvopostavljenu Lindsay Davenport, koju na startu čeka Australka Casey Dellacqua. Davenport je zaustavila Karolinu u prošlogodišnjoj osmini finala, a dobila je i preostala dva susreta, svaki put s po četiri izgubljena gema.

Jelena Kostanić imala je uspješan ovotjedni nastup u Hobartu, uz dolazak do polufinala tamošnjeg turnira, a prva prepreka prema novim uspjesima bit će Amerikanka Mashona Washington (76.). Bit će to njihov drugi međusobni susret - prvi je otišao na Jeleninu stranu, s 2:6, 6:4 i 6:1 u prvom kolu US Opena 1999.

Kostanić ili Washington u drugom kolu čeka pobjednica startnog ogleda Čehinje Zuzane Ondraškove i 28. nositeljice, Španjolke Anabel Medine Garrigues. U tom dijelu ždrijeba ističu se tri postavljene Ruskinje, Marija Šarapova (4.), Nadja Petrova (6.) i Jelena Dementijeva (9.), te braniteljica naslova Serena Williams (13.).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!