Tenis

"Ljubo" može i na Grand Slamu

Ivor Krapac • petak, 20.01.2006.

Ivan Ljubičić konačno je probio barijeru trećeg kola na Grand Slam turnirima. Prvi hrvatski "reket" je u trećem kolu Australian Opena sa 7:5, 7:6(5) i 6:0 bio bolji od Španjolca Feliciana Lopeza, izborivši osminu finala protiv Šveđanina Thomasa Johanssona, nekadašnjeg pobjednika ovog turnira...

Ukupno 25 turnira i samo triput treće kolo - tako je izgledala dosadašnja bilanca Ivana Ljubičića na Grand Slam turnirima, sve do ovogodišnjeg Australian Opena. No, "Ljubo" nikad ranije na Grand Slamu nije bio u ulozi Top 10 igrača i nikad ranije u tako dobroj formi - ovdje se jednostavno moralo otvoriti.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Feliciano Lopez borio se koliko je mogao u prva dva seta, dosta puta pokušavao pritiskati izlascima na mrežu, no nije igrao dovoljno dobro da bi iznenadio Ivana. Sve je bilo u Ljubičićevim rukama i u ta dva seta - Španjolac je puno puta "visio" na servisu, u drugom uz dosta sreće nadoknadio zaostatak od 3:1, ali na kraju je ipak završilo u korist boljega.

Počelo je s tri Ivanove propuštene break-lopte već u drugom gemu, pa sat vremena dugim kišnim prekidom nakon kojeg se Lopez spasio i držao za 1:1. "Ljubo" je u nastavku prošao samo jednu izrazitu opasnost na servisu, 15:40 u sedmom gemu, dok je Španjolac u još dva gema morao izvlačiti break-lopte, uključujući i dvije set-lopte pri zaostatku od 5:4.

Tada je izdržao, no dva gema kasnije, pri zaostatku od 6:5, Lopezu više nije bilo spasa. Nakon novog Ivanovog pritiska, Španjolac je popustio i dvostrukom pogreškom na ukupno četvrtoj set-lopti razriješio prvi set u Ljubičićevu korist.

U drugom je "Ljubo" krenuo još jače, odigrao sjajno protiv servisa u četvrtom gemu i došao do breaka za 3:1. No, gem kasnije sve je opet bilo na početku - Ivan je odmah izgubio stečenu prednost uz sumnjivu odluku sudaca na važnom poenu kod 15:15, kad mu je na neobranjivom drugom servisu dosuđen aut, kojeg, kako je pokazala snimka, nije bilo.

Nakon što je Lopez još dvaput spašavao break-lopte (30:40 kod 3:2, Ivanova set-lopta kod 6:5), odluka je pala u tie-breaku, kojeg je "Ljubo" otvorio s dva mini-breaka i vodstvom od 5:0.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Španjolac je nadoknadio jedan izgubljeni servis-poen, smanjio na 5:3 i pokušao pritisnuti Ivanov servis izlaskom na mrežu, no naletio je na jako oružje prvog hrvatskog "reketa" - odličan prolaz bekhend-paralelom za sigurnih 6:3. Tu je bio ključ tie-breaka, a kraj je stigao malo kasnije, Ivanovim asom za 7:5.

Posljednji set bio je samo formalnost. Lopez se prestao boriti, a borbenost i agresivnost bili su mu jedini pravi aduti u ovom meču. Ivan je sve dovršio rutinski, uz još tri breaka, za 1:0, 3:0 i 5:0.

Prvi hrvatski "reket" je, tako, bez izgubljenog seta u tri nastupa stigao u još neistraženi teritorij, među posljednjih 16 na Grand Slam turniru. Sposoban je i za više, a za to će se boriti s desetopostavljenim Thomasom Johanssonom, koji je treće kolo prošao s lakih 6:3, 6:2 i 6:1 protiv Gillesa Simona.

Bit će to šesti međusobni susret Ljubičića i Johanssona. Šveđanin vodi s 3-2, no Ivan je dobio posljednja dva ogleda, oba prošle godine, sa 7:6(4), 7:5 u polufinalu Rottedama i 6:3, 7:6(4) u osmini finala Masters Series turnira u pariškom Bercyju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!