Tenis

Nesretna australska noć

Ivor Krapac • petak, 20.01.2006.

Mario Ančić i Jelena Kostanić nisu dohvatili osminu finala Australian Opena. Mario je u trećem kolu sa 6:3, 6:3 i 6:3 izgubio od 11. nositelja, Španjolca Davida Ferrera, dok je Jelenu sa 6:0 i 6:1 zaustavila četvrtopostavljena Ruskinja Marija Šarapova...

Ančić nije uspio ponoviti odlično izdanje iz drugog kola protiv Jana Hernycha, a bez toga nije mogao pružiti jači otpor danas raspoloženom Ferreru. Španjolac je odigrao zbilja sjajno, pogotovo protiv servisa, ostavivši drugom hrvatskom "reketu" malo šanse da ozbiljnije uđe u ovaj meč.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Prva naznaka Ferrerove pobjede stigla je u šestom gemu, kad je kod 3:2 napravio prvi break u meču i time došao do presudne prednosti u početnom setu. Već tada se igralo "po njegovim notama", uglavnom s osnovne crte, bez velikog broja prilika da Mario češće pritisne izlascima na mrežu. Španjolac mu to jednostavno nije dozvoljavao.

U drugom setu Ančić je krenuo vrlo sporo i kod 1:1 ponovno izgubio servis, no taj propust nadoknadio je malo kasnije, svojim prvim današnjim breakom i poravnanjem na 3:3.

Ipak, kako je Španjolcu išlo na reternu, pogotovo forhendom, Marijev servis danas nije značio veliku sigurnost, a možda je u svemu ulogu imao i dosta jak vjetar koji je smetao tijekom cijelog meča. Bilo kako bilo, povratak drugog hrvatskog "reketa" ostao je samo kratkotrajan - Ferrer je kod 3:3 napravio novi break i time "prelomio" drugi set.

U trećem i posljednjem setu Mario je prvi došao do prednosti, breakom u prvom gemu i ranim vodstvom od 2:0, ali na tome je i ostalo. Ferrer je prvo, uz dvije Ančićeve dvostruke pogreške, napravio break za 2:2, a potom i za 4:2, prednost koju je zadržao do kraja. Vjerojatno nije očekivao da će proći tako lako, no ispalo je prilično glatko - drugi hrvatski "reket" je samo povremeno pronalazio odgovore i svoju pravu igru, a povremeno nije dovoljno.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Jelena Kostanić odradila je svoj dio ovogodišnjeg posla u Melbourneu s dvije glatke pobjede u prva dva kola, a Marija Šarapova ipak je bila prevelik izazov. Prvi set završio je vrlo brzo, uz prejaku igru četvrte nositeljice, dok je u drugom ipak bilo izjednačenije, iako se to nije odrazilo na konačni rezultat.

U drugom setu Jelena je odigrala opuštenije i agresivnije, no s agresivnošću je stiglo i nekoliko promašaja koji su odnijeli priliku da uzme poneki gem više. U četvrtom gemu propustila je 40:15 i izgubila servis, gem kasnije nije iskoristila 15:40, a pri zaostatku od 4:1 "pala" je nakon nove gem-lopte (40:30) na svom servisu... Završilo je nakon sat i osam minuta, dosta vremena za samo 13 gemova.

Nakon loših vijesti iz noćnog dijela programa, možda jutro donese bolje. Ostao je još jedan adut, prvi hrvatski "reket" Ivan Ljubičić, kojeg ne prije 9,30 po hrvatskom vremenu u Margaret Court Areni čeka treće kolo protiv Španjolca Feliciana Lopeza.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!