Tenis

Prvi i najbolji spriječio čudo

Ivor Krapac • nedjelja, 29.01.2006.

Nakon godine dana "predaha", uz prošlosezonski poraz u polufinalu protiv Marata Safina, Roger Federer ponovno je došao do kraja na Australian Openu. Prvi tenisač svijeta uzeo je svoj drugi naslov u Melbourneu s 5:7, 7:5, 6:0 i 6:2 u današnjem finalu protiv Cipranina Marcosa Baghdatisa, najvećeg iznenađenja ovogodišnjeg turnira...

Na kraju najljepša dva tjedna u kratkoj seniorskoj karijeri, Marcos Baghdatis nije mogao zaključiti Australian Open novim čudom. Pravi otpor pružio je u prva dva seta, prvom kojeg je dobio i drugom koji mu je iskliznuo iz ruku, a nakon toga više nije uspio usporiti nezaustavljivi pohod prvog na svijetu.

U prvom setu Baghdatisu su trebala dva breaka; prvi se dogodio kod 2:2, no nakon njega je odmah ispustio prednost, a drugi i odlučujući stigao je kod 5:5. Nakon odličnog kraja prvog, Cipranin je nastavio u istom stilu i početkom drugog seta. Odmah je napravio break, poveo s 2:0, pa imao dvije break-lopte u trećem gemu, lijepu priliku za dvostruki break i korak bliže vodstvu od 2-0 u setovima.

Vezane vijesti

No, Federer ne bi bio prvi na svijetu da ne može odigrati najbolje kad najviše treba - na obje break-lopte pronašao je pravi servis, spasivši prvu winnerom forhendom, a drugu servis-winnerom, što je bila naznaka da se vraća u svoje uobičajeno, vrhunsko izdanje. Dotad je bio dosta daleko, Baghdatis je sve vješto iskoristio...

Nakon što se izvukao s ruba dva breaka zaostatka, Švicarac je odmah oduzeo suparnikov servis i poravnao na 2:2, a potom čekao do završnice seta za pokretanje velike, pobjedničke serije.

Počelo je držanjem servisa u 11. gemu drugog seta, u kojem je Federer okrenuo 0:30 i izdržao još dva izjednačenja, a nastavilo se breakom za 7:5, u gemu kojeg će Baghdatis pamtiti po propuštenih 40:0. Zapeo je mali korak do tie-breaka.

Bilo je to ipak previše ispuštenih Cipraninovih šansi - nakon što je dobio drugi set, prvi na svijetu je u nastavku odjurio do još devet uzastopnih gemova, sve do 2-1 u setovima i 3:0 u četvrtom, a tada je Baghdatis već mentalno i fizički potpuno pao. Počeli su ga smetati grčevi u lijevoj nozi, tako da je to praktički bilo to.

Cipranin je jedinu preostalu priliku za ostanak "na životu" propustio u sedmom gemu četvrtog seta, kad je Federer okrenuo 0:30 i 30:40, povisivši prednost na velikih 5:2. Gem kasnije ponovno je oduzeo Baghdatisov servis i dovršio svoj ovogodišnji put u Melbourneu.

Na dodjeli trofeja, nakon što je primio pokal iz ruku Roda Lavera, postalo je jasno koliko je ova pobjeda značila Federeru; u završnom obraćanju jedva je pronalazio riječi, a na koncu nije mogao zadržati ni suze.

Dojam kaže da ovaj turnir nije odigrao najbolje i onako nedodirljivo kao što inače može, ali i takav je došao do naslova sa samo pet ispuštenih setova i s četiri meča u kojima je suparniku u jednom setu poklonio "kvrgu", 6:0, uključujući i današnje finale. Dominacija, što drugo.

Nakon što je otvorio sezonu na najbolji mogući način, novi izazov za najboljeg na svijetu bit će pothvat koji, složit će se mnogi, u muškom tenisu danas može izvesti jedino on - lov na kalendarski Grand Slam, naslov na sva četiri najveća u istoj sezoni. Prvi idući test dogodit će se krajem svibnja i početkom lipnja u Roland Garrosu, u borbi s brojnim vrhunskim zemljašima predvođenim Rafaelom Nadalom...

Tenisači, finale: Federer (Švicarska, 1) - Baghdatis (Cipar) 5:7, 7:5, 6:0, 6:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!