Tenis

Ovaj čovjek može sve

Ivor Krapac • četvrtak, 26.01.2006.

Kakav triler i kakva velika pobjeda! Marcos Baghdatis ponovno je bio priča dana na Australian Openu, ubilježivši pomalo nevjerojatnih 3:6, 5:7, 6:3, 6:4 i 6:4 u polufinalnom dvoboju s Davidom Nalbandianom, u meču koji nam je donio skoro sve što se uopće i može dogoditi u tenisu...

Ljepota tenisa je što ne možeš čuvati rezultat i čekati da vrijeme istekne - rekao je nekoliko puta Andre Agassi, no malo je vjerojatno da će David Nalbandian danas pronaći nešto lijepo u tome. Četvrtopostavljeni Argentinac bio je favorit i u najvećem dijelu prva dva seta igrao u skladu s tom "titulom", ali to nije bilo dovoljno; iako se činilo da fizički više ne može ništa izvući iz sebe, Marcos Baghdatis jednostavno se odbio predati.

Teško je reći je li Nalbandian podcijenio protivnika i kod dva seta prednosti pomislio da to više ne može izgubiti, a ako je, trebao je biti oprezniji. U prvom setu bio je prejak i tu nije bilo šanse za Baghdatisa, no u drugom mu je Cipranin demonstrirao da je sposoban za borbu i kad je sve naizgled izgubljeno.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Argentinac je u tom setu dugo bio još uvjerljiviji nego u prvom, s dva rana breaka prednosti i velikim vodstvom od 5:1, ali Baghdatis je nadoknadio sve, poravnao na 5:5, pa imao malo nesreće pri gubitku servisa u idućem gemu. Iz koncepta ga je izbacio vatromet nedaleko stadiona, dio slavlja na Dan Australije, a s tim izgubljenim servisom iz ruku mu je otišao i drugi set.

U prva dva seta sve se rasplelo po željama četvrtog nositelja, a u druga dva - sve suprotno, baš onako kako je Baghdatis htio. Vratio se u potpuni egal uz po jedan break u trećem i četvrtom setu, a sve ostalo riješio je na servisu, uz jedini pravi krizni gem kad je već imao break prednosti u četvrtom. Nalbandian je propustio 15:40, posljednju šansu za povratak u set.

Ovakav meč zaslužio je uzbudljivi kraj, a to smo i dobili. Nalbandian je dvaput imao break prednosti u petom setu, 2:0, pa 4:2, no nije držao, a kad se Baghdatis drugi put vratio u potpuni egal, na 4:4, već se moglo naslutiti da će Argentinac to teško izdržati. I nije - načinio je nekoliko neforsiranih u devetom gemu i praktički poklonio Cipraninu servis za meč.

Nalbandiana je mogla spasiti samo pomoć s neba, kiša koja je na 20-ak minuta kod 15:15 prekinula Baghdatisov servis-gem za pobjedu, no ni tu nije pronašao spas. Nije dugo trebalo da se krov nad Rod Laver Arenom zatvori, a po povratku na teren nije dugo trajalo ni do Cipraninove pobjede; Baghdatis je zaključio meč u stilu, svojim 15. asom na drugu meč-loptu.

Andy Roddick, Ivan Ljubičić, pa danas Nalbandian - Baghdatis je u svojem dijelu ždrijeba u posljednja tri kola morao proći tri teška izazova i tu uopće ne može biti govora o slučajnosti ili provlačenju do finala. Čovjek je zaslužio sve i izborio se da ovaj 26. siječnja ne bude samo Dan Australije. Ostat će upamćen i kao Dan Cipra, možda i praznik proglase...

"Ovo je nevjerojatno, moram se probuditi...", bile su prve reakcije novog Grand Slam finalista: "Sve mi je ulazilo, kao da sam bio u nekom svojem svijetu." Ukoliko u tom svijetu i ostane, bit će to opasna stvar za igrača kojeg u nedjelju dočeka u finalu, pa makar to bio i Roger Federer. Prvi na svijetu sutra ide na Nicolasa Kiefera, a pitanje je što uopće mogu pokazati da nadmaše današnje polufinale.

Tenisači, polufinale: Baghdatis (Cipar) - Nalbandian (Argentina, 4) 3:6, 5:7, 6:3, 6:4, 6:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!