Tenis

Još samo Baghdatis

Hrvoje Vuković • petak, 27.01.2006.

Novinarska pera već su izmrcvarena superlativima za ovog dečka. Da, dečka jer Roger Federer ima svega 24 godine, a pokorio je planetu uzduž i poprijeko. Polufinale Australian Opena ličilo je na još jedno poigravanje u stilu "Fedexa"...

Čim se pojavi na touru, novinari već pišu članke za finale; i još jednu osvojenu titulu. Prazna crta stoji samo kod imena protivnika i rezultata; sve ostalo se zna. Čovjek uništava napetost u tenisu gdje god se pojavi. I kad ima nešto lošiji dan, tj. kad suparnici povuku, kao Haas i Davidenko, izvuče par poena kada se morate zapitati - zašto uopće igraju protiv njega. Rijetki su oni koji mogu reći da su ga imali, jedan posto takvih su i dobili meč. Osjećaj? Kladim se, ravan osvajanju Grand Slama, ako ne i bolji. Za kakvu takvu šansu moraš imati bolesno dobar dan, sve planete u crti, odličan horoskop, posloženi tarot i tonu sreće. Nicolas Kiefer danas nije imao ništa od toga. Rezultat, u najmanju ruku očekivan.

Nijemac se već proslavio sjajnom igrom protiv Grosjeana. Ipak, nešto manje od pet sati igre protiv Francuza bilo je previše za solidan otpor Švicarcu. Nijemac je krenuo "bezobrazno", i već u prvom gemu imao break loptu, jedinu u prvom setu - nije ju iskoristio. Izdržao je do 2:1, kada gubi servis i potpisuje si presudu u prvom setu. Roger nije forsirao, samo je održao prednost za konačnih 6:3.

Polufinale Grand Slama protiv Federera ne igra se svaki dan. Kiefer ostavlja prvi set iza sebe i odlučno kreće u drugi. Vrlo dobri izlasci na mrežu izvlačili su Nijemca koji je napravio 53 neprisiljene pogreške u meču, no u drugom setu držao je korak sa Švicarcem. Broj jedan, nekako rezerviran, popustio je u 12. igri i dopustio Nicholasu povratak u meč.

No, Federer se zatim okrutno našalio s Nijemcem. 1:1 u setovima i Kiefer se ponadao kako može do iznenađenja godine, a onda šok. Švicarac mu je "spičio" 6:0 za 25 minuta, otrijeznivši ga od bilo kakvih suludih maštarija i ideja. Kakav povratak, Rogerovski. Istina, Kieferov servis nestao je u tom periodu, Federer je samo prihvatio poklone i dotukao ga.

Četvrti set i nova igra mačke i miša. Nijemac nije imao odgovor. Švicarac radi dva breaka, od kojih jedan fenomenalnom forehand dijagonalom, Kiefer spašava tri meč lopte; četvrta je bila kobna. Jak, prejak tenisač za Kiefera, i ne samo njega. Do trona mora još samo riješiti Baghdatisa, ubojicu Nalbandiana i Ljubičića. Deset setova samo protiv njih dvojice; previše? Sumnjam. Cipraninu je tek 20 godina i ima priliku života. Skinuti Federera i ući u povijest.

Australian Open, 27.1.2006, polufinale:
Roger Federer (Švicarska, 1) - Nicholas Kiefer (Njemačka, 21) 6:3, 5:7, 6:0, 6:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!