Tenis

Pet sati za polufinale

Ivor Krapac, Branimir Korać • srijeda, 25.01.2006.

Nicolas Kiefer morao je čekati 35 turnira za svoje prvo Grand Slam polufinale u karijeri. Nijemac je sinoć u četvrtfinalu Australian Opena prošao u velikom "trileru", sa 6:3, 0:6, 6:4, 6:7(1) i 8:6 protiv Sebastiena Grosjeana, nakon čak četiri sata i 48 minuta igre...

Najduži meč ovogodišnjeg turnira "prelomljen" je u uzbudljivom petom setu, u kojem je Nijemac dvaput nadoknadio break zaostatka. Sve je riješeno u završnici, kad više nije bilo povratka za Grosjeana - odlučujući break stigao je u 14. gemu, pri Kieferovom vodstvu od 7:6, nakon što je Francuz propustio dvije lopte za poravnanje na 7:7.

Bio je to kraj velikog "maratona" kojeg je, između ostalog, obilježilo i dosta nervoze - vrhunac se dogodio pri 40:30 na Grosjeanovom servisu u 12. gemu petog seta, kad je Francuz, nakon promašenog forhend-voleja, tražio poništavanje poena zbog Kieferovog bacanja reketa na suprotnu stranu terena još tijekom trajanja poena, prije spornog promašaja. Kiefer se tada izvukao bez posljedica, a potom i izgubio taj gem, no dva gema kasnije ipak je zaokružio veliku pobjedu.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

28-godišnji Nijemac slavi svoj najveći rezultat na Grand Slam turnirima. Dosad su mu maksimum bila četiri četvrtfinala (Australian Open 1998. i 2000., Wimbledon '97., US Open 2000.), dok sada može baciti pogled unaprijed, prema posljednja četiri i susretu s Rogerom Federerom.

A Federer je još uvijek korak iza onog Federera iz prošle sezone. Nikolaj Davidenko još će dugo pamtiti ovaj meč u kojem je imao Federera na koljenima, ali nije mu uspio zadati onaj završni udarac.

Počelo je, rekli bismo, uobičajeno. Federer je bez problema uzeo prvi set sa 6:4, a tada Rus počinje igrati. Zahvaljujući odličnoj igri, ali i ogromnom broju Federerovih pogrešaka, dolazi do dva breaka i trećeg seta. U trećem setu dolazi na korak do 2:1. Kod 5:3 za Davidenka i 15:40 na servis Federera ima prve dvije set-lopte koje Federer spašava. Nakon toga ne prolazi mu niti servis za set, a zatim kod 6:5 ponovno ima dvije set-lopte koje također ne realizira. U tie-breaku dolazi do 5:2, ima kod 6:5 servis za set, ali sve je to otišlo u vjetar i Federer je taj koji dolazi do 2:1.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Četvrti set nudi dominaciju Federera koji u tie-breaku na kraju uzima meč sa 7:5. Još uvijek Federerova igra dosta oscilira, nije to onaj dominantni Federer na kojeg smo navikli. No, i u takvom izdanju predobar je za ostatak društva.

Oba muška četvrtfinala donijela su puno borbe, a Amelie Mauresmo potrudila se skratiti dan ubilježivši glatkih 6:3 i 6:0 protiv Patty Schnyder u prvom sinoćnjem ženskom četvrtfinalu. Trajalo je samo 52 minute, 44 minute kraće od petog seta u dvoboju Kiefera i Grosjeana, a završilo s devet uzastopnih gemova trećepostavljene Francuskinje od sredine prvog seta.

Mauresmo je ovom pobjedom povisila na 12-5 u međusobnom omjeru sa Švicarkom. Ovo joj je drugo polufinale Australian Opena, a od prvog je prošlo već sedam godina - 1999. je u toj fazi turnira bila bolja od Lindsay Davenport, pa potom u finalu izgubila od Martine Hingis.

Sjajan meč odigrale su Kim Clijsters i Martina Hingis. Hingis je još jednom potvrdila kako se potpuno vratila u svjetski teniski vrh namučivši drugu nositeljicu koja joj je, istina, i dosta toga poklonila.

Nakon nekih 40 minuta igre nije se činilo kako će to biti zanimljiv meč u kojem neće nedostajati preokreta. Clijsters je potpuno dominirala, uzela prvi set sa 6:3 i u drugom povela 2:0. No, Martina pokazuje ono što ju je uvijek krasilo, pokazuje da je fighterica i tri puta u nizu oduzima Clijsters servis i sa serijom 6:0 odlazi u treći set.

Tu je jednostavno ostala bez snage. Clijsters ponovno na početku radi break, Hingis se nakratko vraća, ali novi break već na sljedećem Martininom servisu znači i kraj. Do kraja meča Clijsters uspijeva zadržati svoj servis i prolazi u polufinale.

Iako je napravila čak 49 neforsiranih pogrešaka, 18 više od Hingis, Clijsters je prošla dalje. Jednostavno bila je agresivnija, više je pogađala, a u agresivnoj igri dolaze i pogreške. U polufinalu čeka ju dvoboj s Amelie Mauresmo.

Tenisači, četvrtfinale: Kiefer (Njemačka, 21) - Grosjean (Francuska, 25) 6:3, 0:6, 6:4, 6:7(1), 8:6, Federer (Švicarska, 1) - Davidenko (Rusija, 5) 6:4, 3:6, 7:6(7), 7:6(5).

Tenisačice, četvrtfinale: Mauresmo (Francuska, 3) - Schnyder (Švicarska, 7) 6:3, 6:0, Clijsters (Belgija, 2) - Hingis (Švicarska) 6:3, 2:6, 6:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!