Pod Netovom lupom

Sjajna sadašnjost, još bolja budućnost

Bernard Jurišić • četvrtak, 29.12.2005.

2005. godina donijela je pravu "eksploziju" hrvatskog tenisa u svjetskim razmjerima. Osvojeni Davis Cup bio je samo najljepša kruna na sezonu u kojoj je Hrvatska dokazala da je svjetska teniska velesila. Samo listanje svega što je napravljeno u proteklih 365 dana izaziva divljenje...

Posljednji poen Marija Ančića protiv Mertinaka u finalu Davis Cupa u Bratislavi, na najbolji je mogući način zaključio briljantnu sezonu koju je hrvatski tenis imao u 2005. godini.

Slika 3 od 3.
Foto: Darko Kraljević

Bila je to godina za pamćenje, sezona koju će biti teško ikad više ponoviti, no mnogo je razloga koji nam daju za pravo vjerovati da nije nemoguće. Zakazale su jedino djevojke i to u gotovo svim kategorijama, no muški su u svim kategorijama zavladali svjetskim tenisom.

Uz naše "mušketire" na ATP Touru i Davis Cup reprezentaciji, u 2005. godini u svojim su kategorijama vrhunske rezultate postizali i juniori, ali i jedini naš predstavnik na Senior Touru, budući izbornik Goran Ivanišević.

Najbolji hrvatski sportaš Ivan Ljubičić sa svojih je 11 pobjeda u 12 susreta bio lokomotiva naše Davis Cup reprezentacije. No, ni na ATP Touru nije zaostajao.

Slika 4 od 5.
Foto: Ante Đorđević

Osvojio je dva turnira (Metz i Beč), sudjelovao u još šest finala i igrao na Mastersu, skupu najboljih svjetskih tenisača u Šangaju. Mario Ančić je uz sve pobjede u paru u Davis Cupu i onu posljednju, finalnu, zaigrao u tri ATP finala i osvojio svoj prvi seniorski turnir (Hertogenbosch) u karijeri. I Ivo Karlović dodao je jedno svoje finale i to ne bilo kakvo - Queens, uoči Wimbledona.

Dakle, 12 pojedinačnih finala i ukupno tri osvojena ATP turnira, suma je hrvatskog tenisa u 2005. godini. I još jedan osvojeni turnir u parovima, onaj u Münchenu, kojeg je Mario Ančić osvojio zajedno s Austrijancem Knowleom. Ne zaboravimo da Ljubičić i Karlović imaju 26 godina, Ančić samo 21. Godine vrhunskog tenisa tek su pred njima.

Završili smo godinu s jednim tenisačem u prvih 10 (Ljubičić deveti) i tri u prvih 100 (Ančić 22., Karlović 70.). Imamo i još dvojicu među prvih 200 (Karanušić 161., Tuksar 175.).

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Goran Ivanišević završio je godinu kao najbolji igrač Senior Toura. Ako mislite da ovaj doseg nije nešto posebno, onda zacijelo niste imali prigodu gledati poneki turnir ove kategorije. Ne zaboravite, to je društvo u kojem sudjeluju samo osvajači Grand Slam turnira, pobjednici Davis Cupa i igrači koji su bili prvi na ATP listi.

No, ono što je vjerojatno najugodnije uhu je činjenica da novi val nezaustavljivo dolazi. Hrvatska je ove godine dobila osvajača juniorskog Roland Garrosa Marina Čilića, drugog juniora na svijetu, koji je do posljednjeg ovogodišnjeg turnira bio u igri za prvo mjesto na juniorskoj ATP listi.

Slika 2 od 2.
Foto: Igor Petrinović

A ni on nije sam. Hrvatski "klinci" napučili su juniorsku ATP listu, čak petorica su među 50 najboljih juniora svijeta. Uz drugoplasiranog Čilića, Petar Jelenić je 20., Nikola Mektić 29., Luka Belić 36., Antonio Veić 46.

Ove godine, Hrvatska je dobila i svoj drugi ATP turnir. Nakon "zemljanog" Umaga tijekom ljeta, ponajbolji svjetski tenisači ubuduće će se okupljati i u Zagrebu krajem siječnja i početkom veljače, na dvoranskom turniru.

Sve navedeno potvrđuje da je Hrvaska zaista postala svjetska teniska velesila. Uvjeti su sve bolji, tenis se igra u cijeloj zemlji, a popularnost ovog sporta sve je bliža "nedodirljivom" nogometu.

Hrvatska teniska sadašnjost je fantastična, no ono što veseli je da budućnost izgleda još ljepše.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!