Košarka

Noćna mora "cibosa" u Blaugrani

Bruno Blumenschein • četvrtak, 01.12.2005.

Niti u najgorim noćnim morama Dražen Anzulović nije mogao zamisliti ovakav raspad igre svoje momčadi na gostovanju kod Barcelone. Tako je zagrebačka momčad 5. kolo Eurolige zaključila katastrofalnim porazom 97:53. Od pojedinačnih učinaka mora se istaknuti odlični Mihalis Kakouzis sa 25 poena, od čega čak 19 u sedam minuta druge četvrtine...

Nevjerojatnom drugom četvrtinom Barcelona je uspjela doći do (pre)lagane pobjede u Palau Blaugrani nad Cibonom od ogromnih 97:53. Prezentacija agresivne obrane uz odličnu napadačku tranziciju, pogotovo u kontra napadima igrači Barcelone su predvođeni raspoloženim Kakiouzisom jednostavno razbili hrvatskog predstavnika. Kakiouzisu su se pridodali i ostali igrači s klupe čime su u potpunosti nadigrali zamjene Cibone i pokazali zašto Barcelonu nazivaju europskim Dream Teamom.

Ponovno odličan početak Cibone omogućuje američki dvojac Davison-Penn. Vodstvo od sedam razlike Cibone održava Mate Skelin, koji je u prvoj četvrtini bio enigma za centre Barcelone. Njegovim izlaskom, ali pogotovo ulaskom Kakiouzisa, Barcelonina igra dobiva na kvaliteti i po prvi puta vode u 10. minuti pogođenom tricom Shammonda Williamsa. Grčki krilni centar, koji može odigrati i poziciju čistog krila, u potpunosti iskorištava lošu obranu Damira Markote i do poluvremena postiže 19 poena.

Cibona je redala izgubljene lopte koje su Kakiouzis i Roger Grimau koristili za lagane poene iz kontra napada. Tečnom igrom u postavljenom napadu su koristili za otvorene šuteve koje su pogađali i iz minute u minutu je prednost rasla. Pokušao je trener Anzulović i sa zonskom obranom, ali već spomenuti protok lopte je uvijek dovodio do pucanja prve linije obrane Cibone, što su Barcelonini centri koristili međusobnim proigravanjima. Kobnu drugu četvrtinu su dobili sa 30:8, tako da se na poluvrijeme odlazi sa 52:27.

Trener Barcelone, Dušan Ivanović je trebao jednu uvjerljivu i laganu pobjedu za važan susret u prvenstvu protiv Unicaje, tako da u drugom poluvremenu nije dopustio pad koncentracije i agresivnosti svoje momčadi, kako u obrani tako i u napadu. Koliko je problema imala Cibona sa organizacijom napada pokazuje i činjenica da prve poene postižu u četvrtoj minuti nastavka. Gianluca Basile je iskoristio neigranje Juana Carlosa Navarra i u tom periodu odlično dirigirao napadima domaćina. Kontra napadi Barcelone su se nastavljali, kao i katastrofalna defanzivna tranzicija Ciboninih igrača. Bilo je tu svega, od neizrađenih šuteva u napadu, do soliranja i pokušaja igre 1 na 5 što protiv momčadi kao što je Barcelona ne prolazi.

Jedini dvocifreni strijelac kod Cibone je bio Markota (10 poena), dok ga je slijedio Penn sa devet poena (0/6 šut za dva poena). Priliku je u posljednjoj četvrtini dobio i Aleksandar Ugrinoski koji postiže i zadnje poene na utakmici, tricom u posljednjoj sekundi iz jako teške situacije. Iz situacije u kojoj se nalazi i Cibona. Ponovno su vukovi (od kojih niti «v» večeras nije bio prisutan) primili blizu 100 poena, a u napadu su djelovali bezopasno. Samo tri asistencije pokazuju razinu momčadske igre (od čega niti jednu nije imao organizator igre), a indisponiranost Penna se nastavila i u večerašnjoj utakmici.

Trener Anzulović mora pod hitno nešto mijenjati jer ih već u nedjelju čeka Široki predvođen Josipom Sesarom, željnog osvete svom bivšem klubu. Jedan od najtežih poraza Cibosa je došao u trenutku kada momčad muče ozljede, ali i sve lošija forma. Odgovor na agresivnu obranu Barcelone nikako ne može biti samo pet osobnih pogrešaka početne petorke Cibone, a niti dopušten šut od 77%, jer to pokazuje koliko su bili na ruci igračima Barcelone na šutu i koliko jaku obranu su igrali. Kada Marc Gasol (bez ikakvog vrijeđanja španjolskog centra) zabije 17 poena (7/7 šut) uz jednu tricu, a momčad Cibone u 30 minuta igre postigne 34 poena onda znate da bi ruka trebala biti na zvonu za uzbunu.

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!