Rukomet

Propuštena prilika za senzacionalan rezultat

Branimir Korać • petak, 09.12.2005.

Hrvatske rukometašice umalo su napravile pravu senzaciju i uzele barem bod najvećem favoritu za naslov svjetskog prvaka, Rusiji. U vrlo tvrdoj i neizvjesnoj utakmici Hrvatska je poražena 29:28. Imale su naše rukometašice posljednji napad, ali raspoložena Tatjana Alizar obranila je udarac Nikice Pušić...

Hrvatska - Rusija 28:29 (16:18)
Hrvatska: Tatari 5, Hrgović 3, Čop 2, Golubić 4, Pušić 4, Kožnjak, Horvat, Pasičnik 9(5), Popović, Franić 1, Vresk, Pensa.
Rusija: Romenskaja, Postnova 3, Karejeva 4, Bodnjeva 8, Uskova 2, Polenova 1(1), Turey 4, Sergejeva, Šipilova, Marenjikova 1, Bliznova 4, Poltorockaja 2.

Obrane:
Hrvatska: Stančin 9, Jelčić 6
Rusija: Alizar 13, Sidorova 8

Sedmerci:
Hrvatska: 5/5 (Pasičnik 5/5)
Rusija: 1/1 (Polenova 1/1)

Isključenja:
Hrvatska: 14 min (Pušić 2, Pasičnik 2+2+2, Čop 2+2, Franić 2)
Rusija: 14 min (Sergejeva 2, Polenova 2+2, Romenskaja 2+2, Bodnjeva 2, Marenjikova 2)

Nakon dana odmora na Svjetskom prvenstvu u ruskom St. Petersburgu, hrvatske rukometašice čekao je dvoboj s dosad nedodirljivom Rusijom. Naše reprezentativke praktički su osigurale prolaz u drugi krug i u ovom susretu mogle su igrati neopterećeno i pokazati kako se mogu nositi i s najjačima. Ponovo u sastavu nije bilo Maide Arslanagić čiji se nastup očekuje u drugoj fazi natjecanja.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Šojatove izabranice vrlo dobro su otvorile utakmicu ne pokazujući preveliki respekt prema velikim Ruskinjama. Na samom startu dolaze do vodstva 4:2, ali s tri uzastopna gola Karejeva vraća Rusiju u igru. U prvih deset minuta briljantno igra Svitlana Pasičnik koja postiže pet od hrvatskih sedam golova.

Sredinom prvog poluvremena počinju se javljati prvi veći problemi s visokom ruskom 6-0 obranom. Rusija to koristi i serijom 5:1 odlazi na neugodniuh 15:10. U završnici prvog dijela razbranila se Barbara Stančin što omogućuje hrvatsku seriju 4:0 za dolazak od 17:11 na 17:15. Kod minus dva Golubić istrčava kontru, ali ne pogađa što kažnjava Bodnjeva svojim četvrtim golom i prekida hrvatsku seriju. Na poluvrijeme se odlazi s ugodnih 18:16 i igračicom više.

Ta igračica više stvara probleme Rusiji već na samom startu drugog dijela. Trefilov i ekipa zaboravljaju da imaju igračicu manje i Rusija dobiva još jedno isključenje, a Hrvatska loptu. Ipak, ne koristimo tu veliku prednost, Bliznova održava Rusiju u rezultatskoj prednosti.

Do 49. minute sve izgleda vrlo dobro. Hrvatske reprezentativke su na gol-dva zaostatka, a tada naša najbolja igračica Svitlana Pasičnik zarađuje treće isključenje. Ruskinje to koriste i odlaze na plus četiri koje drže i dvije minute prije kraja. Ipak, Pušić s dva gola te Golubić dovode Hrvatsku na 29:28. Ruskinje gube loptu devet sekundi do kraja, ali Pušić s krila ne pogađa za bod.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

RukometTop tema
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!