Automoto

WRC: Najbolji rođendanski dar za Marcusa

Ante Kojundžić • nedjelja, 05.02.2006.

Finac Marcus Grönholm u Fordu pobjednik je drugog relija sezone voženog po švedskim šumama, a bio je bolji od Sebastiena Löeba u Citroënu za više od trideset sekundi…

Grönholm je vodio reli od samog početka, a jedini ozbiljniji problemi pojavili su mu se posljednjeg dana relija na 16. brzincu kad mu se ulje iz hidraulike počelo raznositi po vjetrobranskom staklu, no Fordovi mehaničari su otklonili kvar, te je Finac mogao slobodno nastaviti put prema svojoj drugoj ovosezonskoj pobjedi, a jubilarnoj dvadesetoj u karijeri. Danas je Magic Marcus slavio i 38. rođendan pa mu je ovo vjerojatno najljepši mogući dar. S maksimalnim učinkom iz dva dosad odvožena relija Grönholm je odlično otvorio sezonu s Fordom i vodi u ukupnom poretku s 20 bodova.

Sebastien Löeb je pokušao stići Finca i dobro mu je krenulo na početku posljednjeg dana, no Grönholm je odgovorio na sve napade i ostao na vrhu. Francuz će se morati pomiriti s drugim osvojenim mjestom jer po snijegom pokrivenom makadamu Grönholmu nije mogao ništa: ''Isprobali smo sve kombinacije guma i čavlića, ali se nismo uspjeli približiti Marcusovim performansama'', kazao je rezignirano Löeb na kraju relija.

Velika bitka još od prvog dana vodila se za treće mjesto između dva Mitsubishija – Gigi Gallija i Daniela Carlssona. Vremenski razmak između dvojca je cijelo vrijeme bili vrlo mal, te su uoči posljednjeg brzinskog ispita krenuli s razmakom manje od sekunde, ali je Šveđanin Carlsson pokazao tko je gazda na domaćem terenu i popeo se na najnižu stepenicu pobjedničkog podija. No, iako je izgubio borbu za postolje, rezultat Gallija je ugodno iznenađenje jer se Talijan izvrsno snašao u zimskim uvjetima.

Peto mjesto pripada Thomasu Radströmu u Subaru Imprezi ispred Finca Kostija Katajamäkija u Fordu i Španjolca Xaviera Ponsa u Citroënu. Posljednji bod kojeg donosi osmo mjesto je vlasništvo Henninga Solberga. Njegov mlađi brat Petter nikako nema sreće i ovo mu je već drugi reli bez bodova.

Konačni poredak na reliju:
1. M. Gronholm (FIN/Ford) 3:09:01.9
2. S. Loeb (FRA/Citroen) + 00:30.9
3. D. Carlsson (ŠVE/Mitsubishi) + 02:56.8
4. G. Galli (ITA/Mitsubishi) + 03:03.8
5. T. Radstrom (ŠVE/Subaru) + 05:53.3
6. K. Katajamaki (FIN/Ford) + 07:34.8
7. X. Pons (ŠPA/Citroen) + 08:35.6
8. H. Solberg (NOR/Peugeot) + 09:01.5
9. J. Joge (ŠVE/Peugeot) + 09:17.2
10. C. Atkinson (AUS/Subaru) + 11:33.5

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!