Automoto

Dakar: Pustinja pokazala zube

Ante Kojundžić • petak, 06.01.2006.

Sedma etapa vozila se danas od Zouérata do Atâra, a duljina specijala iznosila je 499 kilometara. Natjecatelji su iskusili pravi Dakar: kombinaciju pustinjskih dina s kamenovitim putevima kao i otežanom navigacijom…

Francuz Stephane Peterhansel danas je pokazao kako se vozi u takvim uvjetima. Pobjednik je sedme etape koju je prošao za skoro šest sati vožnje. Pobijedio je ispred sunarodnjaka Luca Alphanda, koji je za njim kasnio 4 minute i 23 sekunde. Treće mjesto na etapi osvojila je Njemica Jutta Kleinschmidt, no njen zaostatak je skoro 12 minuta.

Jučer vodeći Giniel de Villiers prošao je ciljem s četvrtim najboljim vremenom (+16:29), no treba napomenuti da je na početku etape malo skrenuo s rute. Iza njega se plasirao Al Attiyah (+33:12 minute). Šesto vrijeme etape pripada Carlosu Sainzu (+34:44 minute) koji je puno vremena izgubio nakon što je zapeo u pijesku.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Vodstvo je preuzeo Alphand. Drugi u ukupnom poretku je Peterhansel (+03:12 minute) što znači da se na samom vrhu nalaze dva Mitsubishija za razliku od jučer kad su dominirali VW-i. Čast momčadi iz Wolfsburga brani Kleinschmidt (+05:58) minuta), koja je sa svojim Touaregom treća u ukupnom poretku. Četvrti je De Villiers s deset minuta zaostatka, a peto mjesto zauzima Sainz s gotovo pola sata iza Alphanda.

Martinčević i Frčko etapu su završili na 127. poziciji, dok su u ukupnom poretku 124.

Motociklisti su na etapu krenuli obrnutim redoslijedom. Dakle, prvi su krenuli najlošiji na jučerašnjoj etapi, što znači da je zadnji na ovoj etapi startao Čileanac Carlo De Gavardo. Danas je opet uzeo pobjedu, ovaj put ispred Španjolca Marca Come od kojeg je bio bolji za jednu minutu i 27 sekundi.

Treću poziciju osvojio je Talijan Giovanni Sala (+02:00 minute) ispred Isidrea Estevea Pujola (+04:29 minute). Cyril Despres je nakon dijagnoze o iščašenoj ključnoj kosti ipak odlučio nastaviti reli. S bolovima u ramenu ostvario je deveto najbolje vrijeme sedme etape, ali s velikim zaostatkom od pola sata.

Coma se i dalje nalazi na vrhu ukupnog poretka. De Gavardo zauzima drugo mjesto sa zaostatkom od četiri i pol minute. Treći je Esteve Pujol i ima zaostatak od sedam minuta i 27 sekundi. Despres je četvrti, ali s velikim zaostatkom od 32 minute.

Sedma etapa bila je nemilosrdna prema nekim natjecateljima. Amerikanac Andy Grider bio je prisiljen odustati nakon što je pao sa svog motocikla. Prevezen je helikopterom u bolnicu, ali bez težih ozljeda. Još jedan Amerikanac imao je incident na ovoj etapi. Marc Miller se izvrnuo na krov sa svojim Touaregom. Ni on ni suvozač nisu ozlijeđeni. Bruno Saby je dosad dvaput stajao da bi popravljao svoj Touareg.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!