Rukomet

Zaustaviti Island

Tomislav Pacak • srijeda, 01.02.2006.

Porazom od Rusije u prvom krugu, Hrvatska se dovela u situaciju da u svakom dvoboju u drugom dijelu natjecanja ima imperativ pobjede. Možda je tako i bolje, Pakleni su najbolji pod pritiskom, što je zorno potvrdila pobjeda protiv Danske u infarktnoj završnici. Danas je na redu Island, jedno od ugodnijih iznenađenja prvenstva, a pobjedom bi Hrvatska napravila veliki korak prema polufinalu...

Hrvatskoj je drugi krug zapravo sličan 'nokaut' sustavu, pobjede vode dalje, a eventualni poraz odnosi nade o medalji. Prema tome, današnji dvoboj (18 sati) svojevrsna je 'osmina finala' za olimpijske pobjednike, a pobjeda bi nas dovela u situaciju da pobjedom protiv SiCG u sutrašnjem 'četvrtfinalu' osiguramo samu završnicu.

S Islandom smo odigrali tek jednu važniju utakmicu posljednjih godina, onu na otvaranju Olimpijskih igara u Ateni. Naravno, Pakleni su zabilježili prvu od osam uzastopnih pobjeda koje su ih dovele do olimpijskog zlata, no nije bilo nimalo lako. Uostalom, dovoljno govori što je Hrvatska usprkos odličnoj igri slavila s 'tek' tri razlike, bilo je 34:31.

Islanđani drže vrlo visok ritam tijekom cijele utakmice, imaju vrlo opasnu kontru i polukontru i tome će Hrvatska morati posvetiti najveću pažnju. No, protiv Danaca nam je to uspjelo, nema razloga da ne uspije i protiv Islanda. Najbolji igrač Olafur Stefansson slomio je rebro protiv SiCG što predstavlja najveći problem Islanđanima, no to se nije osjetilo na njegovoj igri protiv Rusije.

Island je jedno od najugodnijih iznenađenja prvenstva, odmah na startu šokirali su Srbe i Crnogorce, potom odigrali neriješeno s Danskom i onda lišeni imperativa rezultata izgubili od Mađarske. Međutim, u prvoj utakmici drugog kruga svladali su Ruse i nanijeli im prvi poraz, te im je današnja utakmica, baš kao i nama, odlučujuća za prolaz u polufinale.

Usprkos dobrim rezultatima, brzoj i atraktivnoj igri, čvrstoj obrani i formi cijele momčadi Islanda, najvažniji aduti su na strani Hrvatske. Protiv Danske je još jednom potvrđena neviđena mentalna kvalitetna Červarove momčadi, dečki su već iz toliko gustih, a izrazito važnih utakmica izašli kao pobjednici da sada imaju neviđeno samopouzdanje u završnicama.

Protiv Danaca nam se u velikom stilu vratio Pero Metličić i tako nadoknadio malo skromniji učinak Balića na kojeg se fokusirala obrana Danske. Proradio je i Lacković, dobili smo Šprema, a Džomba nam je još jednom pokazao koliko je bitan igrač za ovu reprezentaciju. Sve u svemu - čini se da Hrvatska ulazi u najbolju formu kada je to najpotrebnije, kao i obično.

Takva Hrvatska favorit je u susretu protiv Islanda, ne treba sumnjati da će nas najdraža momčad u Hrvata još jednom razveseliti. Hoće li razbiti Island ili nam prirediti još jednu infarktnu završnicu - sasvim je svejedno. A kakva li će to tek onda biti sutra utakmica sa Srbijom i Crnom Gorom...

Dvoboj Hrvatske i Islanda moći ćete pratiti UŽIVO na Sportnet.hr od 18 sati...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

RukometSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!