Rukomet

San se nastavlja protiv Francuske

Tomislav Pacak • subota, 04.02.2006.

Po drugi puta zaredom na velikim natjecanjima, reprezentacija Francuske stoji Paklenima na putu do finala. Francuzi traže osvetu za poraz u Tunisu prije godinu dana, no Balić i društvo ne misle sada stati. Ne kada su na dva koraka do jedine zlatne medalje koju nemaju. Razmazili su nas rukometaši uspjesima, pa nam ni polufinale Europskog prvenstva nije dovoljno, no, objektivno, to je još jedan grandiozan uspjeh...

Takva serija velikih rezultata razmazila je navijače, pa polufinale jednog velikog natjecanja izgleda kao 'minimum' koji se očekuje od rukometaša i zasigurno nije igrati s takvim pritiskom. No, istina je da je ovo polufinale ogroman uspjeh Hrvatske, uz sve ozljede i snažne protivnike probiti se među četiri najbolje selekcije zaista nije bilo lako. Pet velikih polufinala zaredom (koja su do sada donijela olimpijsko zlato, svjetsko zlato, svjetsko srebro i 4. mjesto na EP-u u Sloveniji) rezultat je kakvim se ne može podičiti niti jedna hrvatska selekcija.

I možda je taj konzistentnost najveći trijumf Line Červara, jer na jednom natjecanju se uvijek može bljesnuti ako si dovoljno talentiran, no zadržati se u vrhu godinama mogu samo najveće momčadi. I Hrvatska je to već ostvarila, a sve ostalo samo je - bonus.

No, naravno, zašto bi Hrvati 'došli u Rim, a ne vidjeli Papu'? Pokazali smo snagu, mentalnu i fizičku, kvalitetu kojoj može parirati samo Španjolska i ako Pakleni budu na svojoj razini favoriti su protiv Francuske.

Opet Francuska. Lani je Hrvatska slavila s 36:33 u polufinalu SP-a, zahvaljujući apsolutnoj dominaciji u drugom poluvremenu. Šola je bio na visokoj razini za razliku od francuskih vratara koji nisu mogli ukrotiti hrvatske strijelce, pogotovo Balića koji je usprkos bolnoj ahilovoj tetivi odigrao fantastičnu utakmicu. A sada je spremniji nego ikad, iako potrošen kroz dosadašnji dio natjecanja.

Francuzi su vrlo jaka, izjednačena momčad. Najbolji strijelac im je Karabatić s 26 golova, po jedan gol manje zabili su Joel Abati i Jerome Fernandez. Još su tu i braća Gill, a obranu drži Dinart. Francuze može brinuti nešto lošija forma prvog vratara Omeyera koji je obranio 36% udaraca, a puno je bolja statistika drugog golmana Yohanna Ploquina (48%).

Nakon što je Francuska dominirala u međusobnim dvobojima u devedesetima, Hrvatska je proteklih godina pronašla formulu za Francuze. Tricolori će sigurno dati sve od sebe da se osvete za prošlogodišnji poraz, no protiv Hrvatske im to neće biti nimalo lagano. Dan odmora sigurno je napunio baterije Balića, Lackovića i Metličića, Šolina leđa su dobila predah, a polufinala i finala su ionako Džombine utakmice...

Utakmicu ćete moći UŽIVO pratiti na Sportnet.hr od 14.15...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

RukometSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!