Ostali sportovi

Steelersi protiv Seahawksa za Super Bowl XL

Tomislav Pacak • nedjelja, 05.02.2006.

I dok će ostatku svijeta sportski događaj 2006. biti SP u nogometu, pozornost svih Amerikanaca usmjerena je na njihovu utakmicu godine - Super Bowl XL. U pomalo neočekivanom finalu National Football League susrest će se Pittsburgh Steelersi kao predstavnici AFC konferencije te Seattle Sehawaksi, najbolja momčad NFC-a...

Pred oko milijardu TV gledatelja širom svijeta, Steelersi i Sehawksi borit će se za naslov 40. pobjednika Super Bowla, kojeg zbog rimske kombinacije XL mnogi zovu 'veliki' Super Bowl. Pittsburgh će pokušati doći do petog prstena prvaka kako bi 'zaokružili jednu ruku', dok će Seattleu to biti prvi nastup na najvećem događaju godine u SAD-u u 30-godišnjoj povijesti kluba.

Iako je malo tko mogao predvidjeti ove dvije momčadi u finalu, nitko im ne može osporiti da su do Super Bowla došli i više nego zasluženo. Seattle je kao prvi nositelj NFC konferencije u polufinalu svladao Washington, a u finalu Carolinu, iskoristvši tako prednost domaćeg terena na kojem Seahawksi ove godine nisu izgubili utakmicu.

Vezane vijesti

S druge strane, Pittsburgh je imao najteži mogući put do finala, Steelersi su prva momčad nakon Patriotsa 1985. koja je do Super Bowla stigla s tri gostujuće pobjede u nizu. Prvo su pali Cincinnati Bengalsi, a potom su Steelersi nadigrali i iznenadili Coltse u Indianapolisu. Coltse, za koje su gotovo svi smatrali da su sigurni pobjednici Super Bowla. Nakon Indianapolisa, ni Broncosi nisu imali šanse, Pittsburgh je projurio Denverom i osigurao si karte za Detroit, gdje će se na Ford Fieldu održati Super Bowl.

Koliko je AFC konferencija snažnija od NFC-a govori i činjenica kako je na kladionicama veliki favorit Pittsburgh, iako je šesti nositelj konferencije, dok je Seattle prvi u NFC-u. Međutim, to ne mora značiti baš ništa.

Na strani Steelersa je iskustvo, Pittsburgh je već godinama u samom vrhu i redovito mu nedostaje jedan ili dva koraka do samog kraja. Trener Bill Cowher koji je više od deset godina na klupi Pittsburgha, pokušat će doći do svog prvog naslova i vratiti 'kantu' u Pittsburgh po prvi puta nakon slavnih sedamdesetih kada su Steelersi osvojili četiri naslova. Veliku podršku imat će i u svojim vjernim navijačima, ponajboljima u NFL, kojima Detroit nije daleko (oko 300 kilometara). Seattle je ipak tri vremenske zone dalje...

Najveća priča ovog Super Bowla je Jerome Bettis, running back Pittsburgha koji će u svojoj posljednjoj utakmici u karijeri pokušati doći do prstena koji ga je do sada zaobilazio u hall-of-fame karijere. Da stvar bude zanimljiva, jedan od najpopularnijih igrača u NFL i najboljih probijača svih vremena, Super Bowl će pokušati osvojiti u gradu u kojem je odrastao.

Sjajna obrana najjači je adut Pittsburgha, samo je jedan trkač uspio probiti Pittsburgh za više od 100 yardi ove sezone (Edgerrin James u prvom susretu Indianapolisa i Pittsburgha ove sezone; i playoffu su ga Steelersi u potpunosti zaustavili). S druge strane, Seattleov najjači adut je upravo probijač Shaun Alexander, koji je ove godine srušio NFL rekord s 28 TD-a u sezoni, a istrčao je čak 1880 yardi. Na Alexanderovoj strani je i fantastična offensive line, linija koja čuva QB-a i omogućuje 'rupe' RB-u. Upravo će dvoboj Pittsburghove obrane i Seattleovog trkačkog napada odlučiti ovu utakmicu.

Oba quarterbacka su relativno neiskusna u velikim utakmicama, no pokazali su se tijekom playoffa kao pravi lideri. Pittsburghov Ben Roethlisberger pobjedom bi postao najmlađi QB pobjednik Super Bowla, a Big Ben do sada je fantastično odigrao u doigravanju, pitanje je može li tako odigrati i u najvećoj utakmici u karijeri. S druge strane je Matt Hasselbeck koji je ove sezone konačno sazio i odveo svoju momčad korak do raja. Može li napraviti i posljednji korak?

Super Bowl uvijek nudi najveći mogući spektakl. Uz sjajnu utakmicu, organizator redovito osigura i nastupe najvećih glazbenika svijeta, pa će tako ove godine gledatelje zabavljati Rolling Stonesi u poluvremenu, a Stevie Wonder, Aretha Franklin i mnogi drugi prije utakmice.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!