Ostali sportovi

Steelersi po peti puta u povijesti

Tomislav Pacak • ponedjeljak, 06.02.2006.

Pittsburgh Steelersi su pobjedom nad Seattleom od 21:10 po peti puta u povijesti osvojili Super Bowl. Utakmica godine u SAD-u ovoga puta nije bila na očekivanoj visokoj razini, no uzbudljivosti ipak nije nedostajalo u Detroitu gdje se održao Super Bowl XL...

Po prvi puta nakon slavnih sedamdesetih, kada su Steelersi u razdoblju od 1974. do 1979. osvojili četiri prstena, Pittsburgh je došao do samog kraja i pridružio se Dallasu i San Franciscu kao momčadima koje su osvojile pet naslova najbolje momčadi u National Football League.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Seattle, pak, nije uspio osvojiti naslov u svom prvom nastupu na Super Bowlu u 30-godišnjoj povijesti kluba. Seahawksi, koji nisu puno u središtu nacionalne pozornosti s obzirom na udaljenost od ostalih NFL središta, propustili su tako priliku na najvećoj sceni, no ne može se reći da su razočarali. Međutim, nije ih mazila niti sreća, niti suci, koji su nekoliko dvojbenih odluka donijeli u korist Pittsburgha.

Prva četvrtina završila je s prednošću Seattlea od 3:0, a Pittsburgh je uzvratio u drugom dijelu. Willie Parker istrčao je najduži TD u povijesti Super Bowla (75 yardi), a nakon što su se Seahakwsi poslije pogrešaka QB-a Bena Roethlisbergera vratili u utakmicu, dvoboj je odlučen sjajnom trik akcijom Pittsburgha.

Naime, hvatač Antwaan Randle El, koji je na sveučilištu Indiana bio sjajan quarterback bacio je neočekivano dodavanje Hinesu Wardu za 43 yarde i TD koji je osigurao pobjedu Pittsburghu. Ward je kasnije nagrađen i prestižnom titulom MVP-a Super Bowla.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Puno je velikih priča vezano za Super Bowla, a ovoga puta najvažnija je ona Jeromea Bettisa. Veliki running-back, jedan od najpopularnijih igrača u NFL, osvojio je svoj prvi prsten u posljednjoj utakmici u karijeri, a popularni "The Bus" do konačne nagrade je stigao u gradu u kojem je odrastao, Detroitu. Kako je sam rekao, ovo je bila "posljednja autobusna postaja" za njega.

Bill Cowher, trener s najdužim stažom u jednom klubu trenutno u NFL, konačno je stigao do samog kraja, nakon što je odveo Pittsburgh u doigravanje čak 10 puta u 14 sezona, što je u NFL zaista teško postići. Tu je i mladi QB Ben Roethlisberger; iako nije odigrao sjajno (dva presječena dodavanja), Big Ben će ostati upisan u povijest kao najmlađi QB pobjednik Super Bowla.

S druge strane, Seattle može žaliti za propuštenim prilikama, pogreškama u kritičnim trenucima i sudačkim odlukama, pa iako su većim dijelom susreta bili barem ravnopravan suparnik, Seahawksi su teren napustili poraženi. Matt Hasselback dodao je za 273 yarde, imao je jedno TD i jedno presječeno dodavanje.

MVP regularne sezone, Shaun Alexander, uspio je istrčati 95 yardi protiv obrane Pittsburgha, no nije postigao touchdown. Nakon ove sezone slobodan je igrač, pitanje je hoće li sa Seattleom pokušati doći do kraja, ili će za veće novce otići u neku drugu sredinu.

Super Bowl XL nije donio nezaboravan football, ali u knjigama će ostati zapisano ono najvažnije - Pittsburgh Steelersi po peti su puta prvaci National Football League!

Super Bowl XL: Pittsburgh Steelers - Seattle Seahawks 21:10.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!