Zimski sportovi

Češka posramljena, Rusi i Kanađani dominantni

Tomislav Pacak, Hrvoje Vuković • četvrtak, 16.02.2006.

Nakon jučerašnjeg remija Latvije i SAD-a, drugi dan hokejskog turnira donio je još veće iznenađenje - Švicarska je svladala jednog od glavnih favorita za zlato, Češku, s 3:2. Finska je lako svladala Italiju, Rusi su pregazili Švedsku, dok su Kanađani i SAD svoj posao obavili rutinski...

Grupa A:

Finska - Italija 6:0

Nakon što su u prvom nastupu svladali Švicarsku s 5:0, Finci su i u drugom nastupu impresionirali, zadržali domaćine Talijane bez pogotka, a napunili njihovu mrežu sa šest golova. Finska je ponovno odigrala u svom stilu, čvrsto i odgovorno u obrani, te učinkovito u napadu, svaka pogreška protivnika je bila kažnjena.

Finci su prvih pet pogodaka postigli s igračem više, Talijanima se svako isključenje obilo o glavu. Domaće je načeo Jere Lehtinen u drugoj trećini, a do kraja tog perioda igre Finci su pogocima Koivua, Okinena i Peltonena otišli na nedostižnih 4:0.

Posljednja trećina igre pripala je Teemuu Selanneu koji je s dva pogotka zaključio okršaj s Talijanima, koji su i drugi dan zaredom teško stradali, što se, uostalom, moglo i očekivati. Fince, pak, sada čekaju pravi okršaji, u kojima će se vidjeti jesu li ove uvjerljive pobjede samo stvar protivnika, ili Finci nakon nekog vremena ciljaju na najviše postolje...

Češka - Švicarska 2:3

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Nakon potopa protiv Finske, Švicarci su zbili redove i šokirali Češku s 3:2. Junak utakmice bio je vratar Colorada i švicarske reprezentacije, David Aebischer koji je skinuo čak 40 udaraca Čeha i tako nadigrao kolegu na suprotnoj strani, Tomasa Vokouna.

U nervoznoj utakmici s puno isključenja, Švicarci su prvi poveli preko Zieglera u šestoj minuti, a Češka se vratila u egal početkom druge trećine zahvaljujući Jaromiru Jagru. Točno u sredini utakmice, Thierry Paterlini postigao je pogodak s igračem manje i vratio prednost Švicarskoj.

Česi su skupili snagu za još jedan povratak, Marek Zidlicky zabio je početkom posljednje trećine za 2:2, no Švicarci ipak nisu propustili doći do velike pobjede - Mark Streit zabio je pogodak s igračem više u 47. minuti, i taj rezultat su Švicarci na čelu s Aebischerom znali zadržati do kraja i tako priredili najveće iznenađenje dosadašnjeg dijela natjecanja.

Kanada - Njemačka 5:1

Kanađani i dalje krstare olimpijskim turnirom bez ikakvih problema. Nakon što su jučer očekivano deklasirali domaćine, danas su ležerno podijelili hokejsku lekciju i reprezentaciji Njemačke, koja je uspjela doći do počasnog pogotka. Glavni favoriti za zlato sve su riješili u prvih deset minuta. Joe Thornton, Rick Nash i Brad Richard imena su egzekutora koji su okrunili kanadsku dominaciju u prvoj trećini i osigurali opušten nastavak utakmice.

Polovicom druge dionice Nijemci s igračem više uspijevaju smanjiti preko Ustorfa, no bilo kakve nade u preokret raspršene su pet minuta kasnije kada je Adam Foote povisio na 4:1. Uslijedlo je 15 minuta igre bez golova, a onda 30-ak sekundi prije kraja "točku na i" rutinske pobjede stavio je Ryan Smyth. Kanada je tako ostala na 100%-tnom učinku i za sada djeluje kao najozbiljniji kandidat za zlato.

Skupina B:

Švedska - Rusija 0:5

Pomalo iznenađujuće, Rusi su razbili Švedsku s 5:0 i tako nakon poraza od Slovačke pokazali da ih se nikako ne smije otpisati. Rusi su do velike pobjede došli ponajviše zahvaljujući sjajnom klizanju protiv nekako usporenih i neagresivnih Šveđana, te raspoloženom vrataru Evgeniju Nabokovu koji je obranio sve udarce Šveđana (24).

Nakon što je prva trećina prošla bez pogodaka, Rusi su došli u vodstvo zahvaljujući pogotku Alekseja Kovaljeva s igračem više. Nedugo zatim Rusi su poveli s 2:0, izrazitu spretnost pred golom iskazao je Ovečkin. Neposredno prije kraja trećine, Sushinsky je nakon vrlo lijepe akcije Rusa i nesebičnog dodavanja raspoloženog Malkina postavio 3:0 i praktički riješio utakmicu.

Ruski stroj nije stao ni u posljednjoj trećini, Viktor Kozlov je u 51. minuti postavio 4:0, a 'petardu' je zapalio Afinogenov četiri minute prije kraja. Ruska pobjeda zaista nema mrlje, 'crveni' su u svakom segmentu nadigrali neočekivano neraspoložene Šveđane koji će morat zaigrati puno bolje žele li ostvariti svoje ambicije.

Slovačka - Latvija 6:3

Nakon Rusa, Slovaci su apsolvirali i Latvijce koji su jučer kreirali iznenađenje dana odigravši neriješno s Amerikancima. Latvija je i protiv Slovaka pokazala da taj remi nije bio slučajan, Hossa i društvo nisu imali lagan posao protiv Latvijaca.

Počelo je dobro za Slovake, zahvaljujući Zedniku i Petrovickom poveli su s 2:0 već nakon šest minuta, no već u idućoj minuti najveća latvijska zvijezda, Sandis Ozolinsh vraća svoju momčad na minus 1. Vatromet na samom startu utakmice nastavljen je odmah, Demitra s igračem manje postiže pogodak za 3:1. Do kraja trećine Slovaci su dodali i četvrti gol (Hossa), i činilo se da će Slovačka upisati laganu pobjedu.

Ipak, Latvijci su vratili neizvjesnost utakmici pogocima Cipulisa i Nizivijsa, pa je sredinom druge trećine na semaforu bilo još uvijek neizvjesnih 4:3. Na posljednji odmor Slovaci odlaze s +2, Zdeno Chara postavio je 5:3. U posljednjoj trećini Latvija nije imala snage za novi povratak, Hossa je postigao svoj drugi pogodak i s obzirom na još dvije asistencije zasluženo ponio epitet igrača utakmice.

SAD - Kazahstan 4:1

Jučerašnji debakl Amerikanaca protiv Latvije nije bitnije utjecao na njihovu igru protiv Kazahstana koji je ispraćen s uvjerljivih 4:1. "Ameri" su se očito vrlo brzo oporavili od šoka, a "krvoločnim" pristupom od samog početka danas su smlavili jadne Kazahstance već u prvoj četvrtini. Poveli su nakon svega minutu i pol golom Billa Guerina, da bi u devetoj Brian Rolston povisio na 2:0. Tri minute prije kraja prve trećine Brian Gionta svojim je pogotkom praktički osigurao sva tri boda.

U drugih 20 minuta SAD nije pokazao pretjeranu preciznost, pošto su Kazahstanci u čak pet navrata zaradili isključenje, no Amerikanci to nisu uspjeli iskoristiti. Polovicom posljednje trećine Koreškov je za vrijeme power-playa uspio smanjiti na 3:1, da bi 40-ak sekundi kasnije Mike Modano postavio konačnih 4:1, osiguravši pobjedu koja je barem malo isprala gorak okus nakon jučerašnjeg neuspjeha.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!