Zimski sportovi

Amerikanci razočarali, Slovacima utakmica dana

Tomislav Pacak • srijeda, 15.02.2006.

Iako praktički bez ikakvih priprema, reprezentacije Kanade, Finske i Švedske nisu imale problema na startu hokejskog turnira na ZOI u Torinu. Usprkos pobjedi, Češku je zabrinula ozljeda Dominika Hašeka, a najveće iznenađenje kreirali su Latvijci koji su sasvim zasluženo uzeli bod Amerikancima. Najjači dvoboj dana pripao je Slovacima, pobjednicima nad Rusijom...

Skupina A:

Kanada - Italija 7:2.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Talijani su se godinu dana pripremali za susret s Kanadom, i vjerojatno su uspjeli u svom cilju - da se ne osramote. 7:2 protiv olimpijskih pobjednika i prvog favorita ovog turnira uopće ne zvuči tako loše, posebno s obzirom kad se pogledaju rosteri dviju reprezentacija. Kanađanima, koji su u Torino stigli tek prije 24 sata, ovo je bila idealna priprema za ostatak turnira na kojem ih očekuju puno veća iskušenja nego što je to bila Italija.

Čak su i Talijani jedno vrijeme odolijevali napadima Kanađana. Maple Leafsi su dobili prvi period igre s 1:0, no nakon 43 sekunde druge trećine Bob Nardella zabio je za izjednačenje i burno veselje u torinskoj dvorani. Međutim, taj pogodak samo je naljutio Kanađane, Dany Heatley odmah je vratio vodstvo Kanadi, a do kraja trećine Kanada je utrpala još četiri pogotka i odjurila na nedostižnih 6:1.

Jerome Iginla zabio je dva pogotka za Kanadu, a po jedan su dodali Doan, St. Louis, Richards i Joe Thornton. Vratar Martin Brodeur obranio je 18 udaraca Talijana, no Kanađani sigurno neće biti presretni činjenicom da je obrana primila dva pogotka od slabašne Italije...

Češka - Njemačka 4:1

Njemačka je, kao najjača nacija u 'ostatku svijeta', neko vrijeme solidno pružala otpor velesili Češkoj, no na kraju su Nijemci ipak potpisali poraz. Češko veselje je, pak, pokvareno ozljedom prvog vratara Dominika Hašeka, koji je napustio led usred utakmice zbog ozljede, vjerojatno su u pitanju prepone. Hašekov povratak na led je upitan, no srećom po Čehe, u rezervi imaju odličnog Tomasa Vokouna

Češka se neko vrijeme tražila, štoviše, na prvi odmor se otišlo s prednošću Nijemaca od 1:0 nakon što je Tino Boos s(p)retno skrenuo pak u mrežu Češke. Primljeni pogodak uozbiljio je Čehe, koji su u drugom periodu igre konačno pronašli rješenje za raspoloženog Olafa Kolziga, vratara i najveću zvijezdu njemačke reprezentacije.

Početkom druge trećine Nijemci su katastrofalno pogriješili u promjeni postave, a dobro je to iskoristio branič Tomas Kaberle. Bek Toronto Maple Leafse postigao je i drugi pogodak Češke nakon vrlo lijepe kombinacije, a tek u drugom dijelu posljednje trećine Česi su stigli i do 'osiguravajućeg' pogotka kojeg je postigao sjajno raspoloženi Jaromir Jagr, koji je i u Torinu nastavio s igrama iz NHL-a gdje je trenutno najbolji strijelac. Još je jedan pogodak, u praznu mrežu, dodao Vyborny

Finska - Švicarska 5:0

I treći favorit u skupini A, Finska, uvjerljivo je startala, Švicarska je skupo platila rana isključenja koja su Finci odlično kažnjavali. Briljirali su Olli Jokinen i Teemu Selanne koji su s po dva pogotka i jednom asistencijom predvodili Suome. Peti pogodak djelo je Teppa Numminena...

Tako su Češka, Finska i Kanada kao veliki favoriti skupine sigurno startali, a pravu njihovu snagu pokazat će skorašnji međusobni okršaji.

Skupina B:

Švedska - Kazakhstan 7:2

Kao i Kanada, Švedska nije imala dostojnog suparnika na otvaranju hokejaškog turnira, Kazakhstan je svladan s uvjerljivih 7:2 iako su Šveđani igrali bez još nezaliječenog Petera Forsberga. Tre Kronor predvodio je branič Daniel Tjarnqvist s dva pogotka, po jedan su dodali Alfredsson, Sundin, Axelsson i blizanci Henrik i Daniel Sedin. Strijelci za Kazakhstan bili su Koreškov i Antipin.

Slovačka - Rusija 5:3

Daleko najuzbudljiviji dvoboji hokejskog turnira su sudari sedam velikih hokejskih nacija, a prvi dan ponudio je jedan takav okršaj. Slovačka je protiv Rusije pokazala visoku klasu u napadu, zasluženo je slavila s 5:3 iako je konačni pobjednik bio odlučen tek u posljednjih pet minuta.

Iako su poprilično natpucali Ruse, Slovaci su se dosta namučili ne bi li došli do pobjede. Pavol Demitra doveo je Slovačku u vodstvo u 10 minuti, no Rusija je odmah uzvratila preko Datsyuka, a nedugo zatim i povela zahvaljujući Kovaljevu. S 2:1 za Rusiju otišlo se na prvi odmor, možda nezasluženo s obzirom na prikazano, no ne može se osporiti Rusima da su bolje iskoristili svoje minute premoći.

Lijepim udarcem u šestoj minuti druge trećine izjednačio je Višnovsky s igračem više, ali Rusi ponovno dolaze do prednosti zahvaljujući snažnom udarcu Gončarai vještoj reakciji Ovečkina koji je pred golom skrenuo pak u mrežu. Mlada zvijezda Washington Capitalsa pokazala je kako će na ovom turniru igrati važnu ulogu, no Rusija nije oduševila u svom prvom nastupu, te su Slovaci ipak došli do važne pobjede.

Novo izjednačenje, 3:3, donio je Peter Bondra u 14. minuti druge trećine, a s tim se rezultatom otišlo i na drugi odmor. Pobjednik je odlučen tek u posljednjih pet minuta zadnje trećine, kada je na scenu stupio sjajni Marian Gaborik koji je solo akcijama donio pobjedu Slovačkoj. Prvo je u kontri s desne strane zabio za 4:3, da bi nade Rusije okončao pogotkom u posljednjoj minuti, opet nakon kontre, ovoga puta s lijeve strane.

Latvija - SAD 3:3

Kad god neka od reprezentacija 'ostatka svijeta' uzme bod ili eventualno pobijedi jednu od 'velikih', jasno je da se radi o velikom iznenađenju. Prvo takvo na ovim ZOI kreirala je Latvija koja je vrlo solidnom igrom zasluženo došla do boda protiv SAD-a. I prije početka turnira bilo je jasno da Amerikanci imaju 'sumnjiv' sastav, bez igrača koji su u naponu snage ili u velikoj formi, te da su kao takvi vjerojatno najslabija selekcija od 'velikih 7'. No, svejedno je bilo teško za očekivati da će prosuti bod protiv Latvije.

Amerikance je možda zavarao početak, u 10. minuti Brian Gionta doveo ih je u vodstvo, a samo minutu kasnije bilo je već 2:0 zahvaljujući Craigu Conroyu. Međutim, Amerikanci su nakon toga - stali. Latvija se nije raspala, odmah u 13. minuti uzvratila je preko Nizivijsa, da bi u 15. minuti druge trećine došlo do velikog obrata. Prvo je Tribuncovs izjednačio, a odmah zatim šokirane Amerikance u zaostatak dovodi Vasiljevs.

Reprezentacija SAD-a uspjela se domoći izjednačenja početkom posljednje trećine, strijelac je bio Leopold, no više od toga Amerikanci nisu mogli, Arturs Irbe i Latvijci izdržali su snažne napade SAD-a u završnici i proslavili vrijedan bod koji može zakomplicirati situaciju u skupini B, gdje se očekivao lagan prolaz Slovačke, Rusije, SAD-a i Švedske.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!