Nogomet

Kako pored Barce i Juvea?

Tomislav Pacak • utorak, 28.03.2006.

Ronald Koeman protiv bivšeg kolege Rijkaarda i kluba kojem je donio naslov europskog prvaka... Thierry Henry i Simao Sabrosa protiv klubova koji su ih se olako odrekli... Patrick Vieira protiv kluba kojem je dao devet sjajnih godina... Da, pred nama su četvrtfinalni okršaji Lige prvaka....

Benfica u pravo vrijeme napada Barcelonu

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Nakon što je postala pravi "otrov" za engleske klubove (izbacila Manchester United i Liverpool), Benfici na noge stiže moćna Barcelona. Za mnoge jedan od glavnih favorita natjecanje, a za one koji su ljubitelji Barcine nogometne čarolije - i jedini prihvatljivi pobjednik ovogodišnjeg natjecanja. Može li Benfica napraviti još jedno iznenađenje?

Izgledi joj, barem prema očekivanjima kladioničara i javnosti, nisu veliki, no Benfica dočekuje katalonskog diva u najboljem mogućem trenutku, ako je to uopće moguće kada se radi o protivniku kao što je Barcelona. Naime, Frank Rijkaard ima i više nego dovoljno problema u slaganju obrane za ovaj susret - Puyol je suspendiran, Edmilson i Marquez ozlijeđeni, pa će pored Oleguera u obrani igrati 21-godišnji Rodri koji je svoj debi imao prošlog vikenda protiv Malage.

Barceloni nedostaje i Lionel Messi, umjesto kojeg će zaigrati Larsson i Giuly no ni izostanak fantastičnog Argentinca ne umanjuje vrijednosti napada Barcelone - Ronaldinho i Eto'o, uz podršku sjajnog Deca sposobni su svakoj momčadi zagorčati život.

Nažalost po Koemana, ni njegov sastav neće biti kompletan. Najviše će nedostajati najbolji strijelac Nuno Gomes, umjesto kojeg bi mogao zaigrati Fabrizio Miccoli, uz podrku Geovannija, koji nije zadovoljio u Barceloni. Isti motiv imat će i Simao Sabrosa, sada ključni igrač Benfice, a prije nekoliko godina igrač koji je u Barceloni trebao biti zamjena za Luisa Figa, no taj cilj nije ispunio. Sada ima priliku pokazati čelnicima Barcelona da su ga se možda ipak olako odrekli. Koemanov problem je i ozljeda desnog bočnog Alcidesa, pa će delikatnu zadaću čuvanja najboljeg svjetskog igrača imati Nelson.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Ronald Koeman i Frank Rijkaard dobro se poznaju, zajedno s ordinirali u nizozemskoj reprezentaciji, a kao treneri gaje sličan stil nogometa, s puno kombinatorike, igre po krilima, tehnički dotjerano - pravi "profesori" nizozemske škole nogometa. I zbog toga se u ovom dvoboju može očekivati nogomet za prave sladokusce.

Međutim, niti jedan od trenera ne naglašava tu nizozemsku vezu. "To je lijepo, ali mi ne igramo, igrači su ti koji trebaju pobijediti. Mislim da imamo različite karaktere. Učili smo istina zajedno, i mislim da Rijkaard radi sjajan posao u Barceloni", reći će Koeman o svom sunarodnjaku, dok Rijkaard kaže: "Puno smo puta igrali zajedno u nacionalnoj vrsti, no znamo odvojiti posao od prijateljstva."

Iskustvo protiv mladosti na Highburyju

Nakon izbacivanja skupocjenog Reala, Arsenala čeka novi veliki dvoboj u Ligi prvaka, još jedan u kojem će protivnik ponijeti status favorita. No, u Arsenalu su svjesni kako je Juventus potpuno drugačija momčad od Reala, Arsenal sada nema pravo na pogrešku jer Talijani su kirurški precizni u kažnjavanju istih.

Dvije su velike priče u pozadini okršaja Arsenala i Juventusa, a to su životni putevi francuskih reprezentativaca Thierryja Henryja i Patricka Vieire. Henry se u Juventusu nije snašao, a "stara dama" nije imala strpljenja razvijati njegove vještine, pa ga je olako prodala u Arsenal gdje je Henry postao jedan od najboljih napadača svijeta. A u Arsenalovom osvajanju trofeja u Engleskoj ključni igrač "topnika" uz Henryja bio je Patrick Vieira, koji je devet sjajnih sezona odigrao u dresu londonskog kluba.

Prošlog ljeta Arsenal je bio prisiljen prodati Vieiru Juventusu, a Arsene Wenger poziva navijače da velikim pljeskom nagrade Vieiru: "Nadam se da će dobiti lijepu dobrodošlicu jer je dao devet godina klubu, devet sjajnih godina. Bit će zadovoljstvo opet vidjeti Patricka, ali on je još uvijek velika sila i moramo puno raditi kako bi smanjili njegov utjecaj."

Obje momčadi nisu kompletne - Arsenal će ponovno biti bez Sola Campbella, nema ni Ljungberga, no Juventusovi izostanci ipak su "težeg" formata - nema suspendiranog Pavela Nedveda i ozlijeđenog Alessandra Del Piera.

Capello neće dopustiti opuštanje svojoj momčadi: "Arsenal ima vrlo dobre igrače, i uvijek pokušavaju napadati, posebice kod kuće. Stalno su opasni, posebno u protunapadu, jer imaju veliku brzinu, posebno Henry."

Iako je Juventus dobio tek dvije od 15 utakmica na Otoku, mnogi u ovom dvoboju prednost daju "staroj dami", prvenstveno zbog iskustva kojeg je u Juveu u izobilju. Iako ne igra moćno kao na početku sezone, Juventus i dalje uvjerljivo vodi u Seriji A, a talijanske momčadi, posebno one Fabija Capella, znaju kako igrati na rezultat. Arsenal, pak, nikad nije stigao dalje od četvrtfinala, i to s puno iskusnijim momčadima nego je ova sadašnja.

No, to sve ne znači - ništa. Liga prvaka uvijek je donosila dovoljno iznenađenja, a u ovom dvoboju sigurno će veliki broj neutralnih zaljubljenika u nogomet biti na strani mlade momčadi Arsenala koja gaji tehnički dotjeran nogomet...

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!