Nogomet

Juventus osramoćen, Barci samo nula

Tomislav Pacak • utorak, 28.03.2006.

Prve četvrtfinalne utakmice Lige prvaka imale su pomalo iznenađujući tijek i ishod - mlada momčad Arsenala ponizila je veliki Juventus na svom stadionu, dok je moćna Barcelona u susretu bogatom prilikama, ali i obranama vratara, odigrala 'samo' 0:0 s Benficom...

Benfica - Barcelona 0:0 (0:0)

Pravo je čudo kako je susret u Lisabonu završen 0:0, već dugo tim rezultatom nije završena utakmica s toliko prilika na obje strane. Domaći vratar Moretto radio je čuda na golu Benfice, a odličan je bio i Valdez na drugoj strani, a na kraju obje momčadi moraju biti zadovoljne s 0:0. Odluka će pasti na Nou Campu, a Benfica je pokazala u ovom dvoboju da ima oružja s kojima se može nositi s Barcelonom.

Sukladno renomeu, Barca je bila ta koja je dominirala u posjedu lopte, u prvom dijelu Katalonci su loptu držali 60 posto vremena i stvorili više izglednijih prilika, no daleko od toga da je Benfica bila neopasna. Prvi je ozbiljnije zaprijetio Ronaldinho u petoj minuti, no Moretto je samo najavio večer karijere.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Momčadi su se smjenjivale u propuštanju prilika, Barcelona, a posebno Samuel Eto'o, nije bila standardno ubojita, a kod Benfice se osjećao izostanak najboljeg strijelca Nuna Gomesa. Posljednju priliku prvog dijela propustio je Barcelonin Kamerunac, u zaista odličnoj prilici Eto'o je dopustio Morettu još jednu veliku obranu.

Portugalski vratar proslavio se i obranom udarca Larssona sa šest metara, a odmah potom Motta je pogodio prečku. U 60. minuti Moretto sjajno 'vadi' udarac Van Bommela, a u 82. minuti Eto'o ulazni u kazneni prostor, no nepotrebno petlja i prilika odlazi u nepovrat. Karagounis je bio blizu pogotka četiri minute prije kraja za domaće, no na kraju je spektakularni obračun, pun otvorenog, napadačkog nogometa ipak završio bez pogodaka.

Moglo je biti i 6:3 za Barcelonu i 4:2 za Benficu, vjerojatno i 5:5, no na Nou Campu će se krenuti kao i u Lisabonu, od 0:0. Barcelona je ipak u maloj prednosti nakon ovog remija, no Benfica je pokazala da može stvoriti prilike za gol, koji bi u Barceloni mogao biti zlata vrijedan... Neutralni promatrači mogu samo poželjeti jednak broj prilika, i nešto bolju realizaciju...

Arsenal - Juventus 2:0 (1:0)
Fabregas 40', Henry 69'

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Arsenal je u potpunosti nadigrao Juventus koji je susret završio s devet igrača nakon što su u završnici isključeni Camoranesi i Zebina. "Topnici" su odigrali odličnu utakmicu, posebno u drugom dijelu, te zasluženo u Torino odlaze s velikih 2:0, što Juventusu neće biti nimalo lako nadoknaditi, a uz ovakvu igru i - nemoguće.

Juventus je zaista razočarao, u 90 minuti Torinezi nisu niti jednom (!) zaprijetili Lehmanu, a ni tipična obrambena formacija Talijana ovoga puta nije urodila željenim rezultatom, jer obrana Juvea jednostavno nije mogla zadržati Henryja, Reyesa i društvo. U prvih pola sata još je Capellova momčad kako-tako stajala na terenu, Arsenalovi mladići vjerojatno su bili pod dojmom, a tečnoj igri Wengerovog sastava odmagala je i kiša koja je nemilice padala u prvom dijelu.

Ipak, Arsenal je terensku inicijativu naplatio u prvom dijelu igre. Lijepu akciju započeo je Pires krasno oduzetom loptom, proslijedio ju je do Henryja koji daje dalje do Cesca Fabregasa. Mladi španjolski biser inteligentno puca sa 16 metara, lopta prolazi Thuramu kroz noge, Buffon je na krivoj nozi, a lopta u - golu. Na odmor se tako otišlo sa zasluženih 1:0 za Arsenal, koji je u drugom poluvremenu odigrao zaista fantastičnih 45 minuta.

Posebno impresivnih bilo je 15-ak minuta koje su započele udarcem Henryja i obranom Buffona u 60. minuti, nakon što je Fabregas iz izgledne situacije izabrao asistenciju Francuzu, a ne udarac. Pet minuta kasnije Arsenal je kratkim dodavanjima stegao obruč oko šesnaesterca Juventusa, na kraju je pucao Fabregas, ali Buffon još jednom spašava Talijane.

No, pritisku Arsenala nije bilo kraja. Preciznim kratkim pasovima veza Arsenala 'secirala' je obrambenu formaciju gostiju, a plod je stigao u 69. minuti. Hleb je odigrao sjajnu loptu u prostor za Fabregasa, ovaj nesebično daje povratnu loptu Henryju, koji na desetak metara nekako uspijeva zaustaviti loptu i poluvolejom poslati je u mrežu za 2:0.

Juventus nije mogao odgovoriti na postavljeni izazov; osjetilo se neigranje Nedveda, Ibrahimović je bio slab, Trezeguet odsječen, a Emerson i Vieira imali su previše posla s Fabregasom i društvom da bi još stigli i organizirati igru. Ako su se Talijani nečime 'istaknuli', onda su to prekršaji, kojih je bilo puno, pogotovo na 'zvrkastom' Reyesu za kojeg Juve nije imao odgovora.

Reyes je izborio žute kartone Camoranesija i Zebine zbog kojih su ovi trebali propustiti idući susret, no oni su se pobrinuli da do kraja utakmice ti žuti kartoni ne budu jedini razlozi propuštanja idućeg susreta. Naime, obojica su zbog oštrih startova dobili i drugi žuti karton (Camoranesi u 87., Zebina u 89. minuti), pa je Juve utakmicu završio s devet igrača.

Uskoro je moglo započeti veliko slavlje Arsenalovih navijača, njihovi miljenici odigrali su veliku utakmicu i imaju sjajan rezultat uoči uzvrata. Teško je vjerovati da Juventus može još jednom odigrati tako slabu utakmicu, no Talijanima će biti teško, jako teško... "Stara dama", koja tako sjajno gura u Seriji A, još bi jednom mogla ostati 'kratka' u Ligi prvaka...

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!