Tenis

Pali i Španjolci, finale pobjedu daleko

Ivor Krapac • srijeda, 24.05.2006.

Hrvatska je bila uspješna i u drugom nastupu u Plavoj skupini World Team Cupa u Düsseldorfu. Hrvatski reprezentativci su s 2-1 svladali Španjolce, a za odlučujući drugi bod ponovno su se pobrinuli Ivan Ljubičić i Ivo Karlović, sa 6:3 i 7:6(4) protiv Feliciana Lopeza i Fernanda Verdasca...

Nakon oba singla rezultat je bio 1-1. David Ferrer donio je prvi španjolski bod s glatkih 6:2 i 6:2 protiv Ljubičića, a Mario Ančić poravnao je na 1-1 sa 7:5, 4:6 i 6:4 protiv Feliciana Lopeza.

Nakon što je prošlog mjeseca došao do četvrtfinala Monte Carla i tamo izgubio od Fernanda Gonzaleza, Ljubičić je u ogledu s Davida Ferrerom pokazao da se još uvijek ne uspijeva vratiti na pravi put na zemljanoj podlozi. Poraz od Dominika Hrbatyja u prvom kolu Rima i samo dva osvojena gema protiv Josea Acasusa u prošlotjednom drugom kolu Hamburga bili su naznaka da Ivanova forma ide u krivom smjeru, a nova potvrda dogodila se u današnjem sat i šest minuta dugom susretu sa Španjolcem.

Ferrer je prošao s po dva breaka u svakom setu, dok na svom servisu nije imao teži posao protiv prilično nezainteresiranog i nemotiviranog prvog hrvatskog reketa. Ivan u cijelom meču nije imao nijednu break-loptu, a tek dvaput je bio donekle blizu breaku, kod 30:30 i 40:40 u trećem gemu prvog, te 30:30 u petom gemu drugog seta.

Naravno, World Team Cup ipak je samo ekshibicija i testiranje igre uoči puno važnijeg sljedećeg tjedna i početka Roland Garrosa, no bez obzira na to - ovaj Ivanov poraz ostavlja puno razloga za brigu. U ždrijebu pariškog Grand Slam turnira bit će puno mina i za vodeće nositelje, Ljubo će morati naći način da u kratkom vremenu podigne formu i vrati samopouzdanje...

Mario Ančić pobrinuo se za hrvatsko poravnanje u tri teška seta protiv ljevorukog Feliciana Lopeza, kojeg pamti po porazu u prošlogodišnjoj osmini finala Wimbledona. Kao i tada, i ovog je puta Španjolac odigrao vrlo dobro, no Mario je ipak bio nijansu bolji i osigurao pobjedu u završnici trećeg seta.

Drugi hrvatski reket je na putu do pobjede okrenuo break minusa i zaostatak od 4:2 u prvom setu, došavši do odlučujućeg breaka na Lopezovom servisu pri zaostatku od 6:5, u gemu u kojem je ljevoruki Španjolac propustio 40:15. U drugom setu Lopez je obavio najveći dio posla s dva breaka za odlazak do 5:2, dok su u trećem i jedan i drugi igrali dosta dobro, no Španjolac je popustio prvi, uz pad na servisu pri zaostatku od 5:4.

Mario je ostao strpljiv i uglavnom vraćao s crte, a Lopez mu je pomogao s tri promašena forhenda i loše pripremljenim izlaskom naprijed, kojeg nije uspio spasiti poluvolejem nakon Ančićeve povratne lopte pod noge. Krizni trenutak bio je dovoljan za Marijev break i konačnih 7:5, 4:6, 6:4.

Za kraj su ostali parovi i nova presudna pobjeda Ljubičića i Karlovića, koji su bili uspješni i u prvom kolu protiv Amerikanaca, kad su srušili braću Bryan. Danas su s druge strane mreže bili Lopez i Verdasco, a hrvatskom dvojcu je za uspjeh bio dovoljan samo jedan break u meču, kod 2:1 u prvom setu. U drugoj dionici presudio je tie-break, u kojem su Ivan i Ivo krenuli s 4:0, pa u nastavku zadržali jedan mini-break prednosti.

Nakon SAD-a i Španjolske, u petak slijedi treći izazov za hrvatske reprezentativce. Susret s Čileancima, koji također imaju dvije pobjede, odlučit će o prvom mjestu skupine i putnicima u subotnje finale.

Čileanci su danas stigli do 2-1 protiv Amerikanaca, uz odluku nakon dva singla. Nicolas Massu slavio je predajom Andyja Roddicka zbog ozljede gležnja nakon samo šest gemova, pri zaostatku od 4:2. Paul Capdeville nadovezao se sa 6:4, 6:4 protiv Robbyja Gineprija i time donio svojoj momčadi nedostižnih 2-0.

Mike i Bob Bryan su u parovima sa 6:4 i 7:5 svladali Massua i Fernanda Gonzaleza, no taj meč više nije imao utjecaj na konačni ishod. Čileanci su i danas potvrdili kvalitetu, neće biti lak suparnik hrvatskim tenisačima...

Plava skupina, drugo kolo:
Hrvatska - Španjolska 2-1 (Ivan Ljubičić - David Ferrer 2:6, 2:6, Mario Ančić - Feliciano Lopez 7:5, 4:6, 6:4, Ivan Ljubičić/Ivo Karlović - Feliciano Lopez/Fernando Verdasco 6:3, 7:6(4)).

Čile - SAD 2-1 (Nicolas Massu - Andy Roddick 4:2, predaja Roddicka, Paul Capdeville - Robby Ginepri 6:4, 6:4, Nicolas Massu/Fernando Gonzalez - Mike Bryan/Bob Bryan 4:6, 5:7).

1. Čile 2-0 (susreti) 5-1 (mečevi) 9-4 (setovi)
2. Hrvatska 2-0 4-2 8-6
3. SAD 0-2 2-4 5-7
4. Španjolska 0-2 1-5 5-10.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisTop temaSkrol

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!