Tenis

"Ljubo" i "Karlo", sjajna kombinacija

Vedran Stilin, Hrvoje Vuković • ponedjeljak, 22.05.2006.

Hrvatska je uspješno startala na teniskom Kupu nacija koji se ovaj tjedan održava u njemačkom Duesseldorfu. "Ljubo" je s dosta poteškoća donio prvi bod u susretu protiv Jamesa Blakea, Ivo Karlović poražen je od Gineprija, no u odlučujućem dvoboju parova "Ljubo" i "Karlo" došli su do velike pobjede...

Blake je u prvom setu igrao jako dobro dok je na drugoj strani Ivan bio nešto slabiji pri svom drugom servisu. Upravo je taj drugi servis kumovao za dva izgubljena "Ljubina" servisa. Posebno je bitan bio onaj početni udarac kada je Ivan trebao osigurati 13. igru, ali je nažalost set otišao u ruke Blakea.

Nastavak meča ponudio je buđenje najboljeg hrvatskog tenisača. Točnije, moglo bi se reći kako je Amerikanac počeo nešto slabije servirati što je donijeli Ljubičiću tri break prigode. Iskoristio je jednu dovoljnu za izjednačenje u setovima rezultatom 6:3.

Kada je u odlučujućem setu hrvatski reprezentativac napravio break pri rezultatu 1:1, pomislili smo kako je gotovo. Ipak, odmah u sljedećoj igri Blake se vraća i oduzima Ivanov servis. Ista priča se ponovila pri rezultatu 4:4, nažalost s istim epilogom. Da stvar bude još gora kod 5:5 Ljubičić ponovno oduzima protivnikov početni udarac, ali po treći puta ne zadržava svoj tako da odluka pada u 13. igri.

Početkom tie-breaka "Ljubo" uzima poen Amerikancu te se odvaja na 3:0, međutim današnji triler nije mogao tek tako okončati jer se Blake ponovno uspio vratiti. Ipak, kod 5:4 četvrti igrač svijeta demonstrira zašto je na toj poziciji te s dva boda donosi Hrvatskoj prvu pobjedu.

Ivo Karlović nije se ugledao na svog sunarodnjaka Ljubičića. "Karlo" je imao priliku pobjedom nad Robbyjem Gineprijem zaokružiti slavlje nad Amerikancima, no Ginepri je imao drugačije planove. Američki tenisač djelovao je uvjerljivije od samog početka kada i koristi svoju jedinu break loptu u prvom setu za 2:1 koja mu je bila dovoljna za konačnih 6:4.

U nastavku ipak nešto bolja igra Karlovića koji kod 4:3 oduzima servis protivniku i potom servira za 1:1 u setovima. Nažalost, Ginepri je odmah uzvratio na isti način i druga dionica susreta odlazi u tie-break. Iako "Div" sa Šalate gotovo u svakom meču barem jednom odigra 13. igru, ovaj put to se nije pokazalo sretnim rješenjem. Robby je deklasirao hrvatskog tenisača koji je uspio uhvatiti samo jedan poen i tako odgodio odluku o pobjedniku za susret parova.

U susretu parova hrvatske su boje branili Ljubičić i Karlović, koji je imao tek nešto više od pola sata za odmor nakon meča u singlu. S druge strane mreže stajala je jedna od ponajboljih svjetskih kombinacija, braća Bob i Mike Bryan. Iako su slovili za favorite, Amerikanci nisu dobro otvorili susret i naši u četvrtom gemu dolaze do breaka, koji su uspjeli zadržati sve do kraja prvog seta koji je otišao na njihovu stranu sa 6:3.

U nastavku se "burazi" bude i već na startu uzvraćaju s obećavajućih 3:0, prednošću koju su držali sve do 5:3 kada imaju i servis za set. Ipak, u najvažnijem trenutku hrvatska kombinacija uzvraća breakom, a potom servis gemom dolazi do 5:5.

Obje strane potom čvrsto drže početni udarac i odluka mora pasti u tie-breaku kojeg mi otvaramo bolje s mini breakom za 3:2. Bryani se odmah vraćaju na 3:3, Hrvati dolaze do nove prednosti kod 5:4, da bi na 6:4 imali servis za meč. No, Amerikanci spašavaju prvu loptu, ali potom griješe na vlastiti servis i time Ljubičić i Karlović dolaze do odlučujućeg boda za pobjedu nad SAD-om. Drugi susret u Plavoj skupini Hrvatska igra ove srijede protiv Španjolaca.

Kup nacija, Plava skupina:
Hrvatska - SAD 2:1 (Ivan Ljubičić - James Blake 5:7, 6:3, 7:6(4), Ivo Karlović - Robby Ginepri 4:6, 6:7(1), Ljubičić/Karlović - Bryan/Bryan 6:3, 7:6(5))

Crvena skupina:
Češka - Argentina 2:1 (Robin Vik - Gaston Gaudio 7:6(5), 6:3, Tomaš Berdych - David Nalbandian 6:4, 6:4, Berdych/Friedl - Acasuso/Prieto 0:6, 6:2, 3:10).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!