Tenis

Mario junak, Ivan dovršio preokret

Ivor Krapac • nedjelja, 04.06.2006.

Ivan Ljubičić i Mario Ančić pobrinuli su se za još jednu veliku hrvatsku tenisku nedjelju. Ljubo je dovršio jučer započeti preokret protiv Juana Monaca i s 4:6, 5:7, 6:3, 6:4 i 6:2 prošao u osminu finala Roland Garrosa, dok je Mario u možda i najboljem meču karijere sa 6:4, 4:6, 2:6, 6:4 i 7:5 izbacio Tommyja Robreda i već stigao korak dalje od Ivana, u četvrtfinale. Mario je pobijedio i protivnika i grčeve i povraćanje...

Mario Ančić pokazao je svu svoju borbenost, hrabrost i igračku kvalitetu u tri sata i 49 minuta dugom velikom trileru protiv sedmopostavljenog Tommyja Robreda, kojem je uzvratio za nedavni poraz u polufinalu Hamburga. Današnji meč i Marijeva pobjeda će nam dugo ostati u pamćenju; puno duže nego taj poraz u Hamburgu, u kojem je Robredo kasnije otišao do naslova.

Mario je pronašao put do pobjede bez obzira što je u petom setu bio iscrpljen i povraćao na terenu i bez obzira što su ga u završnici uhvatili grčevi, prvo u lijevoj, a potom u obje noge. Srećom, glava i agresivni pristup bili su jači od svih tjelesnih problema - drugi hrvatski reket ostao je uz svoj napadački tenis i kad je bilo najteže, a to ga je u završnici odvelo do slavlja.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Ančić je već od starta krenuo agresivno, a Španjolac parirao svojim stilom, uz puno jakih izmjena i udaraca s crte. U prvom setu su i jedan i drugi odlično gurali sa svojim planom igre, no Robredu se pri zaostatku od 5:4 ipak zalomio slabiji gem s tri neforsirane pogreške koji je Mariju osigurao početnu prednost u setovima.

Početak drugog donio je prvi Marijev današnji izgubljeni servis, koji je Robredu bio dovoljan za poravnanje u setovima. Dogodio se u trećem gemu, uz dva odlična bekhenda sedmopostavljenog Španjolca za vodstvo od 2:1.

U trećem setu Ančić se previše uvukao u Robredov ritam igre, bez puno agresivnosti i prilazaka mreži, a s time nije mogao postići ništa više od dva osvojena gema. No, iz sadašnje perspektive, ispalo je bolje da se dogodio i jedan takav, puno slabiji set. Mario je u nastavku bio puno odlučniji, vrativši se napadačkom stilu iz prvog seta, što je bio ključ uspjeha.

Četvrti set riješen je Marijevim breakom kod 5:4, a u petom je Ančić morao dodatno raditi nakon rano stečenog breaka prednosti i vodstva od 5:2, uz propušteni servis za pobjedu kod 5:3. U toj fazi meča se i Robredo počeo žaliti na grčeve i tražiti medicinski time-out, no problemi drugog hrvatskog reketa djelovali su znatno ozbiljnije.

Najdramatičnije je izgledalo u devetom gemu, na Španjolčevom servisu pri zaostatku od 5:4, kad je Ančića uhvatio jaki grč u lijevoj nozi zbog kojeg je usred gema morao zatražiti pomoć fizioterapeuta.

Kratka stanka i masaža su pomogli, a sve ostalo bilo je na Marijevim leđima. Pri vodstvu od 6:5 je unatoč tjelesnim problemima odigrao još jedan odličan gem, bacio sve karte na napad i tim pritiskom definitivno slomio sedmog nositelja. Zaključio je, a gdje drugdje - na mreži, iskoristivši svoju prvu meč-loptu za dolazak do velike pobjede.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Pred Ančićem je sada dan odmora i oporavka od današnjih napora, a u utorak će ga čekati još jedan veliki izazov. U četvrtfinalu ide na prvog nositelja Rogera Federera, koji je u osmini finala sa 6:3, 6:2 i 6:3 svladao Čeha Tomaša Berdycha.

Ivan Ljubičić danas je imao puno lakši posao od Ančića. Ljubo je najveći dio puta u ogledu s Juanom Monacom prevalio jučer, kad je nadoknadio dva seta zaostatka i poveo s 4:2 u petom, da bi u nedjeljnom nastavku sve riješio s još dva gema. Argentinac je na servisu pri zaostatku od 4:2 poveo s 30:0, pa do kraja ostao bez osvojenog poena, s čistih 8-0 u Ivanovu korist.

Ljubo će se za prolaz u četvrtfinale sutra boriti sa Španjolcem Rubenom Ramirezom Hidalgom, 79. na svijetu, koji je u trećem kolu iznenadio sunarodnjaka i 15. nositelja Davida Ferrera. Ivan je, naravno, favorit, no morat će izbjeći prepasivno izdanje kakvo je prezentirao u jučerašnja prva dva seta protiv Monaca...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!