Tenis

Ljubo nastavio hrvatski niz

Ivor Krapac • ponedjeljak, 05.06.2006.

Hrvatski tenis prvi put ima dva četvrtfinalista Roland Garrosa u istoj godini. Ivan Ljubičić pridružio se Mariju Ančiću i prošao među posljednjih osam Grand Slam turnira na pariškoj crvenoj zemlji s današnjih rutinskih i očekivanih 6:3, 3:6, 6:3, 6:2 protiv Španjolca Rubena Ramireza Hidalga...

Iako je bilo vidljivo da je koju razinu ispod svog maksimuma u igri, Ljubičić je ipak bio dovoljno dobar da ne dozvoli iznenađenje u ogledu s Rubenom Ramirezom Hidalgom. Jasno se vidjelo tko je četvrti, a tko 79. na svijetu, uz Ivanovu pobjedu nakon tri sata i dvije minute igre.

Španjolčeva jedina šansa bila je što duže zadržati loptu u igri i odgurati Ljubu što dalje od osnovne crte, pa pokušati dominirati ili poentirati nakon kraćih povratnih lopti. Bio je to recept koji mu je upalio jedino u drugom setu, dok je u preostala tri promašio previše da bi se uspio izvući protiv objektivno puno kvalitetnijeg suparnika.

Pored toga, Ivan se u nekoliko teških situacija u prvom, trećem i četvrtom setu mogao osloniti na pouzdani servis, koji je dobro funkcionirao kad je najviše trebalo.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

"Ne mogu reći da sam iznenađen", komentirao je Ivan nakon plasmana u četvrtfinale Grand Slam turnira na najsporijoj podlozi: "Uvijek sam se osjećao ugodno na zemlji. Već sam imao četvrtfinale nekoliko Masters Series turnira i polufinale Hamburga, a sad imam i ovo... Naravno, poklopilo se i nekoliko pozitivnih stvari; igrao sam dobro kad sam trebao, a pomogao je i otvoreni ždrijeb, no ždrijeb nije sve. Ovim rezultatom stigao sam tamo gdje, kao četvrti nositelj, smatram da pripadam i to nije nekakva senzacija. Da se dogodilo prije pet ili šest godina bilo bi drugačije, ali danas se osjećam kao puno kompletniji igrač i mislim da zaslužujem ovo mjesto."

"Nakon što sam igrao četvrtfinale Monte Carla, mislim da su mi rani porazi u Rimu i Hamburgu čak malo i pomogli", dodao je prvi hrvatski reket: "Imao sam velik broj mečeva iza sebe i nisam imao vremena za punu tjelesnu pripremu i dorađivanje igre, jednostavno nije bilo previše termina za trening. Porazi u Rimu i Hamburgu dali su mi više vremena i sad sam potpuno spreman, naravno da želim ići i dalje."

U prvom i trećem setu Ljubo je prošao s po jednim breakom, dok je u četvrtom još triput oduzeo Španjolčev servis i dosta mirno priveo meč kraju. Ramirez Hidalgo je u toj dionici sve manje pružao otpor i sve češće nizao neforsirane pogreške, kojih je na kraju prikupio čak 45; nedvojbeno previše za njegov stil igre.

Ivan je ovom pobjedom poravnao svoj rezultat karijere na Grand Slam turnirima, došavši podjednako daleko kao i na ovogodišnjem Australian Openu. Tada ga je u četvrtfinalu zaustavio Marcos Baghdatis, a ovog puta će s druge strane mreže stajati francuski adut Julien Benneteau, 95. na svijetu, koji je u osmini finala prošao bez puno muke.

Benneteau je slavio nakon samo šest odigranih gemova protiv Alberta Martina, predajom 27-godišnjeg Španjolca pri zaostatku od 5:1 zbog ozljede leđa.

"Svjestan sam da će svi na tribinama biti protiv mene, mislim da će mi tu pomoći dosta iskustva iz Davis Cupa", najavio je Ivan: "Očekujem odličan meč jer ih je Benneteau ove godine već odigrao nekoliko u Parizu, a bit će potpuno spreman jer se danas nije puno umorio. Bit će velika borba, to je sve što sada mogu reći... Naravno, kad pogledam ždrijeb, Benneteau izgleda kao fantastičan izbor za četvrtfinale, ali što je suparnik nominalno slabiji, pritisak na meni je veći. Nikad nije lako."

Tenisači, osmina finala: Benneteau (Francuska) - A. Martin (Španjolska) 5:1, predaja Martina, Ljubičić (Hrvatska, 4) - Ramirez Hidalgo (Španjolska) 6:3, 3:6, 6:3, 6:2, Đoković (SiCG) - Monfils (Francuska, 25) 7:6(5), 7:6(5), 6:3, Nadal (Španjolska, 2) - Hewitt (Australija, 14) 6:2, 5:7, 6:4, 6:2.

Tenisačice, osmina finala: Hingis (Švicarska, 12) - Peer (Izrael, 31) 6:3, 2:6, 6:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!