Tenis

Ljubo srušio novu barijeru

Ivor Krapac • četvrtak, 29.06.2006.

Ivan Ljubičić više ne poznaje Grand Slam turnir na kojem nije prošao najmanje dva kola. Nakon što je to već učinio na Australian Openu, u Roland Garrosu i na US Openu, Ljubo je danas osigurao svoj najbolji doseg karijere u Wimbledonu, sa 6:3, 7:6(1) i 7:5 u drugom kolu protiv Amerikanca Justina Gimelstoba...

Iako kod četvrtog na svijetu i igrača Ivanove klase ne treba posebno obilježavati treće kolo bilo kojeg Grand Slam turnira, dosadašnja dva ovogodišnja meča u Wimbledonu ipak su vrijedna isticanja, pa i hvaljenja. Prvi hrvatski reket pokazao je da se sve bolje snalazi i na travnatim terenima, koji mu u ranijim pokušajima nisu donijeli puno dobrog. Statistika i brojke ne varaju - Ljubo je u prethodnih šest wimbledonskih nastupa samo dvaput preskočio prvo kolo, dok je na preostalim Grand Slam turnirima redovito prolazio nešto bolje.

No, ovo je sezona u kojoj Ivan ruši sve barijere, pa je pala i ova. Četvrtfinale Australian Opena i nedavno polufinale Roland Garrosa dokazali su da više ne postoji bauk Grand Slama, dok su dosadašnja dva meča u Wimbledonu potcrtala da Ljubo može i protiv igrača koji uživaju na travi - nakon teških pet setova prvog kola protiv Feliciana Lopeza, slijedila je današnja znatno lakša pobjeda u tri seta protiv 29-godišnjeg Justina Gimelstoba, 95. na svijetu.

Jak servis i solidna igra na mreži, na kojoj često boravi čak i kad nije na servisu, čine Amerikanca uvijek neugodnim izazovom na travi, no Ivan ga je danas ukrotio bez puno problema. Zapravo, mogao je i lakše - dovoljno govori podatak da je u cijelom meču imao čak 19 break-lopti, a iskoristio ih je tri, dvije u prvom i još jednu u trećem setu. Gimelstobova jedina prava šansa dogodila se, pak, u osmom gemu trećeg seta, kad je Ivan izvukao dvije prilike za break, 30:40 i Amerikančevu prednost.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Ivanu su za pobjedu bili dovoljni oduzeti Gimelstobovi servis-gemovi kod 1:1 i 5:3 u prvom, te 5:5 u trećem setu. Drugi je otišao u njegovu korist u jednosmjernom tie-breaku, a mogao je i nešto ranije, da je iskoristio jednu od dvije set-lopte na Amerikančevom servisu pri zaostatku od 5:4.

Gimelstob je riješen mirno i rutinski, a u trećem kolu slijedi izazov koji bi trebao biti ozbiljniji i opasniji od dosadašnja dva. Ivana čeka sudar s 27. nositeljem, Rusom Dmitrijem Tursunovim, koji je potvrdio kvalitetu sa 6:1, 7:5 i 6:4 protiv Španjolca Alberta Martina.

Rus se predstavio kao opasan igrač na travi prošle godine, kad je u wimbledonskom drugom kolu zaustavio Tima Henmana, da bi ga u nastavku turnira tek u teških pet setova osmine finala zaustavio Sebastien Grosjean. Prije dva tjedna zagrijao se za nove travnate izazove dolaskom do četvrtfinala u londonskom Queen's Clubu, kad mu se Henman osvetio za lanjski Wimbledon.

Ivan će imati pune ruke posla, no za velike stvari potrebne su i velike pobjede, a mogući uspjeh protiv Tursunova mogao bi se uvrstiti u tu kategoriju...

Počeo je i turnir parova u obje konkurencije, s dva nastupa hrvatskih predstavnika. Lovro Zovko i Talijan Potito Starace prošli su prvo kolo sa 6:3, 7:6(3) i 6:3 protiv španjolske kombinacije Nicolas Almagro/Albert Portas. Jelena Kostanić i Amerikanka Jill Craybas zapele su na startnoj prepreci. Ruskinja Vera Zvonareva i Slovakinja Janette Husarova svladale su ih s glatkih 6:1 i 6:2.

Mario Ančić i Karolina Šprem sutra će nastupiti u trećem kolu. Mario i Švicarac Stanislas Wawrinka susrest će se u četvrtom meču iza 14 sati na središnjem terenu, dok su Karolina i desetopostavljena Čehinja Nicole Vaidišova na redu kao četvrte iza 14 na terenu broj jedan.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!