Tenis

Ljubičiću pobjeda u meču dana, sjajni Mario

Branimir Korać • srijeda, 28.06.2006.

Ivan Ljubičić u meču dana nakon više od četiri sata borbe svladao je Feliciana Lopeza u pet setova. Mario Ančić održao je tenisku lekciju veteranu Davidu Sanguinettiju i svladao ga bez probleme što mu je donijelo treće kolo. Treće kolo dohvatila je i Karolina Šprem koja je okrenula zaostatak od seta. Od turnira su se oprostili Ivana Abramović, Jelena Kostanić i Roko Karanušić...

U glavni ždrijeb ušla je kroz kvalifikacije, a tamo ju je čekala Amelie Mauresmo. Prva igračica svijeta nije se stigla niti oznojiti, slavila je sa 6:0, 6:0 za manje od 45 minuta igre.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Velika razlika u kvaliteti, ali i ogroman respekt prema Mauresmo, razlozi su ovakvog poraza, no Ivana je cilj ispunila - kvalifikacije je odlično odradila i zaigrala po prvi puta u glavnom ždrijebu Wimbledona. U meču s Mauresmo naša igračica uhvatila je tek 16 poena od čega ukupno samo četiri na servis Francuskinje. Tri od ta četiri poena bila su kod 2:0 u prvom setu kada je Abramović došla do 15:40. Mauresmo je imala 87 posto ubačaja prvog servisa te 20 winnera za razliku od Ivaninih tri.

Krasan meč odigrali su Ivan Ljubičić i Feliciano Lopez. Pet setova i više od četiri sata borbe i prolaz našeg prvog reketa u drugo kolo gdje ga već čeka Justin Gimelstob.

"Ljubo" je odlično otvorio meč, poveo s 3:0 i rutinski dovršio posao u prvom setu uzevši ga sa 6:3. U drugom setu slična priča. Kod 2:2 Ivan poteže preciznu paralelu kojom dolazi do breaka i sigurnim servisima do seta sa 6:4.

Lopez je do trećeg seta igrao solidno, ništa više od toga, a tada počinje igrati sjajno, kao u meču s Ančićem godinu dana ranije. Ljubičić ima priliku dovršiti posao već u trećem setu kada kod 4:4 dolazi do 30:40, no Španjolac se spašava asom. Na 5:5 nova kriza servisa Lopeza i Ljubičić je na 15:40. Ponovno Lopez poteže prve servise i ostaje u igri. Tada slijedi ključni gem za produženje meča. Ljubičić kod 5:6 ne uspijeva ubaciti prvi servis, radi dvije neforsirane pogreške i nakon toga dvostruku te Lopez sa 7:5 uzima set.

Sjajnom igrom Lopez nastavlja i u četvrtom setu kada kod 3:2 radi pritisak na "Ljubin" servis, uzima break i na kraju set sa 6:3. Španjolac igra kao u transu, trinaesticom odzvanja Vamos i na krilima te igre kod 1:1 u petom setu dolazi do 30:40, pogađa kut terena i ima ogromnih 2:1.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Ipak, Ivan se vraća kod 3:2 zahvaljujući Lopezovim pogreškama i nakon toga servira sjajno do kraja meča, a na servis Lopeza vrši konstantan pritisak.

Od 5:4 Lopez nije niti jednom mirno servirao, Ljubičić je konstantno prijetio i do pobjedničkog poena nanizao čak osam meč lopti. Kada već nije sam uspijevao završiti posao, pomogao mu je Lopez koji kod 10:9 i 30:40 radi dvostruku servis pogrešku i Ivana lansira u drugo kolo.

Sjajan meč obojice igrača. Ivan je pogodio 32 asa, Lopez 26. Španjolac je imao 68 winnera, Ivan jedan manje, ali zato je Lopez nakupio 42 neforsirane pogreške, a Ivan osam manje. Od čak 17 break lopti naš igrač je iskoristio tek četiri, a Lopez je imao sedam prilika i tri iskoristio.

Jelena Kostanić nije uspjela dohvatiti drugo kolo. Amerikanka Ashley Harkleroad imala je manje problema sa servisom i otišla dalje. Jelena nikako nije uspjevala osvojiti svoje servis gemove i tu leži glavni razlog visokog poraza.

Roko Karanušić previše toga je poklonio Juanu Carlosu Ferreru da bi mogao računati na pobjedu. Ferrero nije odigrao ništa posebno već je samo kaznio pogreške Karanušića kojih je bilo dosta, ponajprije taktičke prirode.

U prvom setu Roko je do 4:3 držao svoj servis, a tada Ferrero radi break i uzima set sa 6:3. Drugi set otišao je do tie-breaka, a Roko je kod 5:4 propustio set loptu. U nadigravanju s osnovne linije napravio je neforsiranu pogrešku i time izgubio priliku za osvajanje seta. 13. igra pripala je Ferreru sa 7:4. U trećem setu Španjolac odmah radi break, bježi na 3:0 i drži to do kraja meča.

Slika 3 od 4.
Foto: EPA

Mario Ančić bez ikakvih problema svladao je Talijana Sanguinettija sa 6:4, 6:2, 6:1. Nakon nešto usporenijeg starta u meč, Ančić je nakon gubitka servisa kod 2:2 zaigrao sjajno i pomeo Talijana.

U završnici prvog seta uzeo je servis Sanguinettiju i uzeo set sa 6:4. Drugi set započeo je ranim breakom, a završen novim breakom, a ista situacija bila je i u trećem setu.

Po svim statističkim pokazateljima Mario je bio puno bolji. Imao je više winnera (33:25), više aseva (12:1) i manje neforsiranih pogrešaka (21:5). U takvoj situaciji, Sanguinetti nije imao što tražiti u ovom meču.

U trećem kolu Ančić će igrati protiv boljeg iz meča Švicarca Wawrinke i Argentinca Callerija.

Karolina Šprem iz turnira je izbacila 24. nositeljicu, Francuskinju Marion Bartoli. Prvi set Karolina je odigrala loše i Francuskinja je to iskoristila i uzela ga sa 6:3.

U drugom setu kod 2:1 Karolina ima 15:40, radi break i prednost drži do kraja seta. Kod 5:2 ponovno uzima servis Bartoli i sa 6:2 uzima i set.

Treći set ponovno je protekao u dominaciji Karoline koja breakom kod 3:2 dolazi do velike prednosti i sa 6:3 odlazi u treće kolo gdje ju očekuje deseta nositeljica Nicole Vaidisova koja je ispustila tek dva gema protiv Katerine Bondarenko.

Wimbledon, tenisačice, prvo kolo:
Amelie Mauresmo (Francuska, 1) - Ivana Abramović (Hrvatska, Q) 6:0, 6:0, Ashley Harkleroad (SAD) - Jelena Kostanić (Hrvatska) 6:3, 6:2.

Wimbledon, tenisačice, drugo kolo:
Karolina Šprem (Hrvatska) - Marion Bartoli (Francuska, 24) 3:6, 6:2, 6:3.

Wimbledon, tenisači, prvo kolo:
Ivan Ljubičić (Hrvatska, 5) - Feliciano Lopez (Španjolska) 6:3, 6:4, 5:7, 3:6, 11:9.

Wimbledon, tenisači, drugo kolo:
Mario Ančić (Hrvatska, 7) - Davide Sanguinetti (Italija) 6:4, 6:2, 6:1, Ferrero (Španjolska, 24) - Karanušić (Hrvatska, Q) 6:3, 7:6(4), 6:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!