Tenis

Centar spreman za Rogera i Marija

Ivor Krapac • srijeda, 05.07.2006.

Sudar dva kandidata za titulu, velika prijetnja trostrukom branitelju naslova, čak i finale prije finala... Sve ovo su epiteti kojima je većina najavljivala dvoboj Rogera Federera i Marija Ančića u četvrtfinalu Wimbledona. O potencijalnom susretu pričalo se već nakon ždrijeba, a u srijedu je taj dvoboj pred nama, u 14 sati po hrvatskom vremenu na wimbledonskom središnjem terenu...

Mario će se nadati reprizi prvog kola iz 2002., kad je na istom mjestu u tri seta iznenadio Federera, koji je tada bio tek u statusu nedovoljno dokazanog potencijala. U međuvremenu je Švicarac postao prvi na svijetu i trostruki uzastopni pobjednik Wimbledona, što je, kako je Ančić rekao nakon osmine finala protiv Novaka Đokovića, glavni razlog da se ne treba previše osvrtati na susret otprije četiri godine.

Srećom, i Mario je danas bolji i jači igrač nego je bio 2002., što je i glavni razlog za optimizam uoči ovog četvrtfinala. Dosad najbolja sezona karijere dovela ga je do statusa Top 10 igrača i izglednog kandidata za Masters Cup u Šangaju, niz preokreta i pobjeda u tri ili pet setova pokazali su da se uvijek bori do kraja, a osmina finala protiv Đokovića potvrdila da može proći protiv opasnog suparnika i kad ne odigra najbolje što zna. Protiv Federera će se, naravno, tražiti više i bolje, no Marijeva kvaliteta na travi ostavlja prostor da to danas i vidimo.

Wimbledonski dvoboj iz 2002. je do danas jedini kojeg su Federer i Ančić odigrali na travnatoj podlozi, a donio je jedinu Marijevu pobjedu. Švicarac je u međusobnom omjeru okrenuo na 3-1 prošlogodišnjim pobjedama u polufinalu Rotterdama i osmini finala Masters Series turnira u Miamiju, te s nedavnih 6:4, 6:3 i 6:4 u četvrtfinalu Roland Garrosa. Bio je to susret u kojem je Ančić još osjećao posljedice teške osmine finala protiv Tommyja Robreda, a s te strane bi u Wimbledonu trebalo biti manje problema; na travi se nešto lakše oporaviti nakon meča u pet setova.

Kao uvod u veliki obračun u srijedu, u utorak su na terenu bili hrvatski juniori. Šestopostavljeni Luka Belić prošao je drugo kolo sa 6:2 i 7:6(6) protiv Amerikanca Clinta Bowlesa, Nikola Mektić ubilježio je 7:5 i 6:2 protiv Portugalca Pedra Souse, dok je jedini poraz pretrpio Antonio Veić, kojeg je sa 6:3, 4:6 i 6:3 zaustavio prvopostavljeni Nizozemac Thiemo de Bakker. Mektić i Vedran Šiljegović bili su uspješni u prvom kolu parova, sa 7:6(4) i 6:4 protiv četvrtopostavljenog indijskog dvojca Jeevan Nedunchezhiya/Sanam K Singh.

Goran Ivanišević je drugi dan zaredom bio na središnjem terenu u konkurenciji parova iznad 35 godina. Goran i Francuz Henri Leconte su sa 6:4 i 6:4 izgubili od američke kombinacije David Wheaton/T-J Middleton, a najviše pljeska zaslužio je hrvatski broj jedan svih vremena, kojem je to ipak bio domaći teren više nego preostaloj trojici sudionika. Centar je sada spreman za drugog, mlađeg Splićanina i pokušaj rušenja dominantnog Federera...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!