Nogomet

Skupina C: Južna Afrika želi osvetu, Tunis brani naslov

Filip Galić • srijeda, 18.01.2006.

U skupini C najveću će pažnju izazivati Tunis i Južna Afrika, momčadi koje se mogu pohvaliti sa brojnim titulama afričkih prvaka. Tunis je također i branitelj naslova i biti će momčad protiv koju će se htjeti skinuti sa trona Afrike. Gvineja i Zambija su također ovdje, ne toliko jaki, ali nikako bezopasni.

Tunis

Slika 3 od 4.

Nakon što su pred svije godine na vlastitu terenu osvojili naslov prvaka Afrike, Tunižani se mogu pohvaliti da su jedini od 'starih' velesila preživjeli revoluciju koja je zahvatila afrički kontinent. Jedini su od petorke koja je nastupala na SP 2002. plasirali i u Njemačku iako im je Maroko puhao za vratom konstantno. U momčadi nemaju jakih pojedinaca, igrača koji su sposobni jednim potezom preokrenuti tijek susreta. Tunis je zapravo jedan team, sastavljen od prekaljenih profesionalaca. Kao zvijezda momčadi bi se mogao nazvati Hatem Trabelsi, bek Ajaxa i njegov nezamjenjiv član te naturalizirani Brazilac, Dos Santos.

Vratari: Boumnijel (Club African), Fadel (Erciyespor, TUR), Kasraoui (Esperance)
Obrana: Ayari (Samsunspor, TUR), Clayton (Saad, KAT), Jaidi (Bolton, ENG), Trabelsi (AJAx, NIZ), Merdassi (Sfaxien), Saidi (Feyenoord, NIZ), Hagui (Strasbourg, FRA)
Vezni red: Benachour (Guimaraes, POR), Ben Saada (Bastia, FRA), Bouazizi (Erciyespor, TUR), Chedli (Nurnberg, NjEM), Godbane (Strasbourg, FRA), Mnari (Nurnberg, NjEM), Namouchi (Glasgow Rangers, ŠKO), Melliti (Vorskla, UKR)
Napad: Dos Santos (Toulouse, FRA), Guemamdia (Strasbourg, FRA), Latief (Esperance), Jaziri (Troyes, FRA), Gomaa (Lens, FRA)

Južna Afrika

Slika 2 od 3.

Osvajači Afričkog kupa iz 1996. pred kraj prošle godine doživjeli su šok kada su shvatili da neće vidjeti Svjetskog prvenstva. Domaćin SP 2010. će tako ostati bez prilike za novo pokazivanje pred svijetlima svjetske pozornice, ali afrička pozornica im je još uvijek dostupna. Razočarali su na prošlom natjecanju, a u kvalifikacijama kašljucali. Gana ih je dobrano 'oprala', a mučili su se u protiv Ugande i Cape Verde otočja. Najveća zvijezda im je uvjerljivo Benny McCarthy, jedini igrač koji igra u nekom respektabilnijem europskome klubu - Portu. Ostatak 'Europljana' igra u - Skandinaviji, Danskoj i Norveškoj, dok ostatak igrača je u matičnoj zemlji.

Vratari: Marlin (Supersport Utd.), Josephs (Ajax Cape Town), Phadi (Cosmos)
Obrana: Tau (Kaiser Chiefs), Tshabalala (Orlando Pirates), Katza (Supersport Utd.), Mabizela (Vallerenga, NOR), Gaxa (Supersport Utd.), Issa (OFI, GRČ), Masilela (Premier Utd.), Mere (Sundowns), Gumbi (Golden Arrows)
Vezni red: Tshabalala (Supersport Utd.), Vilakazi (Orlandi Pirates), van Heerden (Copenhagen, DAN), Makhanya (Orlando Pirates), Nkosi (Bloemfontein Celtic)
Napad: Nhleko (Viking, NOR), Nomvethe (Orlando Prates), Zuma (Arminia, NjEM), McCarthy (Porto, POR), Mphela (Supersport Utd.), Mokoena (Supersport Utd.)

Zambija

Slika 4 od 5.

Pred 12 godina, Zambija je bila na pragu senzacije. Na Afričkom kupu, u Tunisu, igrali su finale protiv Nigerije, koja je iste godine zadivila svijet isavši nesretno u osmini finala. Dvadeset godina ranije, u Egiptu, 1974., Zambija je mogla također doći do slave, ali spriječio ju je Zair (današnja DR Kongo). To su dva najveća uspjeha ove države. Kada pogledate njihovu listu, nećete vidjeti previše zvučnih imena, a još manje klubova u kojima nastupaju. Prava zvijezda bi se mogao nazvati Collins Mbesuma koji 'igra' u Portsmouthu, točnije, više je rezerva nego stalni igrač. U kvalifikacijama se nisu dobro provodili protiv Senegala i Togoa, dok su ostale relativnom lakoćom svladavali. Dobar su kolektiv, ali nedokazan protiv najčih iskušenja. Većina igrača je razasuta po Južnoj Africi, Angoli i Zambiji.

Vratari: Mweene (Free State Star, JAR), Kolala (Zanaco)
Obrana: Nketani (Zanaco), Mosunda (Free State STar, JAR), Tana (Atletico Petrolde, ANG), Sinyanghe (Green Buffaloes), Lungu (Lombard, MAĐ), Mwanza (Golden Arrows, JAR), Hachilensa (Free State Star)
Vezni red: Chansa (Orlando Pirates), Bakala (Agosto, ANG), Numba (Zanaco), Sinkala (Koln, NjEM)
Napad: Phiri (Red Arrows), Mulenga (Orgyrte, ŠVE), Mbesuma (Portsmouth, ENG), Katongo (Jogo Cosmos, JAR), Milanzi (Agosto, ANG), Chalwe (ESS 16, TUN), Katongo (Jogo Cosmos, JAR), Kalaba (Nice, FRA), Chamanga (Bush Bucks, JAR), Njobvu (Lusaka Dynamos)

Gvineja

Slika 1 od 2.

Gvineji je ovo sedmi nastup na prvenstvu Afrike. Do sada su ubilježeli jedno drugo mjesto i to je njihov najveći uspjeh. Ostalih pet puta su odigrali solidno, u skladu sa očekivanjima. Iako imaju igrače razasute po cijeloj Europi, ne može se reći da oni igraju veliku ulogu u svojim klubovima. U kvalifikacijama se nisu previše naigrali pokraj Maroka i Tunisa, ali dovoljno da se ugledaju ponovno na smotri najboljih afričkih nacija.Zvijezda je apsolutno Dian Bobo Balde, stožerni igrač, ponekad čak i kapetan Celtica i Pablo Thiam iz Wolfsburga. Oni koji dulje prate nogomet će uočiti i ime Kaba Diawara, sjajnog igrača koji je nastupao i za Bordeaxu i Auxerre, a sada se, pod kraj igračkih dana, skrasio u Ajacciu i planira još jednom pokušati sa Gvinejom napisati povijest svoje države u Afričkom kupu.

Vratari: Diarso (Satellite), Bangoura (Chateauneu, FRA), Camara (Hafia, IZR)
Obrana: Camara (Parma, ITA), Kaba (Guegnon, FRA), Dian Bobo Balde (Celtic, ŠKO), Cisse (Sedan, FRA), Kalabane (Auxerre, FRA), Diallo (Lokeren, BEL), Jabi (Ajjacio, FRA), Camara, S. (Kaloum)
Vezni red: Pablo Thiam (Wolfsburg, NjEM), Sylla (Ethintos, GRČ), Bangoura, O. (Charleoi, BEL), Souare (Jura Sud, FRA), Sylla Mohamed (Leicester, ENG)
Napad: Feindouno (St.Etienne, FRA), Mansare (Toulouse, FRA), Bangoura, S. (Scoth City, ENG), Bangoura, I. (Le Mans, FRA), Bangoura Ibrahima (Troyes, FRA), Diawara (Ajaccio, FRA), Yattara (Trabzonspor, TUR)

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!