Rukomet

Rukometna rapsodija Paklenih

Bruno Blumenschein • petak, 27.01.2006.

Sva neugodna iskustva s Norvežanima nakon večerašnje pobjede od 32:28 se zaboravljaju. Hrvatska je igrala brzi i poletni rukomet u kojem je dominirao najbolji rukometaš svijeta, Ivano Balić...

Hrvatska - Norveška (20:14) 32:28

Bern, Švicarska - Gledatelja: 2500. Suci: Bord Gilles , Buy Olivier (oba Francuska)

Hrvatska: Losert (4 obrane, Šola (10 obrana), Sulić 7, Balić 8, Lacković 5, Vori 1, Dominiković, Horvat 2, Goluža 5 (5/5), Šprem, Špoljarić, Metličić 4, Buntić, trener: Lino Červar
Norveška: Ege (1 obrana), Erevik (9 obrana), Buchmann 4 (3/3), Berge 1, Loke 4, Strand 3, Ekelund 2, Lund, Vildalen, Lauritzen 4, Kjelling 6, Jorgensen, Jensen 2, Skjaervold 2, trener: Gunnar Pettersen
Sedmerci: Hrvatska 5/5, Norveška 3/3
Isključenja: Hrvatska - 8 min (Šprem, Vori, Dominiković, Špoljarić), Norveška - 12 min (Vildalen 2, Strand, Lund, Lauritzen, Skjaervold)

Ukoliko pitate Norvežane, nakon večerašnje utakmice s Hrvatskom kako bi definirali pojam frustriranosti, vjerojatno bi u odgovoru stajala tri imena - Ivano Balić, Vlado Šola i Renato Sulić. Glavna napadačka poluga, dvojacu Balić-Sulić im je zabila 15 golova (Ivano osam i Renato sedam), dok je Šola usprkos velikoj boli u ramenu zaključao vrata u trenucima kada su se Skandinavci mogli vratiti u egal utakmicu.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Otvorili su Pakleni utakmicu kao da je Lino Červar pisao scenarij. Balić odmah na početku pokazuju tko će zadavati najviše glavobolja Egeu i Ereviku na vratima Norveške, a Šola brani prvi napad norveške reprezentacije. Od brzog i oku ugodnog rukomet s obje strane, profitirala je Hrvatska koja je već u 4. minuti imala prednost od 4:1. Odlično otvaranje nas nije opustilo i preko vanjske linije samo povećavamo vodstvo.

Olimpijske prvake nije zaustavila niti serija Norveške 3:0 kojom su preko Franka Lokea izjednačila na 4:4. Vanjska linija je nastavila s brzim protokom lopte koji nije dopuštao 6-0 obrani Norvežana da faulovima razbija ritam hrvatskih napada. Balić i leteći Blaženko Lacković nastavljaju zbunjivati Egea na golu Norveške odličnim križanjima i neuhvatljivim šutevima, a Sulić se uspješno oslobađa svojih čuvara na crti. Dovoljno je reći kako je jedan od ponajboljih svjetskih vratara, Ege zaustavio samo jedan udarac naših napadača, nakon čega ga je zamijenio Erevik.

Kada bi naša reprezentacija i promašila koji napad bila je tu pokretljiva i neprolazna 3-2-1 obrana, koju je u 20. minuti Lino promijenio u 5+1 obranu s brzim Goranom Špremom ispred. Koja god postava naše obrana bila, norveška vanjska linija je bila nemoćna. Kako nije išlo izvana, najčešće su tražili odličnog Lokea na crti koji je ujedno bio i najveća opasnost po vrata Šole, a potom i Venija Loserta.

Iz minute u minutu se prednost povećavala da bi u 24. minuti na semaforu stajalo velikih 17:10 nakon realizirane kontre Sulića. Sve je išlo kao po špagu i Norveška se činila nemoćnom. Bojali smo se «crnih rupa» koje su znale dolaziti pred kraj poluvremena, ali večeras smo bili jednostavno premoćni. U napadu smo zbunjivali Norvešku sa izmjenama u koncepciji igre između dva igrača na crti (Sulić i Igor Vori), te ulaskom Šprema na lijevo krilo.

Poluvrijeme smo završili s velikih 20:14 nakon cepelina Pere Metličića i Laca kojeg su prekršajem zaustavili Norvežani. Šansu za odlazak na odmor sa šest razlike nije propustio realizirati Slavko Goluža svojim petim pogođenim sedmercem (5/5 7m). Toliko su kvallitetno naši rukometaši odradili posao da smo Vam dosad zaboravili reći kako je utakmicu propustio Mirza Džomba zbog ozljede, ali protiv Rusa bi mogao biti u momčadi.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Sa sedmog neba hrvatske navijače spušta najbolji norveški igrač Kristian Kjelling. Na početku drugog dijela dva puta pogađa iza Loserta, što uz razbranjenog Erevika znači dolazak Norvežana na opasnih 20:17 nakon samo dvije minute igre. Povratak Šole na gol Hrvatske i pogodak Metličića su bili odlučujući za nastavak utakmice. Nešto sporiju igru hrvatske vanjske linije izvlači vrhunska igra u obrani, koja ostavlja Norvežane u periodu od 34. do 40. minute bez postignutog gola.

Sumnjate li uopće da je to značilo i povećanje prednosti na novih šest pogodaka, uz nova dva gola Balića? Kjelling je očito u svlačionici shvatio da se previše posvetio razigravanju suigrača, a premalo zabijanju golova što mu je primaran zadatak i pogotkom za 27:22 u 45. minuti nagovješćuje mogući povratak Norveške. Nije pomoglo niti isključenje Šprema i brzi gol Lauritzena, jer tada na scenu stupa jedan i jedini- Vlado nećete-postići-gol Šola.

Obranio je zicer Lokeu, zatim nakon izgubljene lopte u napadu brani i kontru Ekelunda, a niti Kjelling nije našao put do hrvatskog gola pored Šole iz najboljih dana. Ma kakva ozljeda ramena, tko još treba rame za zaključati svoj gol? Majstorije našeg vratara koristi drugi majstor svog zanata Ivano Balić, za novo odvajanje što potvrđuje Šola obranom zicera Lokeu sa šest metara.

Igrala se već 55. minuta, a Sulić dva puta i Pero Metličić svojim četvrtim golom, donose nedostižnih šest razlike nakon kojih s tribina Wankdorf dvorane u Bernu odzvanja - »Večeras je naša fešta...». Zar je bitno da je Kjelling bio najbolji strijelac Norveške sa šest golova kada Hrvatska igra najljepši svjetski rukomet? Druga pobjeda Hrvatske u dva kola je osigurala prolazak u drugu fazu natjecanja i dovela nas u situaciju da se u nedjelju, protiv Rusije borimo za prvo mjesto u skupini. Bravo Pakleni!

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

RukometTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!