Zimski sportovi

Raichu veleslalomsko zlato, Herminator na postolju

Vedran Stilin • ponedjeljak, 20.02.2006.

Benjamin Raich napokon je uzeo medalju na Olimpijskim igrama u Torinu i to onu najsjajnijeg kova. Drugo mjesto otišlo je Francuzu Joelu Chenalu, a treće velikom Hermannu Maieru

Uz Bode Millera čovjeka koji je trebao obilježiti ove Olimpijske igre je Austrijanac Raich međutim nikako nije mogao odvesti pravu utrku koja bi mu donijela toliko priželjkivanu medalju. Nakon prve vožnje držao je peto mjesto i nije izgledalo kako će doći do najsjajnijeg odličja, ali fantastična druga vožnja potukla je konkurenciju koja se morala smjestiti iza njega.

Da je netko ponudio Joelu Chenalu mjesto među deset najboljih na OI svakako bi prihvatio jer ovaj 33-godišnji skijaš nije ništa značajnije napravio ove sezone, ali dolazak do srebrne medalje govori o novom podvigu francuskog skijanja. To zadovoljstvo se vidjelo i pri samom ulasku u cilj kada mu je bilo jasno da će stati na postolje.

Jedan od najvećih u povijesti Hermann Maier brončanom medaljom se vjerojatno oprostio od OI jer teško je vjerovati da ćemo ga za četiri godine ponovno gledati. Međutim, riječ je o skijašu koji se nikada nije predavao tijekom svoje bogate karijere tako da se vraćao uz sve probleme i teške ozljede te bi nešto veći broj godina na leđima mogle predstavljati samo brojku za Herminatora, ništa više.

Najveći gubitnik nakon prve vožnje je kanadski mladac Francois Bourque koji je držao prvo mjesto da bi u drugom nastupu vozio nešto rezerviranije što mu je donijelo najgore mjesto koje si jedan skijaš može poželjeti - četvrto. Međutim, tek mu je 21 godina i njegovo vrijeme tek dolazi. Još dosta Olimpijskih nadmetanja je pred njim.

Natko Zrnčić-Dim na kraju je zauzeo 25. mjesto s 10.59 sekundi zaostatka za pobjednikom. Svakako vrijedan nastup našeg mladog skijaša jer 25. mjesto na OI za jednog debitanta je veliki motiv za daljnji napredak u karijeri.

Veleslalom, rezultati:
1. RAICH Benjamin AUT 2:35.00
2. CHENAL Joel FRA +0.07
3. MAIER Hermann AUT +0.16
4. BOURQUE Francois CAN +0.92
5. NYBERG Fredrik SWE +1.05
6. SVINDAL Aksel Lund NOR +1.06
6. MILLER Bode USA +1.06
8. SCHOENFELDER Rainer AUT +1.64
9. PALANDER Kalle FIN +1.82
10. GRANDI Thomas CAN +1.88

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!