Košarka

Ciboni poraz nakon produžetka

Bruno Blumenschein • petak, 21.04.2006.

Hrvatska je nakon poraza Cibone u produžetku 83:91 (77:77) od Hemofarma, ostala bez predstavnika na završnom turniru Goodyear lige u Sarajevu. Najzaslužniji za prolazak Hemofarma u polufinale je Robert Conley sa 22 poena, dok je Scoonie Penn bio najbolji strijelac Cibone sa 18 ubačaja...

Poraz Cibone je konačna potvrda dominacije klubova iz SiCG u Goodyear ligi u posljednje dvije sezone. Zagrebačka momčad je imala priliku otići u polufinale, ali glavni vanjski igrači, Penn i Damir Rančić kombinirano pogađaju tek dva od četiri slobodna bacanja u odlučujućim trenucima regularnog dijela susreta. Penn je pogodio samo drugo bacanje 38 sekundi do kraja, da bi Rančić tri sekunde prije kraja ponovio scenarij američkog razigravača.

Hemofarm je u produžetku zasluženo došao do polufinala u kojem će se susresti s Partizanom, a za što je najzaslužniji dvojac Conley-Wright sa 22, odnosno 23 poena. U dodatnih pet minuta Conley je bio nezadrživ za obranu Cibone, odnosno Rančića, a u posljednje dvije minute ga je preuzeo i Penn jer je Amerikanac u dresu Hemofarma bio prebrz za mladog Splićanina.

Cibona je pokazala da ima velikih problema u izostanku dva važna centra, Mate Skelina i Bennetta Davisona, što je Hemofarm iskoristio i po tko zna koji put u sezoni otkrio najveću boljku u Ciboninoj obrani - pick'n'roll. Uz nezadrživu igru 2-na-2, Cibona je imala problema i s unutrašnjim blokovima nakon kojih bi redovito centri Hemofarma, prije svega Đikanović i Topić, ostajali na laganim polaganjima.

Kada bi zaustavili takav centre Homefarma, vanjski igrači bi ostajali na otvorenom šutu što je Rashad Wright iskoristio za 23 poena, od čega tri trice i nepogriješivost za dva poena (6/6). Topić i Đikanović su kombinirano postigli 25 poena, od čega su većina bila lagana polaganja i zakucavanja. Trener Anzulović je uspio pokrpati sve spomenute rupe u obrani, ali Conley je ostao do samoga kraja enigma.

Rezultatski je utakmica protekla u potpunom egalu. Na kraju prvog poluvremena Cibona je imala prednost od pet poena (43:38), ali treću dionicu je obilježio Hemofarm i kvalitetno spuštanje lopte na centre ili izigravanje akcija za njihovo završavanje. Imala je Cibona priliku u toj trećoj dionici prelomiti utakmicu kada su poveli sa 53:46, ali serijom 8:0 Hemofarm preuzima vodstvo. U posljednjoj četvrtini je Cibona povela nakon trice Markote za 73:72, ali u već opisanoj završnici ne prolaze u polufinale s linije slobodnih bacanja.

U napadu su vukovi igrali s dosta oscilacija. I dalje je vidljiva manja energija kod Scoonie Penna, ali je veliki dobitak Damir Rančić. Ako se usporedi Rančić s početka sezone, kada je bio dosta skriven i današnja utakmica u kojoj je i tražio loptu, te bio uspješan (15 poena, 5/10 šut), vidljiv je veliki napredak. Nešto lošiju utakmicu je imao Jurica Žuža, koji se nije uspio othrvati Hemofarmovim centrima, ali dobru ocjenu može dobiti Chris Warren, pogotovo za napadačku igru i 16 poena.

Priliku u produžetku za Ciboninu pobjedu je imao Damir Markota, ali nije uspio postati junak u rodnom gradu. Pokušao je prodorom pod koš, ali ga je zaustavio Conley atraktivnom blokadom, da bi u idućem napadu šutirao tricu s osam metara, ali nažalost nije pogodio. Cibona je pokazala da je prvi klub nakon dominantnih klubova iz SiCG, ali danas nije pokazala dosta za prolazak među četiri najbolja u Goodyear ligi.

Luka Pavičević, trener Hemofarma: "Imali smo priliku da uživamo u jednoj dobroj i kvalitetnoj predstavi. Mislim da su ekipe Hemofarma i Cibone poprilično izjednačene i da sui nijanse odlučivale. Ostali smo u utrci za obranom trofeja i to je u ovom trenutku najvažnije. Čestitke Ciboni, ali i mojom igračima na dobroj igri."

Dražen Anzulović, trener Cibone: "Imali smo priliku dobiti utakmicu, promašili smo ključno bacanje i susret je na našu žalost otišao u produžetke. Susret je bio nezvjestan, ali mi smo imali dosta problema s ozlijeđenim igračima i ta širina i duža klupa Hemofarma u konačnici su odlučili meč."

Premijer liga

1Zadar 20+78
2Split 20+39
3Cedevita Junior 20+32
4Kvarner 2010 11+9
5Dinamo Zagreb 11+7
6Šibenka 11+7
7Cibona 11-2
8Dubrava 11-6
9Zabok 11-28
10Vrijednosnice Osijek 02-36
11Dubrovnik 02-36
12Alkar 02-64

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

KošarkaTop temaSkrol

Premijer liga

1Zadar 20+78
2Split 20+39
3Cedevita Junior 20+32
4Kvarner 2010 11+9
5Dinamo Zagreb 11+7
6Šibenka 11+7
7Cibona 11-2
8Dubrava 11-6
9Zabok 11-28
10Vrijednosnice Osijek 02-36
11Dubrovnik 02-36
12Alkar 02-64

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!