Ostali sportovi

Boks: Oscar De La Hoya vs. Floyd Mayweather Jr.

Marin Radovan • utorak, 01.05.2007.

Ovog vikenda po mnogima najbolji boksač današnjice Floyd Mayweather Jr. napast će WBC titulu aktualnog prvaka Oscara De La Hoye, u jednom od najiščekivanijih boksačkih dvoboja u posljednjih par godina…

Ulaznice za ovaj boksački spektakl su se rasprodale u samo nekoliko sati, a sama borba će se prenositi u 179 zemalja svijeta. Na PPV kanalima borba će se prodavati za 54.95 $, a sami borci će zaraditi 25 milijuna $ (De La Hoya) te 10 milijuna $ (Mayweather). Razlika u tolikoj plaći je zbog mnogo veće popularnosti De La Hoye, čije borbe su najprodavanije ikad (ako ne gledamo tešku kategoriju) a i za očekivati je da će njegovo ime pridonijeti puno većoj prodaji borbe na PPV kanalima. U sklopu promidžbe ovog meča, oba borca su prošla 11 velikih američkih gradova i održala brojne press konferencije o borbi, sve kako bi pomogli što boljoj prodaji PPV prijenosa. Na tim pressicama Mayweather se pokazao kao puno glasniji borac, za razliku od mirnog De La Hoye, no tek ćemo u ringu vidjeti ima li pokriće za sve izrečene riječi.

Jedan od najpopularnijih boksača ikad Oscar De La Hoya osvojio je titulu nokautiravši u odličnoj i atraktivnoj borbi Ricarda Mayorgu, u šestoj rundi prije godinu dana. De la Hoya je do sada osvajao titule prvaka šest puta u nekoliko različitih kategorija. U karijeri ima 33 pobjede i 4 poraza. Jedino su ga uspjeli poraziti Felix "Tito" Trinidad, Bernard Hopkins, te Shane Mosley. U karijeri je pobjeđivao velikane poput Fernanda Vargasa, Ricarda Mayorgu, Felixa Sturma, Javiera Castillejoa i još dosta odličnih boraca. Također je 1992. godine osvojio zlato na olimpijadi u Barceloni.

Njegovi aduti u ovoj borbi su težina (bore se u njegovoj kategoriji), zatim vjerojatno tehnička superiornost, i bolji rad direktom s kojim bi trebao držati Floyda na distanci. Iako je već iznimno bogat čovjek koji je osvojio gotovo sve što se osvojiti može, De La Hoyi neće manjkati motivacije za pobjedom, s obzirom na neprestane dosadašnje provokacije Floyda Mayweathera, a tu je i uvijek prisutna želja za novim dokazivanjem. Trener za ovu borbu mu je Freddie Roach, proslavljeni stručnjak i trener koji je dosad trenirao mnoge velike borce (James Toney, Manny Pacquiao) i sigurno je spremio najbolji mogući plan za De La Hoyu.

Po mnogima najbolji borac današnjice Floyd Mayweather Jr. je dosad bio prvak u četiri različite težinske kategorije. U svojoj karijeri dosad je nepobijeđen, te je po mnogim stručnjacima favorit u ovoj borbi. Glavne odlike su mu brzina te fantastično izbjegavanje i blokiranje udaraca, zbog čega je i dobio nadimak “Pretty boy” (lijepi dečko) jer nikada nije imao posjekotinu i otekline, pošto ga protivnici nisu mogli pogoditi udarcima zbog kvalitetne obrane.

Dosad je pobjeđivao imena kao što su Arturo Gatti, Zab Judah, Carlos Baldomir i Diego Coralles te je uz sve to i osvajač brončane medalje na olimpijadi u Atlanti, nakon što je izgubio u polufinalu veoma kontroverznom sudačkom odlukom. Kao i uvijek, trenirat će ga njegov ujak Roger Mayweather Jr.

Ovo je jedna od posljednjih velikih boksačkih borbi današnjice, te se iskreno nadamo da će borba uspjeti opravdatii svo to pompozno najavljivanje te da ćemo uživati u još jednoj boksačkoj poslastici. Borbe će biti u jutarnjim satima 06.05, a kako trenutno stvari stoje, naši gledatelji će prijenos morati potražiti na nekom od satelitskih kanala.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!