Ostali sportovi

Američka dominacija u sprintu

Branimir Korać • petak, 10.03.2006.

Od šest mogućih, čak četiri medalje osvojili su atletičari i atletičarke SAD-a u utrkama na 60 metara. Uspješan dan za Amerikance upotpunio je bacač kugle Reese Hoffa, a medalje su podijeljene i petobojkama...

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

S najvećim iščekivanjem očekivala se utrka sprintera na 60 metara. Leonard Scott došao je u Moskvu kao prvi favorit za zlato i to potvrdio pobjedom s rezultatom 6.50 što mu je i najbolji rezultat karijere i ujedno najbrža utrka sezone. Rus Andrej Jerpišin s novim ruskim rekordom 6.52 došao je do srebra dok je Amerikanac Terence Trammell zahvaljujući ponajprije slaboj reakciji na startu završio tek kao treći. U finalu je pao i državni rekord Slovenije, a popravio ga je Matic Osovnikar i sa 6.58 zauzeo četvrtu poziciju.

Zlato i srebro otišlo je u Ameriku kod trkačica na istoj dionici. Pobjedu je u foto-finišu očekivano odnijela Me'Lisa Barber koja je ušla u cilj s identičnim vremenom kao i drugoplasirana Lauryn Williams, 7.01. Broncu je s novim belgijskim rekordom odnijela Kim Gevaert s rezultatom 7.11. Ruskinja Marija Bolikova koja je ove sezone bila najbrža do ovog SP-a, nije izdržala pritisak i završila je kao peta.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Ulogu favorita opravdao je i Reese Hoffa u bacanju kugle. Sjajni Amerikanac uzeo je zlato s najdužim hicem sezone od 22 metra i 11 centimetara. Hoffa je kuglu bacio preko 22 metra još u drugoj seriji i nitko mu se nije približio. Srebro je uzeo Bjelorus Andrej Mihnevič s osobnim rekordom 21.37 dok je do bronce došao europski dvoranski prvak iz Madrida, Danac Joachim Olsen. Olsen je kuglu bacio na 21 metar i 16 centimetara. Razočarao je Amerikanac Cantwell koji je zapeo u kvalifikacijama.

Medalje su podijeljene još tek petobojkama, a zlato je s osobnim rekordom uzela Ukrajinka Ljudmila Blonska. Blonska je sakupila 4685 bodova, 78 bodova više od drugoplasirane Nizozemke Karin Ruckstuhl i 106 bodova više od brončane Ruskinje Olge Levenkove.

Slika 3 od 4.
Foto: EPA

Ostala današnja natjecanja bila su kvalifikacijske prirode. Poznati su finalisti utrke na 1500 metara, a među njima nema Maazouzija i Yemmounija. Na 400 metara u obje konkurencije favoriti su mirno došli do polufinala.

Na 800 metara kod trkača nekoliko velikih "ispadanja". Prvak Azije, Kataranin Majed Saeed Sultan, neće vidjeti polufinale. Niti polufinalist iz Atene s OI, Kenijac Joseph Mutua, nije u završnici, baš kao niti Marokanac Chehibi. U kvalifikacijama je zapeo i branitelj naslova iz Birminghama Amerikanac David Krummenacker. Kod atletičarki na istoj dionici nije bilo iznenađenja, ali niti zapaženih rezultata.

Dva velika imena nisu uspjela doći do finala skoka u dalj. James Beckford i Ivan Pedroso zapeli su već u kvalifikacijama.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!