SP 2006.

Španjolska: Vrijeme je za pravi rezultat

Hrvoje Rafaelić • petak, 26.05.2006.

Godinama španjolska javnost čeka na pravi rezultat njihove momčadi. Dovoljno je reći da im je najveći doseg na svjetskim prvenstvima četvrto mjesto još davne 1950. Prošlo je više od pedeset godina, a Španjolska niti je premašila, a niti izjednačila taj rezultat. Možda je Njemačka pravo mjesto za to...

Luis Aragones izbornik je španjolske reprezentacije. Čovjek sa vizijom i jasnim ciljem. Iza sebe ima prebogatu karijeru treniranja španjolskih klubova. Po nekoliko puta u svojoj karijeri trenirao je Atletico Madrid, Betis, Valenciju, Oviedo, Espanyol, Sevillu, a od 1987. do 1988. trenirao je i Barcelonu. Španjolsku reprezentaciju preuzeo je 2004. godine. I kada bi napravio jedan pravi rezultat u Njemačkoj vjerojatno bi mu to bio podvig karijere.

Aragones je već i prije samog početka SP-a uzburkao javnost nepozivanjem Liverpoolovog napadača Fernanda Morientesa te Valencijinog veznjaka Rubena Baraje.

U Njemačkoj, Aragones će koristiti taktiku 4-3-3 koja će se u pojedinim trenucima prilagoditi u sustav 4-2-3-1. Žao mu je što je neke igrače morao izostaviti sa popisa, ali kako i sam kaže uzeo je ono najbolje što se pružalo. Iako su neki igrači bili ozlijeđeni skoro cijelu sezonu ili duže vrijeme nisu igrali, Aragones čvrsto vjeruje u njih. Tu se prvo odmah pomisli na Xavija koji je imao ozljedu ligamenata. »Xavi se vratio treninzima i on je igrač od mog velikog povjerenja.», završio je Aragones priču oko njegovog pozivanja u reprezentaciju.

Izbornik je u Njemačku poveo jako mladu momčad. Prosjek godina im je 24. Želja mu je u Njemačkoj prikazati kvalitetan nogomet kratkih dodavanja i brzog prodora lopte. Na psihološkom planu Španjolska stoji odlično. Nisu svrstani u glavne favorite, a svaki veći rezultat biti će doživljen kao uspjeh. Aragones vjeruje u momčad. Igru će bazirati na odličnoj obrani i držanju lopte u svom posjedu što je više moguće.

Obrana će im puno ovisiti o Barceloninom kapetanu Carlesu Puyolu. Drugog središnjeg braniča treba tražiti između Marchene i Realovog Sergija Ramosa. Bekove bi trebali pokriti lijevo Del Horno i desno Michel Salgado.

Vezni red činiti će najvjerojatnije Arsenalov Fabregas, Betisov Joaquin, Liverpoolov Xabi Alonso, a preostalo mjesto tražiti će se između povratnika Xavija, Marcosa Senne i Albelde. Svoju priliku vjerojatno će dobiti i Iniesta.

Napad ovisi o raspoloženoj trojci na čelu s legendom Real Madrida Raulom. Uz njega protivničke mreže će parati Fernando Torres i odlični Valencijin napadač David Villa, drugi strijelac Primere ove sezone.

Momčad za Svjetsko prvenstvo:

Golmani: Iker Casillas (Spa/Real Madrid), Jose Manuel Reina (Eng/Liverpool), Santiago Canizares (Spa/Valencia)

Obrana: Michel Salgado (Spa/Real Madrid), Asier Del Horno (Eng/Chelsea), Carlos Marchena (Spa/Valenica), Carles Puyol (Spa/Barcelona), Antonio Lopez (Spa/Atletico Madrid), Sergio Ramos (Spa/Real Madrid), Juanito (Spa/Betis), Pablo (Spa/Atletico Madrid)

Vezni red: David Albelda (Spa/Valencia), Xavi (Spa/Barcelona), Iniesta (Spa/Barcelona), Marcos Senna (Spa/Villareal), Joaquin (Spa/Betis), Xabi Alonso (Eng/Liverpool), Cesc Fabregas (Eng/Arsenal), Luis Garcia (Eng/Liverpool)

Napad: Jose Antonio Reyes (Eng/Arsenal), Raul (Spa/Real Madrid), Fernando Torres (Spa/Atletico Madrid), David Villa (Spa/Valencia)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!