SP 2006.

SAD: Invazija na Njemačku

Hrvoje Rafaelić • nedjelja, 28.05.2006.

Kada bi američka nogometna reprezentacija imala silu kao američka vojska definitivno bi ih svrstali u krug favorita, ako ne i u vjerojatne pobjednike. Ovako, SAD je reprezentacija od koje se ne drhti, ali i momčad koja se ne smije shvatiti neozbiljno. Najbolje je to osjetila Njemačka na prošlom Prvenstvu kada je jedva prošla Amerikance...

Izbornik američke nogometne reprezentacije je Bruce Arena. Momčad je preuzeo još 1998. nakon što su SAD ispale u natjecanju po skupinama na SP-u 1998. Jedan je od rijetkih izbornika na predstojećem prvenstvu koji je duže vrijeme na klupi reprezentacije. Ovo će mu biti osma godina zaredom.

Američku reprezentaciju predvode Landon Donovan, Claudio Reyna i Brian McBride. To su okosnice Arenine momčadi. Uz njih momčad dopunjavaju odlični vratar Kasey Keller i PSV-ov veznjak DaMarcus Beasley.

Arena je kroz kvalifikacije najčešće koristio taktiku 4-4-2 i vrlo vjerojatno će tu taktiku koristiti i u Njemačkoj. SAD-e nemaju jake pojedince već reprezentaciju krasi momčadska igra.

U obrani će dominirati, uz Kellera na golu, Carlos Bocanegra i Pablo Mastroeni. Uz njih će svoje mjesto vrlo vjerojatno pronaći Steve Cherundolo dok će se ostali morati izboriti za četvrto mjesto u momčadi.

Sredina terena najviše će ovisiti trenutnoj inspiraciji Claudija Reyne i Donovana. Pomoć će imati Beasleyu i Olsenu. Od napadača će se najviše očekivati. Dužnost da zabijaju protivnicima će najvjerojatnije dobiti McBride i Eddie Johnson, a ne bi bilo niti prvi put da Donovan zaigra u vrhu napada.

Nakon odlične igre na prošlom Svjetskom prvenstvu u Japanu/Koreji, SAD se nadaju da bi ovaj put mogle otići korak dalje. Iako su Amerikanci nadigrali Njemačku u četvrtfinalu i prema prilikama za gol i igri trebali igrati u polufinalu ipak su ispali od ovogodišnjih domaćina. Možda ovaj put naprave korak dalje. Ali prije toga prvo trebaju proći vrlo tešku skupinu u kojoj nastupaju sa Italijom, Ganom i Češkom.

Putnici za Njemačku:

Golmani: Kasey Keller (Njem/Borussia Moenchengladbach), Tim Howard (Eng/Man. Utd), Marcus Hahnemann (Eng/Reading)

Obrana: Chris Albright (SAD/LA Galaxy), Steve Cherundolo (Njem/Hanover 96), Carlos Bocanegra (Eng/Fulham), Pablo Mastroeni (SAD/Colorado Rapids), Eddie Lewis (Eng/Leeds), Cory Gibbs (Niz/Den Haag), Jimmy Conrad (SAD/Kansas City), Oguchi Onyewu (Bel/Standard), Eddie Pope (SAD/Real Salt lake)

Vezni red: Clint Dempsey (SAD/New England Revolution), John O Brien (SAD/Chivas), Claudio Reyna (Eng/Man. City), Ben Olsen (SAD/Washington DC), Bobby Convey (Eng/Reading), DaMarcus Beasley (Niz/PSV), Landon Donovan (SAD/LA Galaxy)

Napad: Eddie Johnson (SAD/Kansas City), Brian McBride (Eng/Fulham), Brian Ching (SAD/Houston Dynamo), Josh Wolff (SAD/Kansas City)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!