SP 2006.

Italija: Uvijek kandidat za vrh

Branimir Korać • petak, 02.06.2006.

Među reprezentacijama koje mnogi stručnjaci guraju u uski krug momčadi koje mogu zaprijetiti Brazilu svakako je Italija. Kvaliteta nije sporna, od vratara preko obrane do napada, Talijani imaju vrhunski kadar, a najveći upitnik je koliko će afera s namještanjem rezultata utjecati na psihološku spremu Lippijevih izabranika...

Italija će u Njemačkoj nastupiti po 16. put na svjetskim prvenstvima. Talijani su propustili tek dvije smotre i to onu prvu 1930. godine u Urugvaju i 1958. godine u Švedskoj. U riznici trofeja imaju tri naslova prvaka od čega su dva osvojili još na počecima svjetskih prvenstava 1934. i 1938. godine te posljednji 1982. godine u Španjolskoj…

Svi ovi davni rezultati Italiju svrstavaju u najuži krug svjetskih nogometnih velesila. Talijani i danas imaju vrlo jaku reprezentaciju koja je sposobna za veliki rezultat, ali ipak ne i onaj najveći. Od nastupa u Njemačkoj očekuje se puno, ali realno gledano, zbog same kvalitete, ali i raznih nesretnih okolnosti, ova reprezentacija nije u rangu jednog Brazila ili Argentine.

Kvalifikacijski put do Njemačke nije im bio pretjerano naporan. Ždrijeb ih je svrstao u skupinu s Norveškom, Škotskom, Slovenijom, Moldavijom i Bjelorusijom gdje su bili uvjerljivo najjači i nisu imali težak put do prolaza. Ako gledamo sastave kvalifikacijskih skupina, ovo je bila jedna od najneatraktivnijih skupina obzirom da niti jedna od ovih reprezentacija ne gaji napadački ili atraktivan nogomet.

Nakon neuspjeha na Europskom prvenstvu 2004. godine s klupe odlazi Giovanni Trapattoni, a reprezentaciju preuzima Marcello Lippi koji uvodi Italiju u kvalifikacije. Start mu je donio susret s Norvežanima i teško izborenu pobjedu u Palermu 2:1. Zanimljivo je da su oba pogotka za Talijane postigli novaci u reprezentativnom dresu Danielle De Rossi i Luca Toni.

Slijedila su gostovanja u Kišinjevu i Celju i prve kritike na račun Lippija. Kod Moldavije je Italija odigrala loše, ali unatoč tome pobijedila 1:0 dok je u Celju upisan prvi posrtaj i poraz 1:0. Krvnik Talijana bio je tadašnji Dinamov stoper Boštjan Cesar koji je u to vrijeme odrađivao posudbu.

Nakon poraza u Sloveniji, slijede dvije utakmice na domaćem terenu i pobjede nad Bjelorusijom i Škotskom za smirivanje situacije. Na gostovanjima u Škotskoj i Norveškoj izvučeni su remiji, a nakon pobjede u Bjelorusiji 4:1 Talijanima su se širom otvorila vrata prolaza. Za prvo mjesto u skupini trebao im je tek bod obzirom da su Norvežani posrnuli u Oslu protiv Škota. U listopadu prošle godine Italija na svom travnjaku ne želi ništa prepustiti slučaju, pobjeđuje Sloveniju i Moldaviju i kao prvoplasirana u svojoj skupini odlazi u Njemačku.

Sustav igre

Talijani su godinama igrali klasičnih 4-4-2, ali Lippi je taj sustav transformirao u 4-3-1-2 tvrdeći kako se glavni čovjek talijanske reprezentacije Francesco Totti u takvom sustavu najbolje snalazi. Malo je onih koji obožavaju talijansku reprezentaciju i talijanski nogomet. Nekada je ta reprezentacija igrala oku lijep i atraktivan nogomet, ali danas je situacija posve drugačija. Veliki Bobby Robson to je pripisao talijanskoj ligi u kojoj se odgajaju talijanski treneri i kasniji izbornici. U Serie A igra se nemilosrdan i vrlo grub nogomet, a klubovi više razmišljaju kako sačuvati mrežu nego kako zabiti gol. U takvom okruženju stvaraju se i igrači i treneri i logično je da se to osjeti i na kvaliteti igre reprezentacije. No, Talijani imaju rezultat, a on je najvažniji. Koga briga da li igraju lijepo ili ne….

Vratari

Prvi vratar talijanske reprezentacije je Gigi Buffon. Početak sezone u Juventusu Buffon je propustio zbog ozljede, ali kasnije se vratio i branio u velikom stilu. Posljednje afere oko klađenja sigurno su mu poremetile koncentraciju i dio talijanske javnosti bio je protiv toga da mu se povjeri jedinica. Ipak, prevelikog izbora nemaju i Buffon će biti na golu. Prva zamjena mu je vremešni Angelo Peruzzi kojeg je Lippi vratio u reprezentaciju nakon što je pet godina pauzirao. Marco Amelia iz Livorna u Njemačkoj će tek prikupljati iskustvo.

Obrana

Nikada Talijani nisu imali problema s obranom, pa neće niti sad. U užoj obrani Alessandro Nesta i Fabio Cannavaro čine uigrani par stopera, mnogi će reći i ponajbolji stoperski par svijeta. I Nesta i Cannavaro igraju odlično i na zemlji i u zraku i njihova pozicija nije upitna. Na desnom boku Gianluca Zambrotta također nije upitan dok se na lijevom ustalio Fabio Grosso iz Palerma. Taj lijevi bok mogao bi biti najveći problem Lippija, ali u nekim kombinacijama Zambrotta može odigrati i na toj strani dok bi desnu stranu u tom slučaju vjerojatno pokrivao Massimo Oddo. Prva alternacija Cannavaru i Nesti je prljavi dečko iz Intera Marco Materazzi, a tu je i mlada nada Andrea Barzagli.

Vezni red

U veznom redu sve se vrti isključivo oko Francesca Tottija. Totti je nositelj igre talijanske reprezentacije i trenutno najveći razlog glavobolje talijanske javnosti i Marcella Lippija. Playmaker Rome nije dugo nastupao zbog teške ozljede i definitivno nije niti blizu pravoj formi. Fizički će biti spreman za nastup već u prvom susretu sa Švicarskom, ali pitanje je u kakvom će biti izdanju. Ako ne igra Totti, ne igra niti Italija. Alternativa mu je Alessandro Del Piero, ali Talijani su ipak skloniji Rominom nego Juventusovom kapetanu. Uz jednog od ove dvojice mjesta u vezi imaju osigurana Gennaro Gattuso, Andrea Pirlo i Mauro Camoranesi. Milanov dvojac ovu sezonu odradio je sasvim solidno dok je s druge strane Camoranesi veći dio sezone bio van forme i u svađi s Capellom. Čak mu je i Lippi prijetio ostavljanjem van popisa za Svjetsko prvenstvo ukoliko ne podigne formu… Tu su još i De Rosi, Barone i Perrotta koji će strpljivo čekati svoju priliku.

Napad

Marcelo Lippi uskrsnuo je Lucu Tonija i prvo ime Fiorentine danas je siguran član udarne jedanaestorice. Toni iza sebe ima briljantnu klupsku sezonu, a sjajne prezentacije od njega se očekuju i u Njemačkoj. Pitanje je za koga će se Lippi odlučiti da mu pravi društvo u napadu. Gilardino nije briljirao u dresu Milana, Inzaghija izuzev navijača Milana nitko ne voli, Iaquinta još nije potvrdio status odličnog napadača u talijanskoj reprezentaciji, previše je tu upitnika… Problem je Cassanovo neigranje i Vierijeva ozljeda koji su ovu dvojicu paklenih napadača ostavili pred malim ekranima.

Izbornik

Lippi je sjajan trener i ima veliku podršku javnosti. Sada kada je prljavi veš talijanskog nogometa izišao na svjetlo dana, čak se i njegovo ime spominjalo u vezi s Moggijem i društvom, ali za razliku ostalih sudionika ovog skandala, on je pošteđen pretjerano negativnih napisa. Uz Capella, Lippi je najbolji talijanski trener današnjice. Dobar rezultat u Njemačkoj priskrbit će mu novi ugovor, ali neuspjeh će najvjerojatnije značiti kako mora otići. Već se spominje Carlo Ancelotti kao nasljednik…

Dok Lippi mora živjeti s tim teretom rezultata, talijanska javnost već razmišlja o tome kako će nakon 24 godine čekanja ponovno slaviti naslov prvaka. Ništa nije nemoguće, ako su mogli Grci iznenaditi u Portugalu, zašto ne bi Talijani u Njemačkoj? Ali previše je tu onog ali. Skupinu će najvjerojatnije proći, Česi su opasni i s njima neće biti lako, no SAD i Ganu će već nekako riješiti. A dalje je sve moguće. Već u osmini finala mogli bi na Hrvatsku ili Brazil – niti s jednima nemaju lijepe uspomene…

Popis reprezentativaca:

Vratari: Gianluigi Buffon (Juventus), Angelo Peruzzi (Lazio), Marco Amelia (Livorno).

Braniči: Massimo Oddo (Lazio), Cristian Zaccardo (Palermo), Marco Materazzi (Inter Milano), Andrea Barzagli (Palermo), Alessandro Nesta (AC Milan), Fabio Cannavaro (Juventus), Gianluca Zambrotta (Juventus), Fabio Grosso (Palermo).

Veznjaci: Mauro Camoranesi (Juventus), Gennaro Gattuso (AC Milan), Andrea Pirlo (AC Milan), Simone Perrotta (Roma), Daniele De Rossi (Roma), Simone Barone (Palermo), Francesco Totti (Roma).

Napadači: Luca Toni (Fiorentina), Alberto Gilardino (AC Milan), Filippo Inzaghi (AC Milan), Alessandro Del Piero (Juventus), Vincenzo Iaquinta (Udinese).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!