SP 2006.

Englezi kreću bez Rooneyja, Šveđanima debitanti

Vedran Stilin • petak, 09.06.2006.

Drugi dan Svjetskog prvenstva otvaraju jedan od glavnih pretendenata za svjetsku krunu Engleska, kojoj će se suprotstaviti Paragvaj, dok će drugi dvoboj dana odigrati Švedska i Trinidad i Tobago…

Frankfurt, 15 sati: Engleska - Paragvaj

Iako su prvi zakotrljali nogometnu loptu, iako imaju jednu od najjačih svjetskih liga, iako po imenima imaju momčad koja tjera strah u kosti protivnicima, Engleska ima samo jedan naslov svjetskog prvaka osvojenog prije točno četiri desetljeća. "Otočkoj" javnosti dosta je čekanja te su ovo SP okrakterizirali kao ono gdje moraju nešto značajno postići. Te tvrdnje potkrepljuju činjenicama kako su im glavni motori (Lampard, Gerrard i Terry) dovoljno sazrjeli za visoke ciljeve, a uz njih imaju i jednog od najpoznatijih nogometaša današnjice Beckhama.

Na njihovu žalost u prvoj utakmici neće moći računati na ozlijeđenog Rooneyja čija je slomljena kost u stopalo nesvakidašnje brzo zarasla, ali ne u dovoljnoj mjeri da ga već na startu prvenstva vidimo u momčadi. U prvom susretu s početkom u 15 sati na drugoj strani stajat će Paragvaj, momčad koja je tijekom priprema zbog ozljede ostala bez jednog od glavnih igrača Josea Cardoza, ali zato su tu poznata lica kao npr. Roque Santa Cruz, Nelson Valdez, Carlos Gamarra i Julio Cesar Caceres.

Na paragvajsku žalost mali upitnik se stavlja nad nastup Santa Cruza, ali ipak veća je vjerojatnost da će zaigrati nego susret odgledati s klupe ili tribina. Do sada su ove momčadi odigrale dva susreta. U jednom je Gary Lineker pogodio dva puta za pobjedu 3:0 na SP 1986. godine, da bi u drugom susretu (4:0) epitet junaka ponio Michael Owen u prijateljskom dvoboju 2004. godine.

Dortmund, 18 sati: Trinidad i Tobago - Švedska

Dortmund će u 18 sati ugostiti Švedsku i Trinidad i Tobago. Šveđani su u tom susretu apsolutni favoriti jer debitantima s Kariba je sam plasman na ovo natjecanje izrazito velika stvar. Inače, Trinidad je najmanja država koja će do sada ugledati svjetla najveće svjetske pozornice čime se ovaj rezultat smatra još dragocjenijim.

Kada pogledate momčad u kojoj okosnicu čine Zlatan Ibrahimović, Henrik Larsson i Freddie Ljungberg nemate što dodati osim da je to jedna od reprezentacija koja se s pravom nada velikom rezultatu. Ipak, švedski tabor često su znali pogađati razni stresovi nevezani za sami nogomet tako da je za njih izrazito bitan i sam momčadski duh. S druge strane momčadski duh u Trinidadu je na vrhuncu jer svi su igrači spremni dati 120% od svojih mogućnosti kako bi se kući vratiti uzdignute glave.

Iako ih mnogi smatraju autsajderima Dwight Yorke, Russell Latapy, Stern John, Marvin Andrews i Shaka Hislop su igrači koji su spremni to negirati. Zaista, sve su to provjereni igrači koji za kruh zarađuju na europskom tlu. Međutim, realno je i s tim podatkom priznati da je Švedska favorit u ovom dvoboju i da bi se sve osim skandinavska tri boda moglo svrstati u rubriku iznenađenja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!