Košarka

Europski NBA ili ruska obrana

Bruno Blumenschein • nedjelja, 30.04.2006.

Nedjeljno finale Maccabija iz Tel Aviva i CSKA iz Moskve će pokazati na koju stranicu europsku povijesti će se nakon 40 minuta pisati. Hoće li se Maccabi pridužiti Jugoplastici i Rigi te osvojiti treći europski naslov zaredom ili će CSKA donijeti naslov europskog prvaka u svoje vitrine nakon 35 godina...

Sve je spremno za veliko finale u praškoj Sazka Areni pred više od 16 tisuća ljudi između izraelskog Maccabija i moskovskog CSKA. Podsjetit ćemo samo da je Maccabi na putu do najvećeg susreta sezone osvojio prvo mjesto u skupini B s omjerom 9-5, zatim u novoformiranoj skupini B pobjedio u pet susreta, a izgubio samo jedan, da bi im protiv Olympiakosa trebala tri susreta za dvije pobjede koje su im donijele ulaznicu za Prag. U petak su svladali Tau Ceramicu na impresivan način sa 85:70 i pokazali najbolju košarku u Europi.

Slika 3 od 3.

Moskovski CSKA je otvorila euroligašku sezonu s dva poraza da bi do kraja regularne sezone nanizala 10 pobjeda i dva poraza i zauzela treću poziciju u skupini C. Naučili su svoju lekciju te su skupinu F u Top 16 osvojili s omjerom 5-1, a u četvrtfinalu su se prvi uspjeli plasirati u Prag preko Efes Pilsena koji nije imao rješenja za obranu Moskovljana.

Posljednji susret ove dvije momčadi je bio u polufinalu Final Foura sezone 2003/2004 održanog u Tel Avivu kada Maccabi slavi sa 93:85 i odlazi u finale gdje osvaja svoju prvu titulu. Za CSKA je posebno bolan prošlogodišnji Final Four u Moskvi na kojem je sve bilo spremno za titulu ruske momčadi, ali su tada doživjeli šokantan poraz u polufinalu od Tau Ceramice i nisu imali šansu za osvetu Maccabiju za poraz iz Tel Aviva.

Slika 2 od 2.
Foto: Euroleague Pictures

Veliku šansu za sportsku osvetu imaju već danas kada će na najvećem ispitu sezone biti njihovo najjače oružje- neprolazna obrana. Nakon ozljede glavnog igrača, australskog centra Davida Andersena, momčad talijanskog stratega Ettorea Messine je morala još više pažnje posvetiti upravo svojoj obrani. Nema boljeg testa za momčadsku obranu od napada Maccabija koji u svojim redovima ima najbolje šutere Europe i odlične centre.

Kao najbolji način za prikaz obje momčadi smo odabrali usporedbu po pozicijama i našu ocjenu prevage za trofej pobjednika Eurolige 2005/2006.

Organizatori igre

Konce igre CSKA vuče ruski Amerikanac J.R. Holden, igrač koji je povukao svoju momčad u polufinalu protiv Barcelone, ali i igrač koji u lošem danu može smanjiti šanse svoje momčadi na minimum. S druge strane je Willie Solomon, jedan od najboljih playmakera u NCAA košarci koji ima titulu pobjednika ULEB Kupa s Hapoelom, ali koji kroz cijelu sezonu nije pokazao sav svoj talent u redovima Maccabija.

Slika 1 od 1.

Bek šuteri

Jedan od najboljih šutera Europe Trajan Langdon danas ne smije ustati na "krivu nogu" jer bi tada CSKA izgubila najkonstantnijeg šutera u sezoni. Statistika i 55% šuta za dva su najbolji dokaz za to, ali veliki suparnik će mu biti Tal Burstein. Burstein se odlično predstavio na Europskom prvenstvu u SiCG kada je vodio reprezentaciju Izraela, a kako to nije bio samo kvalitetan period potvrdio je u cijeloj sezoni Eurolige. Jedan od najboljih mladih šutera i predstavnika run'n'gun košarke Pini Gershona, trenera Maccabija.

Krila

Ne znamo pije li Red Bull, ali igra kao da leti. Riječ je o dvije godine zaredom MVP-u Eurolige Anthony Parkeru, koji je jedan od najvećih argumenata za treći europski naslov Maccabija u nizu. Ako ga pustite na šutu zabit će ga, ako ga pustite na ulaz zakucat će, kada je njegova večer nezaustavljiv je. Upravo to će probati David Vanterpool, koji je u CSKA jedan od vođa ekipe, a ujedno i među najboljim obrambenim igračima Europe. Ako netko može zaustaviti Parkera, to je Vanterpool.

Slika 4 od 4.
Foto: Tal Ben-Izhak

Krilni centri

Slovenski centar Matjaž Smodiš je jedan od najvećih razloga zašto je CSKA dogurao ovako daleko u sezoni Eurolige. Ima visinu, dobar osjećaj za skok, šut s poludistance i okretnost. Pravi suparnik za Macea Bastona. Prvo ime Maccabija u polufinalnom ogledu protv Tau Ceramice, nepogriješiv iza linije 6,25, najjači igrač Europe u skoku i vladar reketa. Nije mala stvar postaviti rekord euroligaškog Final Foura u blokadama.

Centri

Opisuju ga kao najboljeg centra za asistencije s "mekanom" rukom i osjećajem za suigrače na bilo kojem dijelu terena. Sve je to točno kada se govori o Nikoli Vujčiću, po mnogima najboljem centru Europe koji može postati treći uzastopni prvak Europe i tako osvojiti sve što se dalo osvojiti. Najveća zapreka u tome će mu biti četiri centimetara višlji Aleksej Savrašenko. Tijekom sezone je uspio zaustaviti najbolje centre Europe, ali nije još igrao protiv toliko pokretljivog centra kao što je Vujo. Ako se Savrašenko usidri u reketu bit će velika prepreka za Maccabi.

Zamjene

CSKA na klupi ima možda i najboljeg šestog igrača u Europi, Theodorosa Papaloukasa. Grk koji je prilično visok za organizatora igre, a s jako dobrim vanjskim šutem. Morat će mu odgovoriti Derrick Sharp, šuter za velike trenutke. Čovjek jednostavno zna kada treba pogoditi i pogađa. Maccabi kao šestog igrača ima Jamie Arnolda, odličnog krilnog centra koji može donijeti dodatnu energiju svojoj momčadi i slomiti zamjene protivnika. Zato će za CSKA biti važno kako će u utakmicu ući Sergej Panov. Peti Final Four za iskusno krilo će možda biti i posljednje, a njegovo vodstvo može biti presudno tijekom cijele utakmice.

Nemojte propustiti finale sezone jer Maccabi i CSKA će znati priuštiti 40 minuta odlične košarke. Nakon 40 minuta, a možda i više, košarke saznat ćemo tko je novi ili stari europski prvak. Pitanja su postavljena- europski predstavnik NBA košarke ili jaka ruska obrana s odličnim pojedincima? Odgovor će ponuditi Parker, Vujčić i Baston protiv Holdena, Smodiša i Langdona.

Premijer liga

1Zadar 20+78
2Split 20+39
3Cedevita Junior 20+32
4Kvarner 2010 11+9
5Dinamo Zagreb 11+7
6Šibenka 11+7
7Cibona 11-2
8Dubrava 11-6
9Zabok 11-28
10Vrijednosnice Osijek 02-36
11Dubrovnik 02-36
12Alkar 02-64

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

KošarkaSkrol

Premijer liga

1Zadar 20+78
2Split 20+39
3Cedevita Junior 20+32
4Kvarner 2010 11+9
5Dinamo Zagreb 11+7
6Šibenka 11+7
7Cibona 11-2
8Dubrava 11-6
9Zabok 11-28
10Vrijednosnice Osijek 02-36
11Dubrovnik 02-36
12Alkar 02-64

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!