Tenis

Roko prošao, Nakić-Alfirević zapeo

Ivor Krapac, Branimir Korać • ponedjeljak, 15.05.2006.

Roko Karanušić uspješno je startao na zagrebačkom Challengeru. U prvom kolu protivnik mu je bio Amerikanac Alex Bogomolov Jr., a Roko je slavio sa 6:4, 6:3. Drugi naš predstavnik koji je prvog dana nastupio, mladi Ante Nakić-Alfirević, poražen je s dva puta po 6:3 od Nijemca Beckera...

Čast da prvi od domaćih predstavnika nastupi u singlu na 11. izdanju Zagreb Opena pripala je 18-godišnjem Anti Nakiću-Alfireviću, koji na startu nije mogao s iskusnijim i čvršćim Benjaminom Beckerom. Njemački tenisač prošao je s dosta glatkih 6:3 i 6:3, uz nešto više muke jedino u drugom setu, u kojem je Nakić-Alfirević imao rani break prednosti.

Slika 1 od 1.
Foto: Igor Jurišić

U prvoj dionici Becker je bio prejak i dominirao solidnim servisom i snažnim forhendom, riješivši posao s dva breaka, za 3:2 i 6:3. U drugom setu krenulo je puno bolje za 18-godišnjaka s pozivnicom, uz break za 2:1 i 30:15 u narednom servis-gemu, no na tome je i ostalo. "Već sam u glavi imao da ću povesti s 3:1, potegnuo i promašio u idućem poenu, pa za kraj fulao još jednu loptu", prisjetio se Ante tog, vjerojatno ključnog gema.

Nakon što se Nijemac ekspresno vratio, u nastavku više nije imao većih problema. Dovršio je posao još jednim breakom, za 6:3 i 4:2, pa glatkim držanjem servisa do kraja meča.

"Očekivao sam više od sebe, mislim da je suparnik bio po mjeri. Ušao sam opreznije, nisam bio opušten i potezao kako mogu, tek je kasnije bilo bolje", dodao je Nakić-Alfirević: "U izmjenama sam imao osjećaj da mu mogu parirati i okrenuti igru na njegov bekhend. Glavni problem predstavljao mi je njegov servis, tu nisam uspio ozbiljnije zaprijetiti."

Roko Karanušić je u glavnom meču dana na središnjem terenu proslavio 6:4, 6:3 protiv Alexa Bogomolova Jr-a i osigurao da današnji hrvatski učinak bude na 1-1. U prvom setu sve je riješeno s tri uzastopna breaka. Roko je oduzeo Amerikančev servis kod 1:1, pa odmah ispustio stečenu prednost, da bi potom prelomio set breakom za vodstvo od 3:2.

Drugi set počeo je novom serijom breakova. Roko je napravio dva u tri gema i uz okretanje 40:15 na servisu Bogomolova poveo s 2:1, da bi potom držao za 3:1 nakon četiri spašene break-lopte, 0:40 i još jedne Amerikančeve prednosti. U nastavku je išlo puno lakše, a završilo je još jednim Karanušićevim breakom, za konačnih 6:4 i 6:3.

Slika 2 od 2.
Foto: Igor Jurišić

"Nisam posebno zadovoljan, ali ni nezadovoljan igrom. Na zemlji mi je malo teže jer još uvijek nisam tjelesno potpuno spreman, a tu treba pažljivo i strpljivo graditi poene", kazao je Roko, koji tek hvata zalet nakon propuštenog početka sezone zbog preboljene mononukleoze: "Mislim da mogu iz sebe izvući dovoljno i za ostatak tjedna, mogu daleko jer ove godine u Zagrebu nema spektakularno teških suparnika."

Bogomolov Jr. nije bio ozbiljnija prijetnja. Roko ga je na bekhend-strani redovito uništavao kratkim i dugim sliceom, što je, kaže, recept kojeg se sjetio tijekom meča: "Takva igra mu ne odgovara, lopte su dosta teške i nisko odskaču, a Bogomolov nema finu ruku da bi ih mogao izvući. Više voli kad se udara jako i ide svom snagom, mislim da sam danas dobio skoro sve poene kad sam isprobao kratki bekhend-slice."

Idući suparnik bit će bolji iz ogleda Paragvajca Ramona Delgada i Slovaka Michala Mertinaka: "Očekujem da će to biti Delgado, sumnjam da će ga Mertinak dobiti na zemlji... S njim sam igrao lani u San Remu i dobio sa 6:4, 6:1, znam kako igra i što mogu očekivati."

Sutra nas očekuju mečevi prvog kola preostalih hrvatskih predstavnika u singlu. Ne prije 15 sati na središnji teren izaći će Franko Škugor i Amerikanac Amer Delic, ne prije pet popodne na redu su Saša Tuksar i Talijan Uros Vico, a iza njih slijedi hrvatski dvoboj Marina Čilića i Petra Jelenića.

Zagreb Open, 15.5.2006., prvo kolo: Karanušić (Hrvatska) - Bogomolov Jr. (SAD) 6:4, 6:3, Becker (Njemačka) - Nakić-Alfirević (Hrvatska, WC) 6:3, 6:3, Crivoi (Rumunjska, Q) - Kim (SAD, 5) 6:1, 6:4, Elsner (Njemačka, Q) - Bolelli (Italija) 4:6, 6:3, 6:3, Sluiter (Nizozemska, 4) - Tkalec (Slovenija) 7:6(7), 6:3.

Parovi, prvo kolo: Krajan/Tuksar (Hrvatska) - Čilić/Zovko (Hrvatska) 6:4, 2:6, 10:7, Alves/Roitman (Brazil/Argentina, 4) - Azzaro/Eschauer (Italija/Austrija) 7:6(5), 6:4, Burgsmüller/Capdeville (Njemačka/Čile) - Škugor/Višak (Hrvatska, WC) 0:6, 7:6(3), 10:7, Ghem/Ivanov-Smolenski (Brazil/Rusija) - Bradarić/Jelenić (Hrvatska, WC) 7:6(1), 6:3, Berlocq/Delic (Argentina/SAD, 3) - Martinović/Topić (Hrvatska, WC) 7:5, 5:7, 10:7, Jeanpierre/Renavand (Francuska) - Kerr/Landsberg (Australija/Švedska, 2) 6:3, 1:0, predaja Kerra i Landsberga.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!