Tenis

Saša se izvukao, umorni Roko ispao

Ivor Krapac, Branimir Korać • srijeda, 17.05.2006.

Roko Karanušić nije se probio u četvrtfinale zagrebačkog Challengera. U drugom kolu protivnik mu je bio Paragvajac Ramon Delgado, koji ga je svladao u dva prilično laka seta sa 6:2, 6:3. Iskusni Paragvajac tako je Karanušiću uzvratio za poraz koji mu je nanio u San Remu prošle godine. Saša Tuksar u vrlo teškom meču uspio je svladati iskusnog Nizozemca Raemona Sluitera sa 6:7(1), 6:2, 6:4...

Roko Karanušić nije mogao na kraj s čvrstim Ramonom Delgadom. Trećepostavljeni Paragvajac slavio je bez puno problema, prošavši s dva breaka u prvom i još jednim u drugom setu. U prvom je projurio s četiri uzastopna gema nakon 2:2, dok mu je u drugoj dionici bio dovoljan break u osmom gemu, za vodstvo od 6:2 i 5:3. Roko je tada pao na petu Delgadovu break-loptu, poslavši čisti zicer smešom u mrežu.

Najveća Karanušićeva šansa propala je u prvom gemu drugog seta, kad nije iskoristio 0:40. Nakon toga imao je i propustio još jednu break-loptu, kod 3:3, nije to bio njegov dan...

"Što reći? Tako je kako je, sve se vidjelo. Već sam rekao da fizički nisam potpuno spreman i danas sam se osjećao loše. Bio sam trom, spor i loše sam se namještao na lopticu, a na zemlji tako ne ide, tu treba puno trčanja", komentirao je Roko, na kojem se još jako osjeti četiri mjeseca pauze zbog preboljene mononukleoze: "Treba mi par tjedana za pripremu i negdje ću morati uzeti stanku, ne mogu se samo vratiti turnirima kao da pauze nije ni bilo."

Roku danas nije bilo posebno naklonjeno ni vrijeme. Dosta dugo igralo se po slaboj i srednje jakoj kiši, ali bez prekida koji bi eventualno usporio Delgadov nalet. "Teško je reći što bi bilo da je bilo", dodao je hrvatski adut: "Šteta da nisam iskoristio 0:40 u prvom gemu drugog seta, da sam napravio break i da sam ga malo uzdrmao, možda sam se mogao vratiti..."

Saša Tuksar otišao je korak dalje od Karanušića i postao prvi hrvatski četvrtfinalist ovogodišnjeg Zagreb Opena. Saša je u tri seta bio jači od prošlogodišnjeg polufinalista, četvrtog nositelja Raemona Sluitera, u meču koji je donio ono što je hrvatski adut najavio nakon prvog kola. Očekivao je da će biti teško, a to se i ostvarilo.

Tuksar je u prvom setu propustio previše prilika i na koncu pao u jednosmjernom tie-breaku, u kojem je uzeo samo jedan poen. U ranijem dijelu seta je dvaput oduzimao Sluiterov servis i oba puta popustio, prvi put kod 3:2, a zatim i nakon što je izgradio malo veću prednost, uz vodstvo od 5:3.

U drugom setu prvi je do prednosti došao Nizozemac, breakom za vodstvo od 2:1. No, odmah potom odigrao je preopušteni servis-gem i s nekoliko promašaja otvorio Saši vrata za ekspresni povratak, što je Tuksar u nastavku iskoristio na najbolji način. Prvo je poravnao na 2:2, a potom produžio seriju na šest uzastopnih osvojenih gemova, sve do 6:2 u drugom i 1:0 početkom trećeg seta.

U odlučujućoj dionici Saša je dovršio posao uz dosta muke. Prvo je ispustio rani break prednosti i vodstvo od 4:1, da bi se u nastavku izvlačio nakon teškog servis-gema kod 4:4, kad je spasio i jednu Sluiterovu break-loptu. Nakon što je to izdržao, Tuksar je u idućem gemu došao do novog breaka i time okončao meč u svoju korist.

U petak Sašu čeka četvrtfinalni dvoboj s 27-godišnjim njemačkim kvalifikantom Danielom Elsnerom, nekad odličnim juniorom. Elsner je danas sa 6:2 i 6:1 prošetao Grka Konstantinosa Economidisa.

Preokret i pothvat dana izveo je jedan drugi kvalifikant, Rumunj Victor Crivoi, koji je na putu do 7:5, 3:6, 7:6(3) protiv Nijemca Benjamina Beckera okrenuo zaostatak od 5:2 u trećem setu, uz spašenu meč-loptu na servisu u desetom gemu. Crivoi će se u četvrtfinalu susresti s Delgadom.

Sutra nas čeka drugi nastup Marina Čilića, trećeg hrvatskog predstavnika u osmini finala. Čilić će se u posljednjem meču dana na središnjem terenu, ne prije 18,30 sati, sudariti s osmopostavljenim Argentincem Sergijom Roitmanom.

Zagreb Open, 17.5.2006., osmina finala: R. Delgado (Paragvaj, 3) - Karanušić (Hrvatska) 6:2, 6:3, Crivoi (Rumunjska, Q) - Becker (Njemačka) 7:5, 3:6, 7:6(3), Elsner (Njemačka, Q) - Economidis (Grčka) 6:2, 6:1, Tuksar (Hrvatska) - Sluiter (Nizozemska, 4) 6:7(1), 6:2, 6:4.

Parovi, prvo kolo: Bogomolov Jr./K. Kim (SAD) - Karanušić/Vico (Hrvatska/Italija) 6:3, 6:2.

Četvrtfinale: Burgsmüller/Capdeville (Njemačka/Čile) - Alves/Roitman (Brazil/Argentina, 4) 6:3, 6:2, Ghem/Ivanov-Smolenski (Brazil/Rusija) - Berlocq/Delic (Argentina/SAD, 3) 5:7, 6:3, 10:5.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!