Tenis

Tuksar i Čilić bez problema, ispao Škugor

Ivor Krapac, Branimir Korać • utorak, 16.05.2006.

Jedan od naših najboljih juniora Franko Škugor poražen je u prvom kolu zagrebačkog Challengera od iskusnijeg Amerikanca Amera Delica, 191. igrača svijeta, sa 6:2, 6:4. Uspješniji je bio Saša Tuksar koji nije imao problema s Talijanom Vicom i svladao ga sa 6:2, 6:2. Marin Čilić u hrvatskom dvoboju svladao je Petra Jelenića sa 6:2, 6:3...

Franko Škugor nije uspio kontrolirati jak servis i solidan forhend naturaliziranog Amerikanca Delica, 191. na svijetu, rođenog u BiH. Amer je sve prelomio s dva breaka u prvom i jednim u drugom setu.

U prvoj dionici Franko je prvenstveno naškodio sam sebi. U trećem gemu izgubio je servis nakon 40:15 i prednosti, a pri zaostatku od 4:2 pao je uz propuštenih 40:0, oba puta s nekoliko promašaja previše. Protiv Delicevog servisa, pak, nije imao ozbiljniju šansu.

Najveća Škugorova prilika za break dogodila se rano u drugom setu. U drugom gemu imao je 15:40, svoje jedine dvije break-lopte u meču, no ostao je bez realizacije; kad je najviše trebalo, Delicu je proradio forhend i pomogao mu da se izvuče iz te opasnosti. Konačna odluka pala je Amerikančevim breakom kod 4:4, pa glatkim dovršetkom posla na servisu za meč.

"Mislim da nisam na sebe gurnuo preveliki pritisak i nisam bio toliko stisnut. No, on daje malo šansi na servisu ili u igri, nema velikog ritma i borbe, poeni su bili jako kratki", rekao je Franko nakon poraza: "U onom jedinom gemu kad sam imao break-lopte nisam mogao puno, dok sam na svom servisu više ja poklonio nego je on odigrao dobro."

Saša Tuksar obavio je očekivano i ubilježio 6:2 i 6:2 protiv Urosa Vica, rođenog Splićanina s talijanskim državljanstvom. Vico je priprijetio tek u ranoj fazi meča, s dvije break-lopte u drugom gemu, a nakon što se Saša zagrijao više nije imao ozbiljniju šansu.

Hrvatski adut u nastavku je prošao s po dva breaka u svakom setu, u trećem i sedmom gemu prvog, te prvom i sedmom gemu drugog, dok je jedinu preostalu opasnost na servisu preživio kod 2:1 u prvom setu, kad je držao nakon 30:40. Vidjelo se da je Saša puno više "kod kuće" na zemljanoj podlozi nego njegov suparnik, nije ni moglo završiti drugačije...

"Uros već ima traumu od mene, dobio sam ga četiri puta i svaki put lako. Volim igrati jako i šetati suparnika lijevo-desno, dok njemu više odgovara umjetnički tenis", komentirao je Tuksar: "Danas sam konstantno držao visoku razinu i bilo je to dobro za prvo kolo. Tako i inače trebam igrati jer je to moj tenis."

Sutra slijedi novi izazov. U osmini finala čeka Nizozemac Raemon Sluiter, koji je u prvom kolu svladao Slovenca Tkaleca i time prekinuo niz od devet uzastopnih poraza. "Svi znamo da mu ove sezone ne ide, no svaki meč je priča za sebe, nadam se da mu se baš ovdje neće otvoriti. Zemlja je sigurno moja prednost", najavio je Saša: "Nikad se nismo susretali, ali znamo da je bolji na bržim podlogama. No, mogao bi biti dosta nezgodan za mene, odmah napada i voli izaći naprijed... Moram igrati dobro i konstantno tijekom cijelog meča."

Posljednji susret dana na središnjem terenu donio je očekivanu pobjedu Marina Čilića u hrvatskom dvoboju s juniorskim poznanikom Petrom Jelenićem. Završilo je sa 6:2 i 6:3, uz pravu borbu jedino u drugom setu. U prvom je Marin bio prejak i projurio s četiri uzastopna gema nakon 2:2.

U drugom setu je Čilićeva igra iz završnice prvog otišla razinu niže, a s time je i rezultat bio nešto tješnji. Jelenić je otvorio breakom u prvom gemu, pa odmah ispustio stečenu prednost, da bi u nastavku držao dva teška servis-gema, s ukupno tri spašene break-lopte pri zaostatku od 2:1 i 3:2. Marin je, pak, najveću prijetnju izdržao kod 3:3, kad je izvukao ukupno četiri break-lopte, 15:40 i dvije Jelenićeve prednosti.

Odluka je pala u idućem gemu, Čilićevim breakom za 5:3 uz pomoć dodira mreže na break-lopti, što je potpuno izbacilo Jelenića iz poena. Više od toga nije ni trebalo; Marin je mirno realizirao servis za meč i izborio osminu finala protiv Argentinca Sergija Roitmana, koji je danas prošao predajom Belgijca Darcisa nakon samo pet gemova, pri zaostatku od 4:1.

"Ne događa se često da dva igrača s pozivnicama igraju u prvom kolu, moglo bi se reći da je ovo bio dobar ždrijeb i za mene i za njega", kazao je Čilić poslije svoje prve pobjede u singlu na Zagreb Openu, nakon što je lani debitirao porazom od Brazilca Francisca Coste.

"Mislim da smo i Petar i ja igrali dobro, bio je to dosta kvalitetan meč", nastavio je Marin: "Ovo je jedan od mojih boljih nastupa ove sezone na zemlji; prošlog tjedna u Italiji sam isto igrao dobro, ali sam ipak imao pad nakon jednog kvalitetnog seta, dok sam ovdje zadržao konstantu. Odgovaraju mi zagrebački uvjeti, teren i loptice su stvarno brzi i onaj tko igra napadački ima više uspjeha u poenu."

Pobjednik je bio zadovoljan, a Jelenić je nakon poraza vidio samo crnilo: "Igrao sam vjerojatno jedan od svojih najlošijih mečeva ikad, a ni on nije bio puno bolji... Ništa me nije išlo, imao sam valjda 5 % prvog servisa, a ako tog nema i ako ne ubacujem forhend - na što ću se uopće osloniti?" Naravno, nije bilo baš tako užasno, no tko gubi ima pravo i na ljutnju...

"Ako ga ne mogu dobiti na zemlji, mogu slobodno objesiti reket o klin", nastavio je nezadovoljni Petar: "Tu je dobar, ali ne dovoljno da bi se nosio s vrhunskima... Svaka njemu čast, no da sam igrao samo polovično dobro mogao sam dobiti."

Čilić će osminu finala protiv Sergija Roitmana odigrati u četvrtak, a u srijedu će na središnji teren Roko Karanušić i danas uspješni Saša Tuksar. Karanušić i Paragvajac Ramon Delgado su na rasporedu ne prije 16,30 sati, dok iza njih slijedi dvoboj Tuksara i Raemona Sluitera.

Zagreb Open, 16.5.2006., prvo kolo: Berlocq (Argentina, 1) - Kindlmann (Njemačka) 6:2, 6:0, Eschauer (Austrija) - Wessels (Nizozemska) 3:6, 6:3, 6:4, Alves (Brazil) - Zabaleta (Argentina) 6:2, 6:4, Troicki (SiCG, Q) - Kubot (Poljska, 7) 6:2, predaja Kubota, R. Delgado (Paragvaj, 3) - Mertinak (Slovačka) 6:3, 6:1, Economidis (Grčka) - Capdeville (Čile, 6) 2:6, 6:3, 6:4, Tuksar (Hrvatska) - Vico (Italija) 6:2, 6:2, Roitman (Argentina, 8) - Darcis (Belgija) 4:1, predaja Darcisa, Čilić (Hrvatska, WC) - Jelenić (Hrvatska, WC) 6:2, 6:3, Delic (SAD) - Škugor (Hrvatska, WC) 6:2, 6:4, Tipsarević (SiCG, 2) - Burgsmüller (Njemačka) 6:4, 6:3.

Parovi, prvo kolo: Allegro/Mertinak (Švicarska/Slovačka, 1) - Smit/Van Haasteren (Nizozemska) 6:3, 6:1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!